Последни новини
Home / Законът / ВСС ще гласува „общо“ становище по „новата“ Конституция на ГЕРБ за среща с Венецианската комисия

ВСС ще гласува „общо“ становище по „новата“ Конституция на ГЕРБ за среща с Венецианската комисия

Defakto.bg

Представляващият ВСС – под карантина, Панов и Чолаков редуват председателството

Заседанието на Пленума на ВСС започна без представляващия Боян Магдалинчев, който традиционно го води.

Късно вчера Магдалинчев е информирал, че се самокарантинира заради болен член от семейството. Председателството днес ще редуват председателите на Върховните съдилища Лозан Панов и Георги Чолаков, като първият по-късно е ангажиран със среща с Венецианската комисия, а вторият междувременно ще влезе в съдебно заседание. Третият възможен председателстващ – главният прокурор Иван Гешев не участва в онлайн заседанието, и той е под карантина. Голяма част от кадровиците междувременно се включват от домовете си.

По-любопитната част от заседанието днес обаче ще е друга. Като допълнителна точка, одобрена от кадровиците, влезе обсъждане на становище на колективния орган ВСС за неговата среща с представители на Венецианската комисия утре. Предложението е на Огнян Дамянов, Даниела Марчева и Драгомир Кояджиков. Разбра се също, че предварителният въпросник за утрешната среща е изпратен късно вчера, а инициативата на тримата е за „общо“ становище по въпроса за „новата“ Конституция на ГЕРБ в частта й за съдебната власт.

Подобни съглаувани становища за такива срещи досега не са гласувани, подчертаха Лозан Панов и Атанаска Дишева.

На 22 октомври Пленумът на ВСС определи за утре петима свои представители: Атанаска Дишева, Цветинка Пашкунова, Олга Керелска, Калина Чапкънова, Евгени Иванов.

Огнян Дамянов днес обяви: „Правната комисия не внася общо становище за одобрение, затова ние трима го правим. Разбира се, всеки може да изрази и друго мнение на срещата, но с уточнението, че това е лично становище. Ако нямаме общо становище, тогава без лимит за присъстващите на срещата„.

Цветинка Пашкунова отговори: „Пленумът не е възлагал на правната комиися изготвяне на становище. А идеята на срещите с Венецианската комисия като консултативен орган е да се чуят много мнения. До днес нямаше определени теми и въпроси за срещата. Част от тях въобще не са за новата Конституция.

Ние като правна комисия обаче сме изразили наше мнение по сезиране от председателя на временната комисия в парламента Десислава Атанасова и то е: доколкото се поставя под съмнение конституционността на формиране на тази комисия, ще изчакаме произнасянето на КС„.

Даниела Марчева: „Аз като вносител не смятам, че има пречки, над 90 % от текстовете в т.нар. проект за нова Конституция са старите, най-големите промени са вързани със съдебната власт, ВСС е единственият легитимен орган да даде становище. Преди повече от 10 дни, веднага след решението за петима представители от 22 октомври съм отправила искане до ПВ изработване на становище, но там има и проект за становище, изготвен от правната дирекция на ВСС“.

Атанаска Дишева: „Ако ще обсъждаме общо становище на ВСС, несъмнено трябва да е по въпросника, изпратен от Венецианската комисия – те са кратки и ясни, така че въпрос по въпрос. Срещата не е с ВСС като колективен орган, а с представители на ВСС. Важно е да се знае, че не представляваме политически органи,  не изразяваме обща политическа воля.  И е добре тогава всеки път, когато членове на ВСС ходят по срещи да се следва такава практика, дори и когато го правят по самоинициатива“.

 

About De Fakto

Проверете също

Прокуратурата ни е скъпа

  Екатерина Баксанова, Институт пазарна икономика Наличието на ефективно и автономно функциониращата прокуратура е ключова …

Истанбулската конвенция влиза в сила в целия Европейски съюз на 1 октомври

Истанбулската конвенция влиза в сила в целия Европейски съюз на 1 октомври, съобщи Европейската комисия. …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

3 × 4 =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.