Последни новини
Home / Законът / Накрая: Ципов не предложи съдебна ваканция сега, „група“ от ГЕРБ дава права на съдебните шефове за отсрочване на дела (допълнена и обновена)

Накрая: Ципов не предложи съдебна ваканция сега, „група“ от ГЕРБ дава права на съдебните шефове за отсрочване на дела (допълнена и обновена)

Defakto.bg

Общите събрания на адвокатите, ЧСИ и нотариусите се отлагат с три месеца

Депутатът от ГЕРБ Красимир Ципов официално внесе предложенията си за второ четене по Закона за извънредното положение и преодоляване на последиците от него. А сред тях не фигурира обявяването на съдебна ваканция от 15 ноември до 31 декември, одобрено днес от Съдийската колегия на ВСС, сезирана от депутата.

Предложенията са други и касаят осигуряването на надомна работа или онлайн при „близък контактен“ на диагностицирани  с Ковид-19.

А именно – да се създаде нова ал. 3 в чл. 7 от извънредния закон, че: Работник или служител, който е близък контактен по смисъла на акт орган по чл. 61 от Закона за здравето на потвърден случай на Ковид-19 , преминава към работа от разстояние или надомна работа, ако работата позволява това, за определения в акта срок след писмено уведомяване на работодателя, съответно органа по назначаване за настъпилото обстоятелство. Условията и редът за преминаване, изпълнение и контрол се определят със заповед на работодателя или органа по назначаване.

В мотивите Ципов е написал, че това ще позволи на контактни, но в добро здраве, хем да работят от вкъщи, хем да се спазват противоепидемичните мерки.

Анна Александрова

Буквално преди хлопването на мандалото е внесен и втори проект за второ четене, все от ГЕРБ – от Ципов, Анна Александрова и Пламен Нунев. Той вече дава правомощия на административните ръководители на органите на съдебната власт по време на извънредната епидемична обстановка да „предприемат необходимите мерки за защита живота и здравето на участниците в производствата и делата, както и на съдиите, прокурорите, следователите и служителите на съответната администрация“.

И още: „При усложняване на епидемичната обстановка административните ръководители на органите на съдебната власт може да създадат организация за отсрочване на насрочените производства и дела за нови дати не по-късно от 30 дни“.

Звучи като отглас на идеите, обсъждани от Съдийската колегия на ВСС днес и на декларираните намерения на Прокурорската колегия плътно да се съобразява с техните мерки.

Теглим ли чертата – пуснатата явно за „реакции“ съдебна ваканция в края на годината се зачертава, но управляващите се „съобразяват“, отчасти, с други предложения на третата власт.  А как ще изглежда всичко това на практика е голяма въпросителна, сигурно и за вносителите.

Отлагат изборите в адвокатурата и при ЧСИ

В нов параграф 6 от преходните и заключителни разпоредби на извънредния закон се „отсрочват“ с три месеца насрочените за 2021 г. общи събрания по законите за адвокатурата, нотариусите и ЧСИ.

Забележителното е, че именно на общи събрания в началото на идната година адвокатите и частните изпълнители трябва да избират нови ръководни органи.

Това – отлагането с три месеца – ще създаде „гаранция за правото на всички лица да участват ефективно в събранието, ако се окажат възпрепятствани заради противоепидемични мерки или предпочетат да не се подлагат на излишен риск“, пише в мотивите.

About De Fakto

Проверете също

Йорданова: Увеличението на заплатите в ГДО и ГДИН може да е факт още от 1 юли при план за ефективна реформа

Заплатите в Главна дирекция „Охрана“ (ГДО) и Главна дирекция „Изпълнение на наказанията“ (ГДИН) могат да …

Трима младши прокурори встъпиха в длъжност в Районна прокуратура – Варна

  Димитрин Василев, Йоан Михайлов и Николай Налбантов встъпиха в длъжност като младши прокурори в …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.