Последни новини
Home / Законът / СГС: Обвиненият за смъртта на Милен Цветков е излючително безотговорен и самонадеян, остава в изолация в килията

СГС: Обвиненият за смъртта на Милен Цветков е излючително безотговорен и самонадеян, остава в изолация в килията

Defakto.bg

Кристиан Николов дойде в съда, изказа съболезнования на близките на журналиста, не оспорва съпричастността си към трагедията

Кристиан Николов

Обвиненият за смъртта на журналиста Милен Цветков Кристиан Николов няма да напусне килията и „задържането под стража“ няма да бъде заменено с „домашен арест“.

Това постанови съдия Петър Стоицев от Софийския градски съд. Личността на Николов представлява реална заплаха за обществото, извършеното издава, че е изключително безотговорен и самонадеян, той трябва да остане в изолация докато не му бъде въздействано чрез пенитенциарната система (за изпълнение на наказанията – б.р.), обяви СГС.

Определението не е окончателно, може да се обжалва пред апелативния съд.

Нов момент в делото днес бе личното явяване на Кристиан Николов в зала, за първи път, откакто бе задържан. В предишните съдебни заседания за мярката му за неотклонение той участваше чрез видеоконференция от следствения арест, а днес бе поискал да не бъде снимани или показван чрез онлайн излъчването от съда. Изказа съболезнования на семейството на Милен Цветков, увери, че няма да се укрива, да върши престъпления, подготвен е за онова, което го чака и е готов да понесе отговорност. Но в момента има нужда да е със семейството си.

Милен Цветков загина на 19 април на кръстовище в София, докато чакаше на червен светофар. Колата му бе блъсната от Ауди Q 7, зад волана е бил Кристиан Николов. Експертиза вече подробно установява, че Николов е карал след употреба на три вида наркотични вещества – марихуана, амфетамини и кокаин, стана ясно и в съда днес.

Обвинението е за умишлено причинена смърт при пътно-транспортно произшествие, наказанието е максималното – от 15 до 20 г. лишаване от свобода или доживотен затвор. Прокуратурата твърди, че престъплението е извършено при евентуален умисъл, дотук всички съдебни състави по мерките приемат наличието на обосновано предположение именно по тази квалификация.

За разлика от първите дела, когато защитата поставяше въпроса за недоказаност на авторството на престъплението, днес бе заявено, че обвиненият не отрича своята съпричастност към трагедия, обратното – Николов вече два пъти е давал обяснения. Адвокат Любомир Таков обаче не приема най-тежката квалификация за стореното.

Защитата отхвърли останалите законови предпоставки да продължи „задържането под стража“.  В предишно произнасяне Софийсият апелативен съд отчете, че опасност от укриване не е налична, а СГП е имала възможност 7 месеца да наложи на Кристиан забрана да напусне пределите на България, което на два пъти е предлагано и от защитата, но досега това не е направено, пледира адвокат Таков. Според него това показва, че и „прокурорите са вътрешно убедени че той нито има намерение, нито реално може да се укрие“. Изтъкнато бе, бе Николов живее в София, където се води делото, сгоден е за българка, семейството му е тук. Освен това не е бягал от местопроизшествието, а един от спътниците му Георги Иванов (син на депутата от ГЕРБ Лъчезар Иванов) е отишъл в СДВР по настояване на Николов.

„В началото имаше затруднения от психическо естество да съдейства на разследването, но те са преодолени, Кристиан активно съдейства за приключване в разумен срок“, заяви защитникът. Даде пример с приети устни уведомявания за следващи дати за предявяване на материалите по делото.

За опасността от извършването на друго престъпление адвокатът се позова и на презумпцията за невиновност и бе категоричен – деянието е квалифицирано от непредпазливо в умишлено, за да бъде Николов държан по-дълго под стража и да се удовлетвори общественото мнение и очакване. Но това е далеч от правосъдието. „Той не представлява висока обществена опасност. Да, без съмнение е съпричастен към трагедията. Но през тези месеци срещу него се води жестока кампания“, обяви Любомир Таков.

Настояването на защитата бе за „домашен арест“ и наблюдение с електронна гривна.

Прокурорът Иван Кучиев бе на обратното мнение – искането е неоснователно. Защитата посочи, че не оспорва обоснованото предположение, но всъщност в пледоарията си го оспори, обяви обвинителят. И продължи, че евентуалният умисъл е налице – събрани са достатъчно доказателства, че именно Кристиан Николов е бил зад волана, за това горовят очевидците на произшествието и полицейски служители, посетили местопроизшествието и извършили проверките за употреба на наркотични вещества. Както и Георги Иванов. ДН експертиза също доказва, че той е седял на мястото на водача. Безспорно е изяснен и механизмът на извършеното деяние – аудито е било в техническа изправност и водачът е имал възможност да го направлява, както и да спре. Имал е пряка видимост към пътната сигнализация на кръстовището и е възприел както червения светофар, така и спрелите автомобили и пешеходци. Въпреки това е стигнал на  15-16 м от колата на Милен Цветков със скорост 99 км/ч при максимална в тази отсечка 50 км/ч и не е предприел нищо за намаляването й, не са налице и други обстоятелства, които да му създадат увереност, че може да избегне произшествието. Между получените травми и настъпването на смъртта на Милен Цветков има пряка и непосредствена връзка, смъртта е била неизбежна. Две експертизи установяват наличието на три вида наркотични вещества в кръвта на Николов, но „това не е възпрепятствало възможността да възприема и контролира действията си“. Затова е извършил е именно престъплението, за което е обвинен, застрашил е и живота и сигурността и на други, което е   особено опасен случай.

Опасността от друго престъпление бе мотивирана и с употребата на наркотици и в други случаи, за което свидетелствали близки приятели на Николов. От стаята на Кристиан е иззета кутия с амфетамин, вещо лице, прегледало иззетия му мобилен телефон установило комуникация от предни години по въпросите на употребата и действието на дрога.

Прокурорът обяви също, че с действията си Николов и  защитата му на практика не помагат на разследването, а шиканират процеса. Като примери даде първоначалното нежелание за признаване на авторството, отказ за проба на ДНК, взета след съдебно разрешение и др. Обвинението твърди също, че опасността от укриване е налице и защото Николов е учил в чужбина, а семейството му има средства да „осигури“ напускането на страната. А до момента не била постановена забрана да минава границата, защото тя е безсмислена, докато е задържан. Любопитно прозвуча личното мнение на обвинителя, че освен това забраната е ефективна само при легално минаване на границата.

Упражняването на правата на обвиняемите не може да се тълкува в тяхна вреда, опонира адвокат Любомир Таков. И на свой ред заговори за съмнително „събиране на вещи лица от градове и паланки, макар че на територията на София има достатъчно специалисти“.

Определението на съдия Стоицев

Съдия Петър Стоицев

Молбата е неосноватена. По делото е събран обемен доказателствен материал от 25 тома и те са достатъчни да се направи обосновано предположение, че обвиняемият виновно е причинил ПТП, в резултат на което е настъпила смъртта на Милен Цветков. Разпитани са множество очевидци, чиито покаания са достатъчни както за изясняване на обстоятелствата, времето и мястото, така и за факта, че именно обвиняемият е бил водач на процесното Ауди Q 7. Комплексна съдебно-медицинска и автотехичеса експертиза установява скорост от около 99 км/ч, значително над разрешената от 50 км/ч, както и невоевременното възприемане на обстановката от водача. На приблизително 16-17 м пред спрелия пред него автомобил с тази корост сам се е поставил в техническа невъзможност да спре своя автомобил.

Налице е реална опасност от извършване на престъпление и укриване. Начинът, по който е извършено престъплението говори за човек изключително безотговорен и самонадеян. Управлява след употреба на 3 вида наркотици – марихуана, амфетамин и кокаин. Позволил си е да седне зад волана след този изключително силен коктейл, и по този начин е съзнавал, че представлява опасност за живота и здравето на околните, на спътниците си, а и на своя. Личността представлява реална заплаха за обществото, следва да остане в изолицая, докато спрямо него бъде въздействано чрез пенитенциарната система.

Отделно е налице и реална опасност от укриване предвид високия размер на санкцията, която може да му бъде наложена, ако бъде признат за виновен – от 15 до 20 г. или доживотен затвор. Високият размер е потенциален мотив да се укрие от органите на правосъдието.

About De Fakto

Проверете също

За пореден път ЕСПЧ осъди България за отнемане на активи без да е доказана връзка с извършено престъпление

Yordanov and Others v. Bulgaria(Applications nos. 265/17 and 26473/18),26 september 2023 За пореден път ЕСПЧ …

Европейската прокуратура извърши арести за източване на европейски средства за земеделие

Европейската прокуратура (ЕППО) във вторник извърши арести и обиски у нас  по разседване за източване …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

twelve − 9 =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.