Последни новини
Home / Законът / Ковид-19: ВУЗ-ове и гимназисти минават на онлайн обучение, спортните събития – без публика, нови мерки за заведенията

Ковид-19: ВУЗ-ове и гимназисти минават на онлайн обучение, спортните събития – без публика, нови мерки за заведенията

Defakto.bg

С нова заповед на здравния министър Костадин Ангелов от четвъртък за две седмици се преустановява присъствената дейност във всички висши учебни заведения.  Дистанционно  ще учат и гимназистите.

Преустановяват се груповите извънкласни дейности и занимания в присъствена среда, както и присъствените занятия в езикови центрове, образователни центрове, занимални и други, организирани от юридически и физически лица. Изключение се допуска за дейностите по интереси и занималните за ученици в начален и прогимназиален етап на образование. Преустановяват се присъствените занимания в центровете за подкрепа на личностното развитие. Провеждането на конгресно-конферентни мероприятия, семинари, изложения и други обществени мероприятия в присъствена форма се допуска при участие на не повече от 30 души;

Всички спортни събития ще се провеждат без публика – и на открито , и на закрито. Изключение се прави за  единствено  за  международният турнир по тенис „Sofia Open 2020“.

Театрални, кино и концертни събития ще могат да се провеждат при заетост на местата до 30% от общия им капацитет.

Нови са мерките е за заведенията. Освен, че баровете и дискотеките остават затворени, ресторанти, кафенета и заведения за хранене трябва да подсигурят 1,5 м дистанция между облегалките на столовете на две съседни маси, като на една маса трябва да се допускат до 6 човека.

Възстановяват се  специалните регламенти за работата на пазари, тържища и базари. В тях трябва пак да се въведе еднопосочно движение, както беше и през пролетта, при дистанция от 1,5 м между посетителите, а всички присъстващи трябва да са с маски.

С новата заповед се въвеждат и задължения за министрите да организират проверки от ресорните им контролни органи.

Директорът на РЗИ в София Данчо Пенчев не е подал оставка заради недоразуменията с налаганата и отменяна карантина на висши политици. Мотивът му е личен. Това обяви пред БНТ здравният министър Костадин Ангелов.

Здравният министър Анеглов обяви пред БНТ, че няма да променя правилата за карантиниране и те ще са еднакви за всички. Вчера главният държавен здравен инспектор Ангел Кунчев допусна, че трябва да има изключения, за да има кой да ръководи държавата.  Министърът увери, че ако се промени ситуацията, управляващите са готови както да ги отменят мерките,  така и да ги затегнат.

 

 

About De Fakto

Проверете също

Мнозинството в парламента удължи на месец ваканцията на НС заради местните избори

Депутатите удължиха до 8 ноември времето, в което парламентът няма да заседава във връзка с …

Пет наказателни процедура срещу България обяви Европейската комисия

Европейската комисия представи в четвъртък  данни за хода на наказателните процедури срещу държавите от ЕС, …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

10 + 9 =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.