Последни новини
Home / Законът / Предложение: Европейските делегирани прокурори работят само по евродела, Пленумът на ВСС ги избира със 17 „за“

Предложение: Европейските делегирани прокурори работят само по евродела, Пленумът на ВСС ги избира със 17 „за“

Defakto.bg

Кандидатите могат да са и съдии и следователи, искат се 8 години стаж

Нови изисквания към европейските делегирани прокурори – които ще работят „на терен“ по делата на новата Европейска прокуратура – и друга процедура за подбора им предлагат Крум Зарков, Явор Божанков, Филип Попов, Кристиан Вигенин, Смиляна Нитова-Кръстева (БСП).

Крум Зарков

Те са внесли предложения за второ четене към правителствения проект за изменения в НПК, а чрез тях и в НК и в съдебния закон.

Депутатите от опозицията настояват делегираните европейски прокурори да се подбират не от Прокурорската колегия на ВСС, а от Пленума на съвета и то с квалифицираното мнозинство от минимум 17 „за“ – изисквано и при избора на „тримата големи“.

За това, че именно Пленумът, а не колегията трябва да извършват отговорния подбор се обявиха и ред правници. Като вид гаранция за независимост.

Изисквания към кандидатите

Кандидатите могат да бъдат съдии, следователи или прокурори, които имат най-малко 8 години стаж. В проекта на МС се предвижда те да са само действащи обвинители.

Европейските прокурори и европейските делегирани прокурори участват в производствата по дела от компетентност на Европейската прокуратура и изпълняват само функциите по Регламент (ЕС) 2017/1939, като разполагат с правомощията на прокурори по НПК съобразно тяхната компетентност, са записали още депутатите от БСП. Това означава, че в рамките на мандата им избраните няма да се занивамат с други дела. Така се осигурява и декларираното и от МС намерение на европейските делегирани прокурори да се осигури наистина пълна откъснатост от волята на обвинител №1 и по-долни прокурорски началници.

Процедурата

Разписаната процедура предвижда кандидатите да подават заявление до ВСС, като всички документи се публикуват на страницата на съвета.

Пленумът на Висшия съдебен съвет открива процедура за подбор на кандидати за европейски делегирани прокурори и обявява срок за подаване на заявления. После отново Пленумът обявява датата, часа и мястото за изслушване за кандидатите, отговарящи на изискванията. Изслушването се провеждат по азбучен ред. То е публично и се излъчва в реално време чрез интернет страницата на Висшия съдебен съвет.

Юридически лица с нестопанска цел, определени за извършване на общественополезна дейност, професионалните организации на съдиите, прокурорите и следователите, висши училища и научни организации могат да представят на Пленума на Висшия съдебен съвет становища за кандидатите, включващи и въпроси, които да им бъдат поставяни.

Пленумът на Висшия съдебен съвет извършва подбор на кандидатите за европейски делегирани прокурори и приема решенията за подбора на кандидати с мнозинство не по-малко от седемнадесет гласа от членовете си с явно гласуване и ги изпраща на министъра на правосъдието.

Когато кандидатите, получили седемнадесет или повече от гласовете на пленума на Висшия съдебен съвет са по-малко от броя европейски делегирани прокурори, за който е открита процедурата, се провежда нова процедура за подбор до допълване на оставащите места.

В случай, че Колегията на Европейската прокуратура отхвърли подбран с решение на пленума на Висшия съдебен съвет кандидат за европейски делегиран прокурор, се провежда нова процедура.

Други предложения

Свой проект са внесли и независимите Красимир Янков, Валери Жаблянов и други.

Тяхното предложение е Общото събрание на прокурорите да избира европейските делегирани прокурори. Общото събрание на всички обвинители от страната в момента избира членовете на Прокурорската колегия на ВСС от професионалната квота.

Срокът за предложения за второ четене изтича утре.

 

About De Fakto

Проверете също

ВАС обедини в едно дело жалбите на бившия главен прокурор Иван Гешев срещу прокурорската колегия на ВСС

Върховният административен съд служебно обедини в едно дело жалбите  на бившия главен прокурор Иван Гешев …

Прокуратурата не се яви по делото срещу К. Костадинов, образувано за заблуждаващи твърдения

Представител на прокуратурата не се яви  в Софийския районен съд за наказателното дело срещу лидера …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

two × 2 =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.