Последни новини
Home / Законът / Окончателно: Съдебни заседания и чрез видеоконференция, когато страна не може да се яви непосредствено пред съда

Окончателно: Съдебни заседания и чрез видеоконференция, когато страна не може да се яви непосредствено пред съда

Defakto.bg

Депутатите гласуваха на второ четене видеоконференциите в ГПК, АПК и НПК

Парламентът окончателно, на второ четене гласува промените в процесуалните закони, въвеждащи видеоконференциите в гражданския, административния и наказателния процес.

Въвеждането на доброволно изпълнение чрез съдебен изпълнител  бе отхвърлено от депутатите.

Изцяло се приеха предложенията по доклада на правната комисия.

Новите в моменти в ГПК

Те регламентират участието в съдебно заседание онлайн, чрез видеоконферентна връзка, включително и на страните. Това обаче не означава участие в процеса и от вкъщи, то ест не е „вариант“ за днешната ситуация на пандемия.

В нов чл. 135а се записва:

(1) Всяка страна може да поиска да участва в съдебно заседание чрез видеоконференция, когато тя не е в състояние да се яви непосредствено пред съда.

(2) При видеоконференцията страната присъства в специално оборудвано за видеоконференции помещение в районен съд, определен по реда на чл. 156а, ал. 2-4, място за лишаване от свобода или ареста.

(3) Съдът уведомява страните за условията за провеждане на видеоконференция.

Регламентира се ( чл. 143, нова ал. 4): При провеждане на заседание чрез видеоконференция съдът следи:

за спазването на техническите изисквания за извършването на процесуални действия в електронна форма и начините на извършването им, предвидени в глава 18а на ЗСВ

използваната комуникационна връзка да позволява едновременно предаване на образ и звук

процесуалните действия да се възприемат от всички участници в заседанието, намиращи се на различни места

за извършването на запис от видеоконференцията

Нов чл. 156а регламентира събирането на доказателства чрез видеоонференция. Така събирането на доказателства чрез видеоконференция може да стане по искането на страна, а при изслушване на вещо лице и служебно от съда. Разпит на свидетел и обяснения на страна чрез видеоконференция са допустими, когато не са в състояние да се явят непосредствено пред съда по делото и се намират извън съдебния район на районния съд, чието седалище съвпада със седалището на съда по делото. Изслушването на вещо лице по видеоконференция е допустимо, когато поради служебна ангажираност или други обективни причини и също се намира извън съответния съдебен район.

Свидетелите, страните и вещите лица се призовават за деня и часа на съдебното заседание и им се указва съдът, в който следва да се явят.

В АПК

АПК се записва, че  изслушването на заинтересовани страни в админитративни процес (не съдебния) може да се осъществи чрез видеоконферентна връзка. Отделна норма регламентира, че съдът може да изслушва страна и да извършва разпит на свидетели и на вещи лица чрез видеоконференция.

В НПК

Въвежда се възможност за видеоконференция за участието на задържан обвиняем в делото, разпит на защитен свидетел, разпозваване на лица и предмети. Както и за провеждане на очна ставка, ако обвиняемият е извън страната.

About De Fakto

Проверете също

Национална конференция: От медиацията всички печелят – и страните по делата, и правораздаването, каза министър Зарков

Медиацията може да се окаже ситуация, в която всички печелят – системата на правораздаването, хората, …

Българка е екстрадирана в САЩ по обвинение за криптоизмамата „УанКойн“ (допълнена)

Българката Ирина Дилкинска е екстрадирана в САЩ и ѝ е повдигнато обвинение във връзка с …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

11 − seven =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.