Последни новини
Home / Законът / Столичният адвокатски съвет не иска „съдебната ваканция“, настоява за промени и електронно общуване със съдилищата

Столичният адвокатски съвет не иска „съдебната ваканция“, настоява за промени и електронно общуване със съдилищата

Defakto.bg
Ивайло Данов, председател на САС

И Софийският адвокатски съвет (САС)  се противопостави на подготвяната промяна,  която  ще  доведе до  ново преустановяване на съдебните заседания в съдилищата за период от 15-ти ноември до 31-ви декември 2020г. По-рано срещу идеята за съдебна ваканция заради К-19 , се обяви Висшия адвокатски съвет и адвокатските съвети в Пловдив, Бургас, Стара Загора, Варна, Смолян и др.

В своя позиция до НС, ВСС, ВАдС и съветите на адвокатските колегии,  САС  отбелязва, че в безпрецедентната ситуация, в която се намира страната,  усилията на всички институции трябва да  бъдат насочени към  разумен баланс и адекватни решения , за да бъде осигурен достъп до правосъдие, справедлив съдебен процес в разумни срокове за българските граждани от една страна и опазване на здравето и живота им от друга.

Софийските  адвокати смятат, че  в търсенето на решение,  акцентът  трябва да бъде поставен  върху  приемането на спешни  промени в процесуалните закони (ГПК, НПК и АПК),  „които да регулират правилата за упражняване на процесуални права от българските граждани и юридически лица в електронна форма и върху стриктното спазване на  противоепидемичните мерки в съдилищата“. 

В позицията си САС казва,  че ако все пак се стигне да затваряне на съдилищата,  българските адвокати този път трябва да бъдат адекватно компенсирани за финансовите загуби, които  претърпяха по време на обявеното в страната извънредно положение, и за загубите, които  отново ще претърпят в периода 15-ти ноември до 31-ви декември 2020 г.

Столичните адвокати обявяват подкрепа за позицията на „Обединение на свободните адвокати“ (ОСА) и останалите адвокатски съвети в страната, които в писма,  декларации и позиции изразиха несъгласие с промяната.

Цялата позиция на САС:

 

                 П  О  З  И  Ц   И   Я

                                                 на

СОФИЙСКИ АДВОКАТСКИ СЪВЕТ – представляван от неговия председател адвокат ИВАЙЛО ДАНОВ, с адрес за контакти: гр. София, бул. „Тодор Александров“ № 137, ет. 2, ел.поща: [email protected].

                                             против

Подготвяната законодателна промяна, предвиждаща преустановяване на съдебните заседания в съдилищата за период от 15-ти ноември до 31-ви декември 2020г.

 

Уважаеми дами и господа,

Софийският адвокатски съвет категорично се противопоставя на      подготвяната законодателна промяна, предвиждаща ново преустановяване на съдебните заседания в съдилищата за период от 15-ти ноември до 31-ви декември 2020г. и подкрепя изпратените от СНЦОП „Обединение на свободните адвокати“ и някои адвокатски съвети писма, декларации и позиции до висши държавни институции, в които се изразява несъгласие с горепосочената промяна.

Изцяло споделяйки изложените аргументи  в тези документи недвусмислено подчертаваме, че с такава промяна за пореден път ще бъдат засегнати  правата както на българските граждани и юридически лица, така и на българските адвокати.

На всеки практикуващ адвокат е ясно, че едва от месец октомври съдилищата успяха да компенсират до известна степен забавянето на делата, които бяха отложени по време на обявеното в Р. България извънредно положение и започнаха да работят в по-нормален ритъм. Ако  горепосочената законодателна промяна бъде приета, това ще се отрази извънредно тежко на съдопроизводствената дейност, българските граждани на практика отново ще бъдат лишени от достъп до съд и правата им ще бъдат непропорционално ограничени.

Софийският адвокатски съвет счита, че в настоящата безпрецедентна ситуация в страната усилията на всички институции следва да бъдат насочени към търсене на разумен баланс и намиране на адекватни решения за осигуряване на достъп до правосъдие и справедлив съдебен процес в разумни срокове за българските граждани от една страна и опазване на здравето и живота им от друга.  В този смисъл акцентът следва да се постави върху спешното приемане на необходимите за това промени в процесуалните закони (ГПК, НПК и АПК), които да регулират правилата за упражняване на процесуални права от българските граждани и юридически лица в електронна форма и върху стриктното спазване на противоепидемичните мерки в съдилищата.

За постигане на тези цели предлагаме в състава на работната група, специално създадена към Министерство на правосъдието за изготвяне на проекти за изменение и допълнение на горепосочените закони, да бъдат включени изявени адвокати – процесуалисти  и да се засили контрола от РЗИ за спазване на противоепидемичните мерки  в съдилищата.

В случай, че такава промяна все пак бъде приета от Народното събрание или Висшият съдебен съвет вземе решение в подобен смисъл, твърдо настояваме българските адвокати този път да бъдат адекватно компенсирани за финансовите загуби, които те претърпяха по време на обявеното в страната извънредно положение, и за загубите, които те отново ще претърпят в периода 15-ти ноември – 31-ви декември 2020 г.

 

ПРЕДСЕДАТЕЛ НА САС:

/адв. Ивайло Данов/

 

 

 

About De Fakto

Проверете също

СЕС: Кога пътниците няма право да си получат допълнителните разноски, направени след анулиран полет от превозвача

    Полет за връщане ( репатриране), организиран в контекста на мярка за консулска помощ, …

Комитетът на министрите на СЕ поздрави България за приетия механизъм за независимо разследване на главния прокурор

  Комитетът на министрите на СЕ: България прави забележителна реформа за осигуряване на ефективни разследвания, …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

six + 14 =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.