Последни новини
Home / Законът / Здравният министър реже от НЗОК болниците, които отказват да лекуват пациенти с Ковид -19 (допълнена)

Здравният министър реже от НЗОК болниците, които отказват да лекуват пациенти с Ковид -19 (допълнена)

Defakto.bg

 БСП ще подкрепи инициативата на министъра, но какво прави Борисов седем месеца, та се налагат панически мерки преди Коледа, коментира  проф. Румен Гечев

Здравният министър проф. Костадин Ангелов  е категоричен, че болниците, които отказват да  лекуват пациенти с Covid-19,  няма да работят с НЗОК.    „Законова промяна е внесена в Народното  събрание, чакам решението на депутатите„, заяви той тази сутрин  пред  БТВ.   Министърът обяви намерението си снощи във Фейсбук, след като бе излъчен репортаж по БНТ, от който се видя  как  на пациент с остри симптоми на COVID-19 в продължение на два часа бе отказван прием в Четвърта  градска болница в столицата,  защото не може да покаже на хартия резултат от PCR тест.

На мен ми трябваха 20 секунди, за да разбера, че там няма организация. Всеки четвърти почти е със симптоми и има нужда от PCR тест.  80 лв. имаме за този човек по клиничните пътеки, за да бъде изследван, а те ще му искат PCR, възмути се министрът.  Който нарушава правилата, не е за тази система.  Не мога да се съглася, че ще има директор на болница, който не бил разбрал или си прависвои правила“, заяви  Ангелов и допълни:  „Министерството е казало още в началото на пандемията „тест за коронавирусна инфекция не може да е условие за хоспитализация„.  Има шефове на болници, които продължават да се правят на неразбрали, няма писмена следа как искат от хората тестове, което обезсмисля всякаква проверка. В конкретния случай дори говорим за доказан COVID-19. Други мениджъри упорито отказват да откриват легла, пазят си „чисти болници“. Няма да стане!“, категоричен беше  Ангелов.

Министърът потвърди,  че  е поискал оставката на директора на Четвърта градска болница в София.  По думите му заповедите, които зависят от него са издадени, но „отново виждаме, че някой иска PCR. Затова се вбесявам – това е абсолютно нередно. Щом кметът на София Йорданка Фандъкова иска проверка, такава ще бъде назначена“.  Той допълни, че на него проверка не му е достатъчна. „Какво ще покаже тази проверка? Има ли някъде документ, че тази линейка е висяла часове пред болницата или заповед, че се иска PCR? Проверката ще покаже, че няма никакви нарушения, защото нямаме писмена заповед. Не може линейка да чака пред болницата. Не може някой да чака линейката. Трябва да се свали в Спешно отделение, където му се правят изследвания, преценява се състоянието му и ако се налага, се приема в болница. Абсурдно е да седи в линейката и да чака“, заяви още здравният министър.

Проф. д-р Костадин Ангелов заяви също, че  ще бъде направена  проверка за  починалия  вчера 33-годишен мъж, който се е влошил докато е чакал линейка.

Не мога да приема за нормално, че една линейка ще чака пред болницата, чиято врата е затворена с часове да бъде свален болният, а в същия момент да има човек на 33 години, който да чака за линейка. Или да слезе санитар, или охраната на болницата и да иска PCR тест. Това не може да бъде повод за постъпване в лечебно заведение. Няма да се колебая, ако има хора, които са превишили правата си и не са си изпълнили задълженията, да си получат наказанията. Ще изчаквам проверката и всеки, който е нарушил правилата, ще си понесе отговорността. Няма да има галеници“, категоричен беше той.

„Ситуацията е изключително напрегната. Имаме нужда от още коли, тези коли сме ги осигурили по линия на МВР, откъдето са осигурени 25 автобуса. В понеделник ще се срещна с всички частни линейки, които по предварителни сметки са около 100, ще направим среща и с таксиметрова компания, която би могла да предостави коли. Идеята е тези хора да бъдат откарани максимално бързо до лечебните заведения“, каза министърът. Той уточни, че ще изиска от големите лечебни заведения да се поставят фургони на входовете, където да се извършва преглед на пациенти със симптоми на COVID-19, които не могат да бъдат прегледани от лекар.

Румен Гечев

Ще подкрепим всяка мярка, която ще спаси човешки живот“, заяви проф. Румен Гечев пред БНР по повод обявеното законодателно намерение на министъра да „спре“ връзката на НЗОК с онези болиници, които отказват а приемат пациенти с Ковид.  Той  подчерта, че правителството на ГЕРБ винаги е предприемало мерки в последния момент, за които БСП е предупреждавала с месеци и години.

„Бях шокиран, когато чух министърът на здравеопазването проф. Ангелов да казва, че ще приеме крути мерки срещу частните болници, които не приемат пациенти с Covid-19. Тази крута мярка е мярка на паника. Какво прави правителството на Бойко Борисов за тези седем месеца, та сега ще вземат панически мерки? Десетки пъти от „БСП за България“ поставяхме въпроса, че здравната ни система е в колапс. Че няма как да работят болници – търговски дружества. Линейките започнаха да отказват да вземат хора, тъй като нямало свободни легла.  Това правителство не си мръдна пръста седем месеца, не подготви здравната система и сега се сети, преди Коледа, когато хората започнаха масово да влизат в болници с Covid-19, да вземат някакви панически мерки.“

About De Fakto

Проверете също

ВКС : Убиец на баща си с ловна пушка вече изтърпява 15-годишна окончателна присъда

Подсъдимият  Виктор Василев ще изтърпява наказание „лишаване от свобода“ за срок от 15 г. за …

Президентът разпусна 48-то НС, назначи старото служебно правителство с нов министър на културата

Президентът подписа укази за разпускане на Народното събрание на 3 февруари и за назначаване на …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.