Последни новини
Home / Законът / Красимир Ципов (ГЕРБ) попита, ВСС отговори: Да има съдебна ваканция от 15 ноември до 31 декември (допълнена)

Красимир Ципов (ГЕРБ) попита, ВСС отговори: Да има съдебна ваканция от 15 ноември до 31 декември (допълнена)

Defakto.bg
Красимир Ципов

С 8 „за“ срещу  3 „против“ Съдийската колегия одобри предложението на Красимир Ципов (ГЕРБ) за съдебна ваканция до края на годината. Направи го в странна процедура – депутатът от управляващите бе поискал мнението на кадровиците не след като, а преди да е внесъл предложението си за второ четене в парламентарното деловодство.

Според изчетеното днес във ВСС то е за създаване на нов параграф 14 в закона за извънредното положение, който гласи: През 2020 г. съдилищата са в съдебна ваканция от 15 ноември до 31 декември включително. Делата, с изключение на тези по чл. 329 ЗСВ,  се отсрочват за нова дата не по-късно от 15 юли 2021 г.

По време на съдебната ваканция по закон се гледат мерки за неотклонение, дела за издръжка, родителски права, осиновяване, срещу домашно насилие, за несъстоятелност. Но не и срещу актовете на властта.

Това не е „затваряне“ на съдилища, обяви председателят на ВАС Георги Чолаков.

Днес е последният срок за предложения за второ четене.

В същото време вчера премиерът Бойко Борисов бе призовал да не спират съдебните процеси и да се заседава и онлайн.

Това, което направихме, е, че дадохме алиби на законодателната власт, заключи Лозан Панов.

Решението идва въпреки протести на адвокати, включително и на адвокатски съвети. Други защитници са за отлагане на делата в момента, особено ако имат много дела в специализираните съдилища  – условията там не позволяват дистанция, проветряване и прочие ефективни мерки.

Голяма част от дебата на кадровиците днес бе посветена и на нови мерки на самата Съдийска колегия, за което призовават административни ръководители . Най-вече да им се даде правомощие да „затварят“ съдилища за определен период, ако ситуацията с Ковид-19 в региона е взривоопасна и има много заболели магистрати и служители.

До понеделник кадровиците ще правят предложения за нови мерки, а идния вторник ще ги обсъдят и гласуват на заседанието си.

Нови писма от председатели на съдилища за рестрикции

Темата за Ковид и съдилищата днес започна с докладването на нови писма от председатели на съдилища. Де факто вече информира за настояванията от Шумен и Русе – по места да има възможност за „затваряне“ до 14 дни и гледане само на неотложни дела.

Председателката на ОС-Благоевград Катя Бельова също е  апелирала за спешни указания заради изключително динамичното развитие на ситуацията в съдебната палата в града. Както и за по-крайни мерки за ограничаване на разпространението на заразата, за да се осъществява достъпът до правосъдие.

Ситуацията в Благоевград е: в четири от звената на администрацията на двете съдилища отсъстват всички служители – призовки, системни администратори,  регистратура и съдебни секретари, болни и карантинирани.

Има диагностицирани сред съдиите от двете съдилища, почина съдия Харамийски, почетен с едноминутно мълчание от кадровиците днес.

След регистриране на първия случай е извършена пълна дезинфекция на сградата, която е била затворена за 24 часа. На следващия ден обаче са констатирани нови случаи на Ковид.

Председателката на Специализирания съд Мариета Райкова е отправила молба за спешно вземане на решение за ограничаване на възможността за провеждане на открити съдебни заседания в СНС по аналогия на мерките, гласувани през март.

След тестване от 30 октомври трима съдии и десет служители положителни, незабавно поставени в изолация. Като контактни са карантирани още четирима.

Дотук са взети мерки за ограничаване присъственото подаване на документи от заинтересованите страни, извършване на справки само по телефона, контлориране на достъпа в сградата, но може да се окаже недостатъчно.

Дебатът

Георги Чолаков, председател на ВАС коментира искането на Красимир Ципов така: „Процедура за предварително становище по невнесено предложение няма, но няма и пречка ние да се изкажем. Не е затваряне на съдилища, а съдебна ваканция, каквато има всяка година, да не забравяме, че тази година не сме имали такава. Ситуацията е повече от тежка, нашите съдебни сгради не са подготвени за противоепидемичните мерки на правителството – в сградата на СРС и на Специализирания съд няма отваряеми прозорци, даже Съдебната палата не е подготвена. Да не говорим за драматичните ситуации по места. Ако се приеме – ще се гледат всички дела, които се гледат по време на съдебната ваканция. Няма пречка административните ръководители да разпоредят и друго. добре би било днес ние да дадем правомощия на ръководителите и наистина да „затварят“ съдилищата, ако ситуацията го налага. Обекттивно за две седмици аз съм отложил повече от 100 дела, продължавам да имам състави само с по един човек“.

Даниела Марчева: „Сега ситуацията е много по-сложна и страшна, отколкото през пролетта, когато гласувахме най-сттрогите мерки. Сега съдебната ваканция ще даде възможност да се преодолее пиковия период. Да подходим отговорно. Да върнем и част от мерките от пролетта – достъпът до съдебни сгради и др.“
Боян Новански: „Вижте Европа. Не искам да ставам причина за влошаване на здравето или за смъртта на хора. Поне да се отложат откритите съдебни заседания или всички“.
Боян Магдалинчев: „Има и писма от адвокати. Да променим правилата и да дадем възможност на всеки председател на съд с оглед ситуацията, броя на заразените и т.н. да може да взема решение за изцяло или частично отстрочване на определени дела“.
Лозан Панов: „Аз съм на по-различно мнение, през пролетта  позагубихме баланса между опазване на магистрати и служители, от една страна, и правосъдието, от друга. Ами ако след 1 януари не се случи онова, коетто се очаква, ако ситуацията се влоши ще има съдебна ваканция и през 2021 г. ли? Да, мерки можем да коментираме – онлайн заседания, отстрочване поради невъзможност да се формира състав и т.н., но съдебна ваканция в момента – не„.
Атанаска Дишева: „Стана практика закони да се изменят директно за второ четене. Но трябва да изразим позиция, защото няма да имаме шанс след това. Обявяването на съдебна ваканция едва два месеца, след като съдилищата пълноценно започнаха да работят, е недопустимо – функцията на съдилищата е да правораздават, те не сществуват сами за себе си, а да защитават права и законни интереси на частноправните субекти. Съдилищата бяха буквално затворени за около месец, после относително затворени за около месец, а после достъпът значително ограничен. Склонна съм да говорим за преосмисляне на мерките и по-гъвкаво решение на въпроса, за разглеждане на дела с видеоконферентна връзка. Няма да подкрепя съдебна ваканция до края на годината, с нея въпросът няма да се разреши, съдиите не живеят и слава богу, само в съдилищата, общуват и извън тях. И се заразяват и там. Иска се от нас да разрешим да не се гледат дела и да преминем към ваканция, но за мен не е добре в този период да не се гледат дела срещу актовете на властта“.
Красимир Шекерджиев: „Ще подкрепя обявяването на съдебна ваканиця. Трябва да ограничим заразата, имаме мерки, но те не работят, почина съдия, може би няма да е единственият. От три дни насам който и съдия да чуя или дава писиар или отива да даде. Във всеки коридор имаме или един болен или контактен..
Става дума за четири седмици, всички тук знаем, че след 20 декември реално не се разглеждат дела. В СНС има само една зала, където се отваря прозорец, в СРС в новата сграда нито една. Разбира се, че там има условия да се заразят хора, има ги и в страната, например в РС-Луковит, малък съд, не е възможно гарантирането на отстояние“.
Дишева: „Ама делата в СНС ще продължат, на тях повечето им дела са по мерки за неотклонение. Не виждам какво в действащата уредба препятства ръководителите да вземат решения за затваряне на сградите за определен период от време и отстрочване на дела – това винаги се е правело при заболяване и т.н. такова правомощие имат, ние можем да им дадем указания“.
Цветинка Пашкунова: „Да се подкрепи предложението, като становище, но и колегията да си опресни правилата.
Да актуализираме раздел 9, т. 4, 5, 6, като навсякъде обвържем правомощията на административните ръководители с конкретната обстановка и обективните данни. До промяна в закона няма никаква пречка за временно ограничаване на достъпа до съд“.
Боряна Димитрова: „Предлага е разумен подход с ваканцията. За нашите мерки – подкрепям да има някакво право на ръководителите по места и обективни критерии, но се опасявам, че няма как да стигнем до тях. Съдът може да е в червена зона и да няма нито един болен и обратното. Бих предоставила решението изцяло на административните ръководители, те спазват и предписанията на здравните органи. Да им оставим преценката, но и да бъдем уведомявани за това, включително и за дададем уверение, че са постъпили правилно“.

About De Fakto

Проверете също

Национална конференция: От медиацията всички печелят – и страните по делата, и правораздаването, каза министър Зарков

Медиацията може да се окаже ситуация, в която всички печелят – системата на правораздаването, хората, …

Българка е екстрадирана в САЩ по обвинение за криптоизмамата „УанКойн“ (допълнена)

Българката Ирина Дилкинска е екстрадирана в САЩ и ѝ е повдигнато обвинение във връзка с …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

eleven − ten =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.