Последни новини
Home / Законът / ДПС: При извънредно положение и епидемична обстановка спират наказателните срокове, водещи до разпускане за партии

ДПС: При извънредно положение и епидемична обстановка спират наказателните срокове, водещи до разпускане за партии

Defakto.bg
Обмислят извънредна ваканция за съдилищата
Часове след като на първо четене бяха приети изменения в Закона за извънредното положение и преодоляване на последиците от него, четирима от ДПС са внесли нови идеи за промени за второ четене.
Вчера единодушно парламентът одобри второ удължаване на срока на валидност на изтичащите лични карти, като добави към тях и паспортите,  както и признаване на тези документи в чужбина в условията на реципрочност. И гласува идеи за второ четене да се внасят до 3 ноември.
Първото предложение вече е факт и е за “наказателните срокове” за неизрядни политически партии, водещи до тяхното разпускане.
В проекта на Хамид Хамид, Йордан Цонев и още двама се предлага допълнение в преходните и заключителни разпоредби на извънредния закон, което гласи: Сроковете по чл. 40 от Закона за политическите партии спират да текат по време на извънредното положение, както и при обявена извънредна епидемична обстановка.
Действащият чл. 40 от ЗПП предвижда:
(1) Софийски градски съд постановява разпускане на политическа партия само в случаите, когато:
1. с дейността си нарушава системно изискванията на този закон;
2. дейността и противоречи на разпоредбите на Конституцията;
3. (доп. – ДВ, бр. 60 от 2019 г., в сила от 30.07.2019 г.) повече от пет години от последната и съдебна регистрация не е участвала в избори за народни представители, за президент и вицепрезидент, за членове на Европейския парламент от Република България или за общински съветници и кметове;
4. (нова – ДВ, бр. 6 от 2009 г.) не е подала годишните си финансови отчети пред Сметната палата за две последователни години;
5. (нова – ДВ, бр. 6 от 2009 г.) не е провеждала предвидените в устава заседания на върховния и орган повече от два последователни пъти, но не по-малко от веднъж на 5 години, и не е представила в съда за вписване състава на новото ръководство.
(2) Решението на съда по ал. 1 се постановява по иск на прокурора.
Мотиви за предложението няма, но очевидно става дума най-вече за подаването на годишни финансови отчети.
А че ще има поредно удължаване на епидемичната обстановка (засега тя е до 30 ноември) е без съмнение.
Междувременно депутатите обмислят и друга идеясъдилищата да излязат във ваканция от 15 ноември до 31 декември 2020 г., а насрочените в този период дела в открито заседание да се отсрочат за нови дати не по-късно от 15 юли 2021 г., съобщи news.lex.bg.
Целта е да бъде ограничено разпространението на Ковид-19 в съдебната система, което през последните седмици е лавинообразно.
Преди десетина дни Съдийската колегия на ВСС бе сезирана от председателя на Софийския градски съд Алексей Трифонов за заболели магистрати там, този вторник председателят на ВАС Георги Чолаков призна за заразени и във върховния съд.

About De Fakto

Проверете също

Първа операция на Европейската прокуратура за укриване на данъци стигна и до България

Тази сутрин Европейската прокуратура (EPPO) е провела координирана операция, при която са извършени  обиски, арести …

Антикорупционната комисия глоби бившия кмет на Созопол с 5000 лв. за конфликт на интереси, отне му още 155 000 лв.

Заради установен конфликт на интереси Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.