Последни новини
Home / Законът / Прокуратурата: Доклад на OLAF потвърди, че Миню Стайков и още 13 подсъдими са извършвали измами

Прокуратурата: Доклад на OLAF потвърди, че Миню Стайков и още 13 подсъдими са извършвали измами

Defakto.bg

 

Специализираната прокуратура е получила  доклад от разследването на Европейската служба за борба с измамите ОЛАФ, който потвърждава тезата, че бизнесменът Миню Стайков е извършвал измами по европейски програми.  Дело с такъв предмет се води в Специализирания наказателен съд срещу собственика на Винпром Карнобат и още 13 души, някои от които са длъжностни лица.

Разследването на ОЛАФ  е  започнало на 11 октомври 2018 година по инициатива на българската спецпрокуратура за установени нарушения и престъпления при кандидатстването и реализирането на проектите. Според експертите на ОЛАФ, бенефициентите по тях са създали изкуствени условия с цел заобикаляне тавана на разходите за целия период на изпълнение на проектите по Програмата за развитие на селските райони 2014-2020  и Националната програма за подпомагане на лозаро-винарския сектор 2014-2018.

Така един от подсъдимите и контролираните от него юридически лица са  „генерирали по престъпен начин значителен финансов ресурс от средствата, предоставени от Европейския съюз“, цитира заключенията в доклада държавното обвинение, изрично уточнявайки облагоделствалото се физическо лице е бизнесменът Миню Стайков.

Съобщението:

В Специализираната прокуратура е получен Заключителен доклад № ОС/2018/0960/А5 за приключило разследване на Европейската служба за борба с измамите (ОЛАФ) относно подозрения за престъпно засягане на финансовите интереси на Европейския съюз по проекти в Република България, свързани с Програмата за развитие на селските райони 2014-2020 г. и Националната програма за подпомагане на лозаро-винарския сектор 2014-2018 г.

Разследването на OLAF е вървяло паралелно с наказателното производство на Специализираната прокуратура срещу Миню Стайков и още 13 подсъдими. То е започнало на 11 октомври 2018 г., след като службата е сезирана от Специализираната прокуратура за установени нарушения и престъпления при кандидатстването и реализирането на проектите.

На 25 октомври 2019 г. Специализирана прокуратура приключи разследването по наблюдаваното от нея наказателно производство и внесе в Специализирания наказателен съд обвинителен акт срещу 14 български граждани, сред които подсъдимият Миню Стайков и 5 длъжностни лица от Държавен фонд „Земеделие“.

Започналото производство в Специализирания наказателен съд вече е в напреднала фаза. По него са разпитани повече от половината свидетели, посочени от прокуратурата в обвинителния акт, както и множество свидетели, поискани от защитата на подсъдимите.

Заключителният доклад на OLAF изцяло припокрива фактите и изводите в обвинителния акт на Специализирана прокуратура. В доклада изрично се отбелязва, че са идентифицирани множество нередности и престъпления, осъществени при кандидатстването и изпълнението на посочените от обвинението проекти, целящи личната облага на конкретно физическо лице (подсъдимия Миню Стайков).

Разследващите от ОЛАФ изрично сочат, че бенефициентите са създали изкуствени условия с цел заобикаляне тавана на разходите за целия период на изпълнение на двете програми, като по този начин един от подсъдимите и контролираните от него юридически лица са генерирали по престъпен начин значителен финансов ресурс от средствата, предоставени от ЕС.

В началото на следващото съдебно заседание по делото Специализираната прокуратура ще представи на съда Заключителния доклад на OLAF и ще поиска да бъде приобщен към доказателствата по делото, съобразно правилата на българския Наказателно-процесуален кодекс.

About De Fakto

Проверете също

Министър Йорданова е включила за четвъртък в дневния ред на ВСС предложенията за отстраняване на Гешев

За отговорността на главния прокурор аз предприемам всички възможни законови стъпки. В насрочения пленум на …

Гешев пред прокурорите: Във време на разпад на държавността,  ние сме последната преграда пред беззаконието (допълнена)

Започна Общото събрание на прокурорите за избор на четирима членове в Прокурорската колегия на следващия …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.