Последни новини
Home / Законът / Съдийската колегия с декларация срещу Валери Симеонов: Недопустимо е зам.-председател на НС да обижда и ругае магистрати

Съдийската колегия с декларация срещу Валери Симеонов: Недопустимо е зам.-председател на НС да обижда и ругае магистрати

Defakto.bg
Съдийската колегия на ВСС

В специална декларация Съдийската колегия на ВСС изрази институционална подкрепа към върховни съдии, нападнати от зам.-председателя на парламента Валери Симеонов.

Реакцията идва след остро обръщение от Съюза на съдиите, а поводът са публични изявления на височайшия политик (в “24 часа”) , загубил дело срещу Слави Трифонов. Валери Симеонов си бе позволил да коментира определение на ВКС като “стъкмена работа”, “екзекуция на закона”, “изключителен позор” и за “селски съд”.

Декларацията ще бъде изпратена и на Народното събрание.

В нея се заявява, че е  недопустима използваната лексика от  зам.-председател на НС, лидер на политическа партия – коалиционен партньор в управлението. Като страна в конкретния правен спор Валери Симеонов има право на лично мнение и коментар на постановения съдебен акт, но е недопустимо като публична личност на висок държавен пост да употребява обидни квалификации, сравнения и внушения както спрямо конкретните върховни съдии, така и срещу ВКС.

Колегията призовава всички представители на властите и партиите в България да се въздържат от обидни квалификации по отношение на съдиите. Такива изявления рушат доверието в съдебната власт, върховенството на закона и принципите на правовата държава.

About De Fakto

Проверете също

Румен Радев: Много партии броят гласове и разпалват протести, но не излизат с ясни позиции за кризата

Много от партиите в момента броят гласове – ще вземат ли или ще изгубят гласове, …

Позиция на КЗД: Здравният министър трябва да коригира ограничителните мерки в заповедта за Ковид – сертификата

Комисията за защита от дискриминация (КЗД) излезе със становище , в което препоръчва на министъра …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.