Последни новини
Home / Избрано / 3 ноември 2020 г., избори в САЩ: Бъдещето на Западната цивилизация е в ръцете на американските избиратели

3 ноември 2020 г., избори в САЩ: Бъдещето на Западната цивилизация е в ръцете на американските избиратели

Defakto.bg

 

Станимир СТОЯНОВ, основател на Международна Академия за високи Постижения „Сър Исак Нютон“

Станимир Стоянов е един от най-оригиналните европейски мислители, визионер от глобален мащаб. Той безупречно предсказа резултатите от гласуването за Брекзит във Великобритания, тълкувайки ги като сблъсък между културата  на постижения, доминираща в англосаксонския свят, срещу културата на оцеляване, доминантна в бюрократичния  брюкселски елит.

Сега, от същите позиции анализира президентските избори в САЩ.

В навечерието на Избори 2020 в САЩ Джордж Фридман издаде книга, в която анализира бъдещето на американската империя, отбелязвайки че в нейната основа не са нито въоръжените сили, нито икономиката. Той заявява: „Още по-важни от оръжията и парите са технологиите, които са предвестник за бъдещето и културата, която въплъщава съвременността. Всички трайни империи завладяват умове и души, пораждат у другите желанието да им подражават… Сърцевината на всичко е културата на технологиите. Това е присъщо не само за Америка, но в Америка е типично. Дори да отричаме, че има велики художествени творби, проникновени мислители или гениални стратегии, тази страна е способна на необикновени постижения в технологичния си устрем“.

На 3 ноември резултатът от изборите ще претегли в каква част от американското общество е жива културата на постижения, която прави Америка велика, и в каква част доминантна е културата на оцеляване.

Доналд Тръмп

Доналд Тръмп олицетворява първата, Джо Байдън – втората. Анализаторите в САЩ и по света не виждат, че както във Великобритания при гласуването за Брекзит, така и в Съединените щати за президентските избори решаващо влияние имат не политическите принадлежности и идеологии в класическите координати на ляво-дясно, либерално-консервативно, а културните нагласи на гражданите. От една страна, към предприемчивост и стремеж към просперитет, и от друга с желание за устойчивост и сигурност. В този ред на разсъждения диспозицията в главите на съответните групи избиратели е лична свобода срещу делигирана зависимост, смелост срещу страх, постижения срещу оцеляване. Реакциите на двамата кандидати за президент на САЩ по отношение на пандемията от COVID-19, много ясно отразява нагласите на техните симпатизанти.

Хората на Тръмп отхвърлят носенето на предпазна маска като символ на оцеляването, обратно – хората на Байдън я носят като знак на принадлежност.

Истината, без да навлизам в територията на конспиративните теории, е че, нищо от Втората световна война насам не е нанасяло по-тежък удар върху културата на постижения от глобалната политическа злоупотреба с пандемията от COVID-19. Поразително е, че в Съединените щати има хора готови да съсипят империята, израснала по думите на Джордж Фридман върху духа на иновациите и развитието на най-авангардните технологии, оформили облика на съвременния свят.

Джо Байдън

Точно обаче взривообразното развитие на новите технологии направи света  до толкова „прозрачен“, че не останаха „тъмни“ пространства за световни заговори и конспирации. Време е спокойно да се признае фактът, че съществуват геополитически и геоикономически КОМБИНАЦИИ, засягащи  целия свят. Няма конспирация в това, че в навечерието на изборите Папата, симпатизиращ на Джо Байдън, зове за правата на хомосексуалните двойки, а симпатизиращата на Тръмп католическа Полша забранява абортите.

Всичко това показва и доколко пътят напред на цялата западна цивилизация зависи от резултатите на президентските избори в САЩ.

В ЕС и особено за страни с традиционно доминираща култура на оцеляване като България,  при победа на Байдън ще се засилят негативните тенденции, свързани с налагане на опитомен държавен капитализъм и общество с гарантиран базов доход (разбирай устойчива бедност), бетониращ бюрокрацията и ограничаващ правата и свободите на гражданите. Изборът на Тръмп, освен ликвидирането на COVID-19, както той сам обеща, считано от 4 ноември нататък, гарантира реабилитация на автентичния (този, който произвежда на базата на свободна конкуренция и е неподвластен и независим от свръхконтрола на брюкселските администратори)  капитализъм. По странна ирония на съдбата точно тези изборни резултати, ще се окажат толкова съдбовни за европейците, колкото и за американците. Неслучайно  Владимир Путин също дни преди 3 ноември представи своята геополитическа комбинация с визия за бъдещето на света, включвайки в нея Германия и Китай.

Лично аз се надявам, че американците не са се уморили да преследват щастието, неразделна част от което са реалните лични и национални постижения.

 

About De Fakto

Проверете също

Обреченият избор на 11 – те от професионалната квота на съдии, прокурори и следователи

Миналата седмица Koнcтитyциoнният cъд  отклони искането на бившия главен прокурор Иван Гешев срещу „анулирания“ избор …

Ивайло Дерменджиев: Адвокатурата е притеснена от политическите намерения за промени в Конституцията.

Българската адвокатура е притеснена от политическите намерения за промени в Конституцията. Това заяви за БНР …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

twenty + sixteen =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.