Последни новини
Home / Законът / Адвокати от цялата страната на протест: Ако „затворят“ съдилищата, ефектът ще бъде пагубен и за гражданите, и за държавата

Адвокати от цялата страната на протест: Ако „затворят“ съдилищата, ефектът ще бъде пагубен и за гражданите, и за държавата

Defakto.bg
Пловдивските адвокати пушиха в знак на протест пред Съдебната палата в града заради опасността от „ваканция“.

След като вчера Пловдивският  адвокатски съвет  изпрати  декларация до Народното събрание и  ВСС срещу въвеждането на съдебна ваканция, днес пловдивските адвокати се събраха на мълчалив протест пред Съдебна палата в града.  Адвокатите са недоволни от  одобрението на Съдийската комисия във ВСС за затваряне на съдилищата от 15 ноември до 31 декември зарид  К-19. Те смятат, че с такива решения, са изключени от съдебната система, тъй като никой не е поискал тяхното становище. Освен това тази съдебна ваканция ще ги лиши от правото на труд и отново те ще поемат тежестта от коронакризата, пише местното изданието „Трафикнюз„.

Адвокати от Бургас на протест

Протести имаше на много места из цялата страна  – в София, Пловдив,  Бургас, Варна и други градове. Навсякъде адвокатите бяха категорични, че са против повторно затваряне на съдилищата заради Ковид-19, каквато възможност се обсъжда в Народното събрание и която бе подкрепена от Съдийската колегия на ВСС. Основните им аргументи, че подобен подход от една страна би означавало отказ от правосъдие и нарушаване на правата на гражданите, а от друга – че ще доведе до тежки икономически проблеми за самите адвокати.

Велислав Величков

Второ затваряне на съдилищата, както стана през пролетта, означава фактически отказ от правосъдие, тъй като се нарушава достъпът не само на адвокатите, но и на всички български граждани до всякакъв вид дела, освен спешните и бързите производства. Ние това не може да допуснем и при всяко положение да се мисли, че най-опасното място в държавата са съдилищата, особено когато работят търговски центрове, магазини, ресторанти, доскоро имаше публика на стадионите и т.н.”, обяви Велислав Величков по време на днешния протест на адвокати пред столичната Съдебна палата.

Той обясни, че има строги мерки – санитарно-епидемични, хигиенични, които се спазват в съдебните сгради.

Варнеските адвокати протестираха срещу въвеждане на съдебна ваканция
Столични адвокати пред Съдебната палата

В знак на протест, пловдивските адвокати се събраха да „пушат цигари” пред Съдебната палата, за да напомнят, че са част от съдебната система. Според председателя на АС -Пловдив Иван Демерджиев,  една такава ваканция ще се отрази финансово на юристите и ще има негативно влияние върху гражданите.

Ще има няколко негативни аспекта. Гражданите няма да могат да защитят правата си. Нарушение на закона се допуска много повече в една извънредна ситуация, когато не може един човек да се защити е едно посегателство върху правата му. Второ – не може да има работещ оборот без да има работеща система. Съдебната система е длъжна да запази оборота. Голяма част от колегите разчитат на доходи, които идват от дела. Много от нас нямат спестявания. Ако им се отнеме правото да работят, то ситуацията им ще бъде изключително тежка”, казва Демерджиев. Ако се затвори съдът, това ще се затвори цялата държава”, категоричен е  той.

И адвокат Стефан Левашки, бивш председател на АС ,  е  категоричен, че едно затваряне на съда ще доведе до пагубен ефект както за гражданите, така и работещите в системата.

Това което трябва да се направи е, веднъж завинаги да се въведе електронното правосъдие. От липсата на такова страдат адвокати, граждани и работещите в системата. Съдебните власти спазват най-строго епидемичните мерки.  Не мисля, че съдебната система трябва да спре, тъй като съдиите са отделени, прави се дезинфекция, носят се маски.  Правосъдието няма как да спре за втори път в рамките на една година.   У нас адвокатите сме над 14 хиляди. Един локдаун ще е доведе до трайни последици. Ще рефлектира и върху правата на гражданите. Държавата нищо не направи за съсловието. Ние не бяхме включени в икономическите мерки за подкрепа, макар, че на практика ние адвокатите сме едни малки стопански субекти”, категоричен е  Левашки.

Висш адвокатски съвет

По-рано информирахме, че Висшият адвокатски съвет  възрази срещу съдебната ваканция на съдилищата. Той не  подкрепя и  решението на Съдийска колегия на ВСС  от вчера за „затваряне“ на  съдилищата. Вместо ваканция, ВАдС предлага да се въведат пет мерки за извънредната епидемична обстановка. Сред тях са  специални процесуални правила за  електронната комуникация между съда и страните и  ограничава физическото присъствие на много хора в съдилищата, а от друга страна –  гарантират реално участие на страните и техните процесуални представители по делата.

И адвокатите от Бургас, Смолян, Стара Загора, ОСА и др. обявиха неодобрение за съдебна ваканция от 15 ноември до края на годината. „Ново затваряне на съдилищата без електронно правосъдие de facto води до лишаване на гражданите от правосъдие„, заявяват те в декларации.  Питат къде е електронното правосъдие, след като за  внедряването му до момента са  похарчени  над 45 000 000 лева.

Има и защитници, които изразяват позиции за  отлагане на делата в момента, особено в специализираните съдилища  – условията там не позволяват дистанция, проветряване и прочие ефективни мерки.

About De Fakto

Проверете също

Министърът на правосъдието смята, че за промените в съдебната власт, не е нужно свикване на Велико народно събрание

Пред Венецианската комисия (ВК) в края на седмицата ще представя становището на вносителите на измененията …

ВСС призова управляващите да подложат на обществено обсъждане промените в Конституцията преди да ги гласуват

Преди конституционната парламентарна комисия да започне  обсъждане на първо четене предложенията на  ГЕРБ-СДС, ПП-ДБ и …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

twenty − five =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.