Последни новини
Home / Законът / От днес (четвъртък) до 12 ноември са в сила по-строги противоепидемични мерки срещу К-19

От днес (четвъртък) до 12 ноември са в сила по-строги противоепидемични мерки срещу К-19

Defakto.bg

От днес  са в сила новите и по-строги противоепиемични мерки срещу К-19. Те бяха наложени за  14 дни със  Заповед № РД-01-626/27.10.2020 г. на здравния  министър.

До 12 ноември се  преустановяват присъствените учебни занятия за учениците от 8 до 12 клас, както и за университетите в страната.  Учениците от 1 до 7 клас включително  ще продължат присъствен учебен процес с изключение на училищата, на които е издадено разрешение за обучение от разстояние в електронна среда от министъра на образованието и науката.  Ако данните покажат необходимост, към електронно обучение може да преминат и по-малките ученици, каза  главният държавен здравен инспектор д-р Ангел Кунчев,

Всички спортни събития ще се провеждат без публика – и на открито , и на закрито. Изключение се прави за  единствено  за  международният турнир по тенис „Sofia Open 2020“.

Театрални, кино и концертни събития ще могат да се провеждат при заетост на местата до 30% от общия им капацитет.

Нови са мерките е за заведенията. Освен, че баровете и дискотеките остават затворени, ресторанти, кафенета и заведения за хранене трябва да подсигурят 1,5 м дистанция между облегалките на столовете на две съседни маси, като на една маса трябва да се допускат до 6 човека.

Възстановяват се  специалните регламенти за работата на пазари, тържища и базари. В тях трябва пак да се въведе еднопосочно движение, както беше и през пролетта, при дистанция от 1,5 м между посетителите, а всички присъстващи трябва да са с маски.

Провеждането на конференции и обществени мероприятия се допуска при участие на не повече от 30 души.

Преустановяват се присъствените занимания в центровете за подкрепа на личностното развитие, както и организирането на екскурзии и групови посещения на туристически обекти.

В търговските и административни обекти се създава организация за контрол на броя на клиентите. Няма да се допуска повече от 1 човек на 3 кв. м. На всички пазари, тържища и базари на открито и закрито се създава организация за еднопосочно движение и осигуряване на дистанция от 1.5 м. между посетителите.

Носенето на маские задължително. Преустановява се организирането на екскурзии и групови посещения на туристически обекти.

 

About De Fakto

Проверете също

Софийска районна прокуратура задържа и обвини актьора Христо Шопов за закана с убийство, ще иска постоянен арест

Актьорът Христо Шопов е обвинен и задържан за 72 часа, съобщи Софийска районна прокуратура. По  …

За първи път президентът Румен Радев ще участва в откриването на Общото събрание на адвокатите от страната

За първи път президентът Румен Радев ще участва в официалното откриване на Общото събрание (ОС …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.