Последни новини
Home / Законът / Бургаският адвокатски съвет се обяви против “принудителна съдебна ваканция”, без мисъл за адвокатите и гражданите

Бургаският адвокатски съвет се обяви против “принудителна съдебна ваканция”, без мисъл за адвокатите и гражданите

Defakto.bg
През 2019 г.  Бургаска адвокатска колегия остро протестира срещу първоначалния вариант на  Закона за мерките срещу изпирането на пари, които бяха на път да превърнат защитниците в доносници.

Бургаският адвокатски съвет е против  принудителна съдебна ваканция от 15 ноември до 31 декември 2020 г., и  отлагане на делата за нови дати не по-късно от 15 юли 2021 г.  Подобна мярка би могла да бъде обмисляна, но само след включване на адвокатите в пакетите от икономически мерки, свързани с противоепидимичната обстановка в страната, категочни са от БАС.

Исканията на БАС са изпратени в писмо до председателя на Народното събрание на Република България Цвета Караянчева, народните представители от 44-то НС, Висшия съдебен съвет, както и до Висшия адвокатски съвет и адвокатските колегии в страната.

Поредното неотчитане на интересите на адвокатите и страните в съдебните производства ще доведе както до затруднения при достъпа до правосъдие за гражданите и бизнеса, така и на нормалното упражняване на адвокатската професия на близо 14000 адвокати в България“, пишат адвокатите.

И още: “Принудителното излизане на всички съдилища в съдебна ваканция, ще доведе до неоправдано забавяне на разглеждането на болшинството от делата и напрежение между страните по тях. Насрочването на отложените съдебните производства и образуването на нови дела по време на съдебната ваканция (както вече станахме свидетели след 13 май т.г.), ще предизвика застъпване на съдебни заседания, съответно струпване на значителен брой страни и адвокати пред съдебните зали. Именно тези струпвания на хора, предвид масовата практика на съдилищата в страната (в т.ч.и на тези, в Бургаския съдебен район) да се насрочват по няколко дела за един и същи час, или през интервал от 5-10 минути, ще създаде реална опасност от разпространение на COVID-19″, допълват от колегията. Според тях подобно пренасочване на отложените дела и насрочването на новообразуваните такива ще доведе и до създаване на затруднения за нормалното упражняване на адвокатската ни професия, предвид невъзможността ни да бъдат едновременно в няколко съдебни заседания.

Адвокатите отбелязват със съжаление, че затварянето на съдилищата в периода 13 март т.г. – 13 май т.г. не е довело  дълго очакваното въвеждане на електронно правосъдие, провеждане на заседания чрез видеоконферентна връзка и улеснен достъп за гражданите, бизнеса и адвокатите до предоставяните от съдилищата услуги.

Важно е да припомним, че в резултат на обявеното на 13 май т.г. извънредно положение в страната, с Решение на Съдийската колегия на ВСС от 13 март т.г., изменено и допълнено с решение от 16 март т.г. и последвалите заповеди на административните ръководители на съдилищата в страната, беше спряно разглеждането на почти всички граждански, административни и наказателни дела с изключение на някои бързи и спешни предимно наказателни производства. Това, както и силното ограничаване дейността на Нотариусите и на Съдебните изпълнители, на практика постави нас, адвокатите пред невъзможността да упражняваме професията си, съответно да получаваме доходи необходими за поддържане и посрещане на разходите ни за упражняването на професията (наеми и режийни разходи за офисите, за заплащане на месечни осигуровки, авансов годишен данък, ДДС, заплати и осигуровки на служители и т.н.), както и разходите за издръжката на семействата ни. Въпреки това, отговорни пред обществото и семействата си, адвокатите от Адвокатска колегия-Бургас спазвахме стриктно мерките за самоизолация, принудително затворихме канторите си и преустановихме срещите с клиентите си. Независимо от горното, в приетия от НС Закон за мерките и действията по време на извънредното положение (ДВ, бр.28 от 24.03.2020г.), не бяха предвидени абсолютно никакви икономически мерки за подкрепа на адвокатите“, се допълва в писмото.

Според БАС , такива мерки са жизнено необходими за оцеляването на упражняващите адвокатската професия, за да бъдат полезни за семействата си и за обществото като цяло, в т.ч. да продължат да плащат данъците си в Държавния бюджет.

Нещо повече, в изказванията на отделни висши представители на изпълнителната власт, беше явно демонстрирано пренебрежително и обидно отношение към близо 14000 адвокати в страната. Употребените изрази, интонация и лексика са унизителни, иронизират адвокатите, накърняват професионалната ни чест и уронват престижа на Адвокатурата в обществото. Длъжни сме да напомним, че адвокатите, упражняващи единствената конституционно уредена свободна професия, са също толкова данъкоплатци, колкото и всички останали свободно практикуващи професии и стопанските субекти в Държавата. Данъкоплатци, от чиито данъци се издържа милионната чиновническа армия, включително и Народното събрание, Министерския съвет и още безбройни държавни структури. Считаме че се касае до оцеляването и запазването на жизнеспособността на адвокатите и сдруженията на адвокати, както и до защитата на гарантираният достъп до правосъдие на правните субекти, поради което водени от горното“, добавят представителите.

От Адвокатска колегия – Бургас декларират, че ако бъдат приложени мерки за принудителна съдебна ваканция, без да бъдат отчетени интересите на адвокатите и клиентите ни, сме решени да отстояваме законните ни права, включително и чрез предприемането на ефективни действия.

В отворено писмо и адвокатите от ОСА призоваха Народното събрание, Висшия съдебен съвет, Висшия адвокатски съвет и Адвокатските съвети в страната да  не се стига до повторно затваряне на съдилищата и до спиране на открити съдебни заседания по граждански, търговски, административни и „по-леки“ наказателни дела.   “Изразяваме своето категорично несъгласие с подготвяната законодателна промяна, предвиждаща ново прекъсване на съдебните заседания и за пореден път отправяме призив в тази  кризисна обстановка да се мисли за интересите на всички български граждани, а не само за част от тях“.

Ново затваряне на съдилищата без електорнно правосъдие de facto води до лишаване на гражданите от правосъдие, заявиха и адвокатите от “ЕЛЕКТРОННА НАЦИОНАЛНА ПЛАТФОРМА ЗА СЪТРУДНИЧЕСТВО“ .Те напомниха,  че до момента са инвестирани 45 млн. лв за въвеждане на елктронно правосъдие,  а него го няма.

 

 

About De Fakto

Проверете също

Съдийската колегия предлага на 30 септември да тръгне процедурата за избор на председател на ВКС

Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет предлага вариант на времеви график за провеждане на процедура …

Съдии с апел към изборните си членове във ВСС – напуснете проваления съдебен съвет

Решаващото действие за прекратяване на мандата на ВСС  е съдиите, избрани от съдии в него …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.