Последни новини
Home / Законът / Шефове на съдилища искат правомощия за „затваряне“ до 14 дни и гледане само на неотложни дела заради Ковид-19

Шефове на съдилища искат правомощия за „затваряне“ до 14 дни и гледане само на неотложни дела заради Ковид-19

Defakto.bg

Писма от председатели на съдилища с предложения и настоявания за разширяване на рестриктивните мерки заради пандемията ще разгледа Съдийската колегия на ВСС утре.

След СГС, тревога бият от Шумен, Русе, Панагюрище.

Така председателят на Окръжен съд -Шумен София Радославова предлага колегията да излезе с решение, с което да предостави на административните ръководители възможността да налагат по-крути мерки по места. Като – при наличието на увеличен брой заболели от Ковид да вземат решения за отлагане и пренасрочване на дела, както и за преминаване на дистанционен режим на работа на съдии и служители за срок от 14 дни, през които дежурни съдии да разглеждат само дела, изискващи неотложност.

В ОС-Шумен от 13 октомври досега има трима съдии с Ковид. В РС-Велики Преслав двамата работещи съдии от 27 октомври са в карантина – единият като контактен, другият с положителен PCR-тест. За това там е командирован съдия от РС-Шумен.

В РС-Нови пазар един от четиримата съдии също е с положителен тест от 27 октомври, поради което на останалите двама предстои изследване .

В РС-Шумен двама магистрати са под карантина заради положителни писиари. И в трите районни съдилища има и заболели съдебни служители.

От 20 октомври Шумен е в червената зона с висок процент заболели от Ковид, като според лекарите периодът на развиване на инфекцията от контактни лица е до 12 дни.

И.ф. председателят на ОС-Русе също моли за указания за налагане на допълнителни рестриктивни мерки и нови ограничения.

Ситуацията там е – имат заразени прокурор, съдии, съдебни изпълнители, служител на съдебната охрана и ключови за работата съдебни служители. Непрекъснато се извършва дезинфекция, делата се насрочват съобразено с това, всички работещи и посетители са с маски, на влизане се измерва температурата.

От РС-Панагюрище информират, че за един ден – от следобеда на 27 октомври до следобеда на 28 октомври са преустановили работа за основна дезинфекция на сградата.

Съдийската колегия вече на два пъти се занима с лавинообразното нарастване на броя на заболели в Темида, като дотук не взема допълнителни решения, включително в изчакване на законодателя. Както вече е известно, има информации, че за второ четене чрез извънредния закон може да бъде въведена „извънредна“ съдебна ваканция от 15 ноември до 31 декември. Чува се, че това ще стане до края на седмицата. Как е определен срокът за ваканцията не е особено ясно.

Според част от магистратите вариантът на тотално затваряне на съдилищата навсякъде не е най-добрият, по-разумното е да се преценява според ситуацията по места.

Действащите мерки, гласувани от Съдийската колегия, впрочем, също са сериозни. Те предвиждат задължителните дезинфекции, предпазни средства, ограничаване на достъпа до съдебните сгради, лимити за броя на правещите справки по деловодства и в адвокатски стаи, въвеждане на режими на дистанционна работа, когато присъствието на магистрата на място не е наложително.

 

About De Fakto

Проверете също

Надзирателите и съдебните охранители ще получат допълнително възнаграждение за постигнати резултати с августовските заплати

Със заплатите за месец август служителите в Главна дирекция „Изпълнение на наказанията“ (ГДИН) и Главна …

Съдът: Еленко Божков, Минчо Спасов и Светослав Трайков са невиновни по обвинението в хулиганство в метрото през 2020 г.

Обвинението  на Софийска районна прокуратура  срещу Еленко Божков, Минчо Спасов и Светослав Трайков за хулиганство …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.