Последни новини
Home / Законът / Бургаският адвокатски съвет се обяви против „принудителна съдебна ваканция“, без мисъл за адвокатите и гражданите

Бургаският адвокатски съвет се обяви против „принудителна съдебна ваканция“, без мисъл за адвокатите и гражданите

Defakto.bg
През 2019 г.  Бургаска адвокатска колегия остро протестира срещу първоначалния вариант на  Закона за мерките срещу изпирането на пари, които бяха на път да превърнат защитниците в доносници.

Бургаският адвокатски съвет е против  принудителна съдебна ваканция от 15 ноември до 31 декември 2020 г., и  отлагане на делата за нови дати не по-късно от 15 юли 2021 г.  Подобна мярка би могла да бъде обмисляна, но само след включване на адвокатите в пакетите от икономически мерки, свързани с противоепидимичната обстановка в страната, категочни са от БАС.

Исканията на БАС са изпратени в писмо до председателя на Народното събрание на Република България Цвета Караянчева, народните представители от 44-то НС, Висшия съдебен съвет, както и до Висшия адвокатски съвет и адвокатските колегии в страната.

Поредното неотчитане на интересите на адвокатите и страните в съдебните производства ще доведе както до затруднения при достъпа до правосъдие за гражданите и бизнеса, така и на нормалното упражняване на адвокатската професия на близо 14000 адвокати в България„, пишат адвокатите.

И още: „Принудителното излизане на всички съдилища в съдебна ваканция, ще доведе до неоправдано забавяне на разглеждането на болшинството от делата и напрежение между страните по тях. Насрочването на отложените съдебните производства и образуването на нови дела по време на съдебната ваканция (както вече станахме свидетели след 13 май т.г.), ще предизвика застъпване на съдебни заседания, съответно струпване на значителен брой страни и адвокати пред съдебните зали. Именно тези струпвания на хора, предвид масовата практика на съдилищата в страната (в т.ч.и на тези, в Бургаския съдебен район) да се насрочват по няколко дела за един и същи час, или през интервал от 5-10 минути, ще създаде реална опасност от разпространение на COVID-19″, допълват от колегията. Според тях подобно пренасочване на отложените дела и насрочването на новообразуваните такива ще доведе и до създаване на затруднения за нормалното упражняване на адвокатската ни професия, предвид невъзможността ни да бъдат едновременно в няколко съдебни заседания.

Адвокатите отбелязват със съжаление, че затварянето на съдилищата в периода 13 март т.г. – 13 май т.г. не е довело  дълго очакваното въвеждане на електронно правосъдие, провеждане на заседания чрез видеоконферентна връзка и улеснен достъп за гражданите, бизнеса и адвокатите до предоставяните от съдилищата услуги.

Важно е да припомним, че в резултат на обявеното на 13 май т.г. извънредно положение в страната, с Решение на Съдийската колегия на ВСС от 13 март т.г., изменено и допълнено с решение от 16 март т.г. и последвалите заповеди на административните ръководители на съдилищата в страната, беше спряно разглеждането на почти всички граждански, административни и наказателни дела с изключение на някои бързи и спешни предимно наказателни производства. Това, както и силното ограничаване дейността на Нотариусите и на Съдебните изпълнители, на практика постави нас, адвокатите пред невъзможността да упражняваме професията си, съответно да получаваме доходи необходими за поддържане и посрещане на разходите ни за упражняването на професията (наеми и режийни разходи за офисите, за заплащане на месечни осигуровки, авансов годишен данък, ДДС, заплати и осигуровки на служители и т.н.), както и разходите за издръжката на семействата ни. Въпреки това, отговорни пред обществото и семействата си, адвокатите от Адвокатска колегия-Бургас спазвахме стриктно мерките за самоизолация, принудително затворихме канторите си и преустановихме срещите с клиентите си. Независимо от горното, в приетия от НС Закон за мерките и действията по време на извънредното положение (ДВ, бр.28 от 24.03.2020г.), не бяха предвидени абсолютно никакви икономически мерки за подкрепа на адвокатите„, се допълва в писмото.

Според БАС , такива мерки са жизнено необходими за оцеляването на упражняващите адвокатската професия, за да бъдат полезни за семействата си и за обществото като цяло, в т.ч. да продължат да плащат данъците си в Държавния бюджет.

Нещо повече, в изказванията на отделни висши представители на изпълнителната власт, беше явно демонстрирано пренебрежително и обидно отношение към близо 14000 адвокати в страната. Употребените изрази, интонация и лексика са унизителни, иронизират адвокатите, накърняват професионалната ни чест и уронват престижа на Адвокатурата в обществото. Длъжни сме да напомним, че адвокатите, упражняващи единствената конституционно уредена свободна професия, са също толкова данъкоплатци, колкото и всички останали свободно практикуващи професии и стопанските субекти в Държавата. Данъкоплатци, от чиито данъци се издържа милионната чиновническа армия, включително и Народното събрание, Министерския съвет и още безбройни държавни структури. Считаме че се касае до оцеляването и запазването на жизнеспособността на адвокатите и сдруженията на адвокати, както и до защитата на гарантираният достъп до правосъдие на правните субекти, поради което водени от горното„, добавят представителите.

От Адвокатска колегия – Бургас декларират, че ако бъдат приложени мерки за принудителна съдебна ваканция, без да бъдат отчетени интересите на адвокатите и клиентите ни, сме решени да отстояваме законните ни права, включително и чрез предприемането на ефективни действия.

В отворено писмо и адвокатите от ОСА призоваха Народното събрание, Висшия съдебен съвет, Висшия адвокатски съвет и Адвокатските съвети в страната да  не се стига до повторно затваряне на съдилищата и до спиране на открити съдебни заседания по граждански, търговски, административни и „по-леки“ наказателни дела.   „Изразяваме своето категорично несъгласие с подготвяната законодателна промяна, предвиждаща ново прекъсване на съдебните заседания и за пореден път отправяме призив в тази  кризисна обстановка да се мисли за интересите на всички български граждани, а не само за част от тях„.

Ново затваряне на съдилищата без електорнно правосъдие de facto води до лишаване на гражданите от правосъдие, заявиха и адвокатите от „ЕЛЕКТРОННА НАЦИОНАЛНА ПЛАТФОРМА ЗА СЪТРУДНИЧЕСТВО“ .Те напомниха,  че до момента са инвестирани 45 млн. лв за въвеждане на елктронно правосъдие,  а него го няма.

 

 

About De Fakto

Проверете също

Мнозинството в парламента удължи на месец ваканцията на НС заради местните избори

Депутатите удължиха до 8 ноември времето, в което парламентът няма да заседава във връзка с …

Пет наказателни процедура срещу България обяви Европейската комисия

Европейската комисия представи в четвъртък  данни за хода на наказателните процедури срещу държавите от ЕС, …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

twenty − four =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.