Последни новини
Home / Законът / Прокурорската колегия препоръча стриктно спазване на мерките срещу Ковид, особено внимание към магистрати и служители в риск

Прокурорската колегия препоръча стриктно спазване на мерките срещу Ковид, особено внимание към магистрати и служители в риск

Defakto.bg

Намекна, че очаква от Съдийската колегия нови решения за съдебните заседания

И Прокурорската колегия на ВСС взе решение по усложняващата се ситуация с Ковид-19 в страната. Точката бе допълнителна в дневния ред, по предложение на Гергана Мутафова. Иван Гешев, който – както е известно – е в самоизолация, не се включи в заседанието дори онлайн (както предимно участва в него).

В крайна сметка, единодушно Прокурорската колегия отправи няколко препоръки към административните ръководители по места.

Те са:

Първо, стриктно да спазват наложените от министъра на здравеопазването противоепидемични мерки.

Второ, административните ръководители да организират работата по начин, който да минизира и ограничи заразяването, като особено внимание да се обърне на служители и магистрати с повишен риск.

Трето, при наличие на решения на Съдийската колегия за дейността на съдилищата, да организират дейността на прокуратурите така, че гражданите да получават достъп до правосъдие.

На заседанието на Съдийската колегия вчера също бе отчетено усложняването на ситуацията и лавинообразния й развой, както и наличието на заразени включително във Върховния административен съд. На този етап обаче нови противоепидемични мерки, свързани с разглеждането на дела, не бяха гласувани.

Днес очакването това да стане на няколко пъти бе изказано на заседанието на Прокурорската колегия. Гергана Мутафова например предложи да се укаже на ръководителите на прокуратурите “незабавно да съобразят работата си с промяна в съдебните заседания, ако има такива”.

Георги Кузманов отбеляза, че във Франция от днес е въведена едномесечна национална карантирана и трябва да се препоръча максимално да се използват възможностите за работа онлайн. И още: “За мен най-правилно би било отлагането на всички дела, които не са спешни и да останат само дежурни съдии, но това не може да е наше решение”.

About De Fakto

Проверете също

Първа операция на Европейската прокуратура за укриване на данъци стигна и до България

Тази сутрин Европейската прокуратура (EPPO) е провела координирана операция, при която са извършени  обиски, арести …

Антикорупционната комисия глоби бившия кмет на Созопол с 5000 лв. за конфликт на интереси, отне му още 155 000 лв.

Заради установен конфликт на интереси Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.