Последни новини
Home / Актуално / Европейската комисия предупреждава България да спазва презумцията за невиновност

Европейската комисия предупреждава България да спазва презумцията за невиновност

Defakto.bg

Европейската комисия призова България, Хърватия, Кипър и Румъния да прилагат изцяло правилата на ЕС за подсилване на презумпцията за невиновност и правото на присъствие на обвиняемия на наказателен процес, съобщи БТА. Това са част от решенията по процедури за нарушения, които се обявяват всеки месец.

Европейските правила в тази област са част от общите минимални изисквания за справедлив процес, при който правата на заподозрените и обвиняемите са достатъчно защитени.  Общите правила повишават доверието в европейските системи за наказателно правосъдие и улесняват взаимното признаване на решения по наказателни дела, пояснява комисията.

Според ЕК съобщенията за въвеждане на европейското право, получени от България, Хърватия, Кипър и Румъния, представляват само частично прилагане на европейските изисквания. Комисията е установила недостатъци по отношение на препратките към вината, например когато властите посочват открито даден гражданин като виновен.

Съществуват и пропуски, свързани с начина, по който заподозрените и обвиняемите могат да бъдат представени, например в съда, като се използват мерки за физическо задържане и свързани с правото да присъстват на делото.

През май 2018 г. ЕК изпрати официални уведомителни писма до четирите държави. Комисията  продължава с наказателните процедури и дава срок от два месеца за отговор. В съобщението се уточнява, че по-късно въпросът може да бъде отнесен до Съда на ЕС.

Спорът за презумцията за невиновност у нас  се води между прокуратурата и правната общност. Според главния прокурор оповестяването на материали от досъдебните прозводства отговаря на правото на информация на гражданите. Според общността на съдиите, адвокатите и научните преподаватели – този маниер изкривява наказателния процес,  нарушава правата на участниците в него и без доказване пред съд,  абсурдно  „осъжда“  предварително  подбрани обвиняеми.  Разпространяването на всяки данни от досъдебните  производства, които не са за да се информира обществото за някаква опасност, например екологична,  са в нарушение  на презумцията за  невиновност,  категорични са пеналистите.    Протестите очертаха и друг пробем – на  задържаните от полицията бе  отказван достъп до адвокат, веднага след задържането.  Практика, която е в нарушение и на българското,  и на европейското законодателство.  С други думи, има за какво да се поправяме.

Комисията изпрати и мотивирано становище до България, в което настоява да премахне дискриминационните мерки, с  които принуждава търговците на дребно да дават предимство на местните хранителни продукти.

Българското законодателство задължава търговците на дребно да излагат и продават на по-видно и по-широко пространство местни хранителни продукти като мляко, риба, прясно месо и яйца. Това, според Комисията, подкопава свободното движение на стоки, залегнало в Договора за функционирането на Европейския съюз и създава по-изгодни пазарни условия за местните стоки, като дискриминира подобни вносни продукти.

През май Еврокомисията изпрати уведомително писмо до България. Сега то е последвано от мотивирано становище. Комисията може да реши да отнесе случая и до Съда на ЕС.

About De Fakto

Проверете също

Повдигнаха обвинение на Георги Семерджиев, мъжът предизвикал катастрофа и отнел живота на две жени

Георги Семерджиев, мъжът, който на 5 юли вечерта предизвика тежка катастрофа в София и отне …

Една година по-късно: ВСС решава заслужил е Иван Гешев поста на главен прокурор или трябва да бъде отстранен

Близо година след като във ВСС бе внесено първото искане за отстраняване на Иван Гешев …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.