Последни новини
Home / Законът / Европейските прокурори трябва да бъдат избирани от ВСС с квалифициарно мнозинство

Европейските прокурори трябва да бъдат избирани от ВСС с квалифициарно мнозинство

Defakto.bg
Побългарихме европейската прокуратура, но това не става само чрез националните власти, защото още в самия регламент за функционирането ѝ е заложено, че това е един хибриден орган от европейски прокурори и национални делегирани прокурори“. Това заяви пред БНР Любомир Авджийски, изпълнителен директор на Центъра за мониторинг на правосъдието по повод спора как и кой да избира делегираните европейски прокурори, които ще работят под ръководството на Лаура Кьовеши.
На  29 октомври парламентът прие на  първо четене промените в Наказателно-процесуалния кодекс за статута на делегираните прокурори в Еропейскат прокуратура, която ще разследва  престъпления, които засягат финансовата сигурност на Съюза.
 „Когато националните органи и ВСС не се ползват с доверие от обществото, каквото и да се излъчи в момента, каквото и да се гласува, ще бъде компрометирано и обществото няма да вярва на това“, допълни Авджийски. Той посочи, че все пак някой от българските органи трябва да вземе решение кои да са делегираните органи в европейската прокуратура:

Но когато има и парламент, който е компрометиран, и ВСС, който е компрометиран, трудно може да се намери формула, която да не е компрометирана. Но въпреки това със сигурност е по-добре ВСС да избира с квалифицирано мнозинство тези делегирани прокурори, така че да може да се гарантира, че няма да има отново затваряне на процеса в прокурорската колегия, която видяхме, че обича да избира между един кандидат“, коментира Авджийски.

Независимо, че единствено Службата на европейския прокурор (EPPO) ще упражнява надзор над работата  на  делегирани прокурори,  законопректът на правителството остави много въпроси и без отговор.  Когато  мнозинството прие на първо четене проекта ,  лявата опозиця е възрази, че процедуратата по номинирането и избора  е непрозрачна. Не е ясно по какви критерий се  предлагат делегираните прокурори, не е ясен е какъв е техния брой.   Поставен бе и въпросът защо се номинират  само прокурори, след като  изискването е европейските прокурори да са магистрати, тоест могат и да са съдии. Не бива  изборът им да се „затваря“ само в прокурорската колегия на ВСС, категорична бе опозицията.

Крум  Зарков(БСП) предложи подборът на прокурорите  да се прави от Пленума на ВСС (в който заедно са и съдии, и прокурори) и то с квалифицираното мнозинство от 17 „за“, искано за избора на „тримата големи“.

Тъй като няма  разписани изисквания към кандидатите за европейски делегирани прокурори, а делата на Европейската прокуратурата  ще се разглеждат от специализираните съдилища у нас,  „делегираните“ ще се окажат кадри на спецпрокуратурите, допусна той.   А еврорегламентът е далеч по-широк и изобщо не ни задължава подбраните обвинители дори да са действащи прокурори (справка – избраната Теодора Георгиева), отбеляза Зарков. А лидерът на БСП Нинова призова призова извънпарламентарните партии  да не мълчат по темата, защото  участието на България в Европейската прокуратура не е само юридически,  а и политически въпрос, каза тя.

About De Fakto

Проверете също

Похват: ПП-ДБ, ГЕРБ и ДПС искат прокуратурата да установи, чия собственост е руската църква

Сигнал до изпълняващия функциите на главен прокурор Борислав Сарафов за проверка и установяване на собствеността …

За пореден път ЕСПЧ осъди България за отнемане на активи без да е доказана връзка с извършено престъпление

Yordanov and Others v. Bulgaria(Applications nos. 265/17 and 26473/18),26 september 2023 За пореден път ЕСПЧ …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

10 − 1 =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.