Последни новини
Home / Законът / Адвокатите от Стара Загора: Спирането на съдилищата е възможност за произвол на държавната администрация

Адвокатите от Стара Загора: Спирането на съдилищата е възможност за произвол на държавната администрация

Defakto.bg
Адв. Димо Димитров, председател на АС при АК Стара Загора

Броят на адвокатските протести срещу извънредната съдебна ваканция, се увеличава с часове. След острото несъгласие на адвокатските колегии в  Бургас и Смолян, Пловдив и ОСА, декларация срещу предстоящото обсъждане на „спирането“ на съдилащата, отправи и Адвокатския съвет на колегията в Стара Загора.

Според предложението  на Красимир Ципов (ГЕРБ) за съдебна ваканция до края на годината, ще се  създаде на нов параграф 14 в закона за извънредното положение, който гласи: През 2020 г. съдилищата са в съдебна ваканция от 15 ноември до 31 декември включително. Делата, с изключение на тези по чл. 329 ЗСВ,  се отстрочват за нова дата не по-късно от 15 юли 2021 г.

Старозагорските адвокати изразяват  категорично несъгласие с тази мярка. Проведена  за втори път през текущата календарна година, тя би нарушила правата на гражданите, ограничавайки правото им на достъп до правосъдие и справедлив процес, проведен в разумни срокове, пише в декларацията им.

Отлагането на делата „ за втори път или трети път би имало негативни последици за страните, които ще претърпят нови вреди от забавяне на правосъдието. Забавянето разглеждането на делата би задълбочило и без това възникналата икономическа криза и би засилило напрежението в обществото, подчертават старозагорските защитници. Предвидените изменения предвиждат повторно спиране действието на съдебната система, което води до застрашаване на правовата държава, поради липсата на съдебен контрол, категорични са адвокатите.

За да се осигури в максимална степен  принципа на разделение на властите, е необходимо да имаме непрекъснато работеща и функционираща съдебна система.  Съобразно конституционните разпоредби, съдебната система има функция да защитава правата и законните интереси на гражданите, юридическите лица и държавата“, пише в декларацията им.

В настоящия период, в който и без това се ограничават в немалка степен  правата на гражданите, от особена важност е осъществяване от страна на  съдилищата на контрол за законност на актове и действия на административните органи, и на държавата. Спирането на работа на съдилищата и съдебната система като цяло, ще доведе до възможности за произвол от страна на държавната администрация, ще даде възможност за погазване на конституционно закрепени права и свободи на гражданите, и ще наруши нормалното функциониране на правовата държава.

Адвокатският съвет счита,  че   проява на отговорно държавническо поведение от страна законодателната и изпълнителната власт, в тази кризисна обстановка, би било предприемането на мерки за защита на правата и интересите на абсолютно всички български граждани, юридически лица, стопански субекти и т.н., а не само за част от тях.

Настоящата позиция изразяваме в защита интересите на всички граждани и юридически лица за гарантиране правото им на защита, достъп до съд и провеждане на справедлив процес в разумни срокове,  включително и на адвокатите, които отново биха били лишени от правото им на труд.  Изразяваме пълната си подкрепа към изложеното в декларации на Адвокатски съвет при Адвокатска колегия гр. Бургас, Адвокатски съвет, Дисциплинарен съд и Контролен съвет при Адвокатска колегия Смолян, Адвокатски съвет при Адвокатска колегия Пловдив и СНЦОП “ОБЕДИНЕНИЕ НА СВОБОДНИТЕ АДВОКАТИ“.

Декларацията е подписана от председателя на АС при АК Стара Загора адв. Димо Димитров.

About De Fakto

Проверете също

Национална конференция: От медиацията всички печелят – и страните по делата, и правораздаването, каза министър Зарков

Медиацията може да се окаже ситуация, в която всички печелят – системата на правораздаването, хората, …

Българка е екстрадирана в САЩ по обвинение за криптоизмамата „УанКойн“ (допълнена)

Българката Ирина Дилкинска е екстрадирана в САЩ и ѝ е повдигнато обвинение във връзка с …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

seventeen − fifteen =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.