Последни новини
Home / Законът / На първо четене: След критики на опозицията, парламентът прие промени в НПК за правомощията на делегираните прокурори (обновена)

На първо четене: След критики на опозицията, парламентът прие промени в НПК за правомощията на делегираните прокурори (обновена)

Defakto.bg

 „Къде сте , не мълчете днес“ , призова  Корнелия Нинова  извънпарламентарните партии да се вгледат в проекта за пратениците в Европейската прокуратура

След много критики от депутаттие на левицата, парламентът прие на  първо четене промените в Наказателно-процесуалния кодекс за статута на делегираните прокурори в Еропейскат прокуратура, която ще разследва  престъпления, които засягат финансовата сигурност на Съюза.  От Министерския съвет предлагат  европейските делегирани прокурори,  да не са подчинени на надзора и указанията на преките си ръководители, както и на обвинител №1 (в момента Иван Гешев), а да зависят само от указанията на Службата на европейския главен прокурор.  В същото време те да запазват  всички права и функции на обвинители у нас и ще бъдат  подбирани  от Прокурорската колегия на ВСС.

Независимо, че единствено Службата на европейския прокурор (EPPO) ще упражнява надзор над работата  на  делегирани прокурори,  законопректът на правителството не дава отговор на ред въпроси –  по какви критерий и по каква процудера се  предлагат делегираните прокурори.  Или това ще мине като награда за избраните, реагира опозицията в лицето на  БСП.  Защо проектът  сочи, че трябва да се номинират само прокурори, след като  изискването е европейските прокурори да са магистрати.  Защо да не са съдии, попита опозицята. Не е ясно как ще бъдат прекратявани мандатате  на делегираните  прокурори и  колко на брой трябва да са те. Не бива  изборът им да се „затваря“ само в прокурорската колегия на ВСС. В обобщен вид тези въпроси поставиха представителите БСП.    „Надявам се, че между първо и второ  четене ще бъдат направени промени, макар, че от една година се очаква  този проект“  заяви  Филип Попов. 

В последния момент се предлага доста постен закон за Европейската прокуратура, който ще създаде доста проблеми при прилагането му, каза  заместник-председателят на ПГ на „БСП за България“ Крум Зарков.    Специфичното тук е, че европейските делегирани прокурори, които ще действат от името на европейската служба на прокуроритие в България ще действат в България пред българските съдилища, но не трябва да бъдат подчинени на нормалната йерархия, това прави тяхната фигура особено важна.  Той оспори избора на делегираните обвинители от Прокурорската колегия на ВСС, като очевидно зависима от волята на главния ни прокурор. Предложи  подборът им да се прави от Пленума на ВСС (в който заедно са и съдии, и прокурори) и то с квалифицираното мнозинство от 17 „за“, искано за избора на „тримата големи“.

Тъй като няма  разписани изисквания към кандидатите за европейски делегирани прокурори, а делата на Европейската прокуратурата  ще се разглеждат от специализираните съдилища у нас,  „делегираните“ ще се окажат кадри на спецпрокуратурите, допусна Зарков.  А еврорегламентът е далеч по-широк и изобщо не ни задължава подбраните обвинители дори да са действащи прокурори (справка – избраната Теодора Георгиева). В този смисъл няма пречки и следователи, и съдии да стават европейски делегирани прокурори, но така разписан, проектът за НПК не го позволява, отбеляза той.

При разискванията в парламента лидерът на БСП Корнелия Нинова заяви, че социалистите няма да подкрепят поправките, тъй като не е ясно колко делегирани прокурори ще излъчи страната ни, нито на какви критерии трябва да отговарят те.

Нинова  призова извънпарламентарните партии  да не мълчат, а да  вземат отношение към законопроекта – той  поставя не само юридически, но и политически въпроси, свързани с  участието на България в Европоейската прокуратура, каза тя.   „Къде сте , не мълчете днес“, каза  тя.  Напомни, че  е предстоящо  европейските средства да бъдат отпускани срещу въховенство на закона, българските европейски  прокурори трябва да бъдат излъчени прозрачно.  А тъй като днес най-големият проблем е  липсата на  доверие в управлението, е   важно в Европейската прокуратурата да отидат  честни и независми професионалисти, които не се страхуват да разследват корупцията, заяви тя.

Красимир Ципов от ГЕРБ заяви, че с поправките и в Закона за съдебната власт е посочено ясно, че органът, който ще избира европейските делегирани обвинители, е Прокурорската колегия към Висшия съдебен съвет: „Можем да кажем, че има резон в това, което заявихте, че трябва да се посочи броят – дали да е конкретен или да е в някакви рамки, но и друго е вярно, че ако посочим конкретен брой или дадем някакви рамки, ние все пак може да се самоограничим в това да предложим добри кандидати, които отново – наблягам на това, ще бъдат преценени от структурите на Европейската прокуратура„.

Десислава Атанасова, ГЕРБ репликира Нинова: „Заради корупция и нарушени процедури по обществени поръчки през 2008 г. спираха спредствата от европейските фондове за България, когато Корнелия Нинова беше заместник-министър„. Тя не взе отношение по днешните въпроси, свързани със законопроекта.

Казвам се Корнелия Нинова, а не Сергей Станишев. През 2008 г. не съм била заместник-министър, а в настоящето виждаме чекмедже пълно с пари и пистолет до главата на премиера„, отговори лидерът на БСП.

About De Fakto

Проверете също

Кьовеши назначи двама български кандидати за европейски прокурори, отхвърли един

Европейската прокуратура(ЕППО) съобщи в понеделник,  че е назначила още двама представители от България и по …

Пленумът на ВСС одобри тригодишната бюджетна прогноза на съдебната власт за периода 2024 – 2026 г.

Пленумът на Висшия съдебен съвет одобри разчетите по бюджетната прогноза на съдебната власт за периода …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

8 + twelve =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.