Последни новини
Home / Законът / На първо четене: Изтичащите до 31 януари догодина лични карти и паспорти ще важат още половин година

На първо четене: Изтичащите до 31 януари догодина лични карти и паспорти ще важат още половин година

Defakto.bg

Документите ще са валидни и в чужбина, в условията на реципрочност

Нови допълнения, свързани с удължаване на изтичащия срок на лични документи, единодушно гласува парламентът на първо четене.

Промените са в преходните разпоредби на закона за извънредното положение и преодоляването на последиците от него.

Както е известно, веднъж вече заради пандемията с 6 месеца бе удължена валидността на личните карти и шофьорски книжки, чийто срок изтича от 13 март до 31 октомври тази година. Мотивът бе да се избегне струпването на граждани пред гишетата за подновяване на документите, чийто срок масово изтича именно тази година. Тогава обаче се предвиждаше удължената валидност да важи само на територията на България.

Проектът на Красимир Ципов и група, гласуван днес, разшири обхвата на документите, които ще са валидни още 6 месеца, като срокът на изтичането им вече е 31 януари догодина (а не 31 октомври т.г.). Като новата валидност този път обхваща не само личните карти, но и паспортите. За шофьорските книжки обаче нова норма няма .

Друга важна промяна е, че за срока на удължаването личните карти и паспорти стават валидни идентификационни документи за самоличност не само у нас, но и в чужбина, при условията на реципрочност. Дотук 48 държави за излазили готовност да пропускат български граждани с изтекли документи  да се завръщат у нас при условията на реципрочност.

Нов текст пък предвижда, че при условията на реципрочност чужденец или гражданин на ЕС, на държавите по Споразумението за Европейското икономическо пространство, Конфедерация Швейцария, Обединеното кралство, Северна Ирландия, който е влязъл по законоустановения ред в страната, може да напусне България през ГКПП в рамките на срока, за който държавата, издала паспорта или лична карта е нотифицирала РБ, че тяхната валидност е удължена, както и при условие, че е осигурен транзит на лицето до държавата на крайната му дестинация.

Както и  че по време на извънредна епидемична обстановка службите за административен контрол на чужденците могат да удължат с три месеца срока на пребиваване на лицата, влезли при услвията за безвизов режим в уовията на краткосрочно пребиваване, както и на влезлите с виза за краткосрочно пребиваване. За удължаване на срока може да се кандидатства по хуманитарни причини или поради извънредни обстоятелства.

Депутатите глауваха и съкратен срок от 4 дни за предложения за второ четене.

About De Fakto

Проверете също

Трима младши прокурори встъпиха в длъжност в Районна прокуратура – Варна

  Димитрин Василев, Йоан Михайлов и Николай Налбантов встъпиха в длъжност като младши прокурори в …

Разследват Лена Бориславова за неизгодна сделка с ББР, съобщава bTV

Софийската градска прокуратурата е образувала досъдебно производство за сключване на неизгодна сделка срещу началника на …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.