Последни новини
Home / Законът / Прокуратурата проверява дали биоцентралата в с. Труд е възстановила незаконно работа

Прокуратурата проверява дали биоцентралата в с. Труд е възстановила незаконно работа

Defakto.bg

Върховна административна прокуратура (ВАП) е образувала преписка въз основа на информация в медиите, в която се твърди, че жителите на село Труд се оплакват от силна, неприятна миризма от горенето на биомаса за производство на ток от електроцентрала в района.  Оказва се, че  биоцентрала в село Труд е продължила да работи независимо че на 12 октомври Регионалната инспекция по околна среда и водите (РИОСВ)- Пловдив издаде заповед за временното ѝ спиране. Екоинспекторите са установили нарушението в петък, след като селото е било отново обгазено. На централата са постаени 7 оловни пломби на всички входове на инсталацията, за да се гарантира, че няма да се захранва със суровини. До заповедта за спиране на централата се стигна след две годишни протести на жителите на селото срещу обгазяването му.

На централата е била връчена и покана за получаване на пореден акт за установяване на административно нарушение, предаде БТА. Неизпълнението на временното спиране на дейността е установено в петък вечерта след получен сигнал на „зеления телефон“ от гражданин на селото за обгазяване от биоцентралата и продължаващо зареждане на ферментаторите със суровина.
ВАП е изискала от министъра на околната среда и водите спешно да предостави информация за предприетите мерки и резултата от тях за
отстраняване на вредните последици за населението в района на електроцентралата, както и на причините, породили нарушението.

Информацията следва да бъде обобщена в доклад и да бъде изпратена на ВАП в най-кратък срок.

Междувремнно Районна прокуратура – Пловдив се е  самосезирала и разпоредила проверка по публикации в медиите за работеща биоцентрала в с.
Труд, обл. Пловдив, въпреки заповед за спирането й.   Проверката е  възложена  РУ – Труд  и на РИОСВ – гр. Пловдив.  В  нея ще бъдат включени и
всички останали институции, имащи отношение към контрола на осъществяване на дейността на предприятието, събщава държавното обвинение.

About De Fakto

Проверете също

Владислав Славов, шеф на СЮБ: Проектът за промени в Конституцията е като писания от Данаил Кирилов – непрофесионален

Остри критики към проекта за промяна в Конституцията на ГЕРБ- СДС, ПП – ДБ и …

12 години затвор за изнасилване и отвличане на жена в условия на опасен рецидив

Пеньо Мангъров ще изтърпява наказание „лишаване от свобода“ за срок от 12 г. за отвличане и …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

seventeen + 11 =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.