Последни новини
Home / Законът / Управляващите се договориха с „отцепниците“ от БСП, гласуваха промени в правилника, за да крепят кворума (допълнена)

Управляващите се договориха с „отцепниците“ от БСП, гласуваха промени в правилника, за да крепят кворума (допълнена)

Defakto.bg

Кристиан Вигенин: Нямате легитимно мнозинство и превръщате  Правилника на НС в  ресторантска салфетка

Очаква се Народното събрание да гласува промени в правилника за работата си, внесени от независимите народни представители. Като точка първа в дневния ред на днешното пленарно заседание е предложението на независимите народни представители, напуснали парламентарната група на БСП.  Вчера неочаквано в правната комисия мнозинството прие предложението на т.нар. „отцепници“ от БСП като независми депутатите независимите депутати да имат право на декларации в парламента.   Според правилника   председателят на НС веднъж на заседание дава думата на председателите на парламентарни групи, на техните заместници или на упълномощен от тях по време на заседанието народен представител. Такава възможност няма за независимите депутати, а те предлагат,  когато народните представители, нечленуващи в парламентарна група, са повече от 10,  да разполагат с времето за изказване на най-малката парламентарна група.

Изненадващата договорка  дойде , след като  поради липса на кворум парламентът вчера не заседава.  Последваха оценки за липса морал на отцепилите  от партийната листа на БСП,  с която са влезли в парламента.  Вместо да напуснат парламента, както ги призоваха партийните организации по места, те влязоха в  договорка с  ГЕРБ за лична угода, без да представляват онези, които са ги избрали,  коментираха от БСП. “ Лъсна истината за напусналите. Никакъв морал или несъгласие с ръководството на групата на БСП не стои в основата на отлюспването, а зависимости и интереси. Затова и те отказаха да изпълнят решенията на партийните структури, които са ги излъчили и ги призоваха веднага да напуснат и парламента“, заяви Кристиан Вигенин.  Внезапно, извън предварително обявения дневен ред, на заседанието на Правна комисия е вкарано на пожар предложението на отцепниците и срам-не срам, то е подкрепено от ГЕРБ и прието! Честито на печелившите! Поправката сама по себе си е абсурдна, с нея се създава нещо като сборна парламентарна група по интереси, в противоречие с парламентарната практика от 15 години насам, добави той и призова да се следят гласуванията на „независимите“.

По-късно в четвъртък, след  близо два часа напрегнат дебат,  мнозинството прие предложението  с 103 гласа „за“,  “ 45 „против“, без въздържали се.  Кворумът за заседанието бе осигурен именно от независимите депутати. Те получиха правото да им се дава думата веднъж на заседание, както и да разполагат с минимум десет минути за изказване, каквото е времето на най-малката парламентарна група.  Те ще могат и да могат да си удължават предварително определеното време.

Лявата опозиция нарече промяната на правилника „брак по сметка“,   „търговия с политическа плът“ и  възможност някои от напусналите  най-после да станат началници „на нещо“.

Хамид Хамид от ДПС също обяви, че поправката е  купуване на  гласове. 

Красимир Янков от т.нар. „прогресивни“ социалисти и неуспял кандидат за лидер на БСП, сега оглавил групата на напусналите,  обяви, че те са против „бойкотирането“ на НС.  Благодари на председателката на правната комисия Анна Алекснадрова, че е  удовлетворила  искането им.

Георги Свиленски от БСП  предложи промяната  от точка първа да стане точка последна. „Във връзка с усложнената епидемична обстановка и направените заявки от вас, г-жо председател, и заместник-председателя Симеонов, че работата трябва да съответства на нуждите на държаата, на ситуацията, в която се намираме, би било добре и дневният ред, който приехте да отговаря на тези нужди, на тези очаквания на българските граждани, а не само по телевизията да ги заявяваме сутрин рано. Недоумявам защо точка първа е проект за решение на изменение на правилника , която с нищо не касае  епидемичната обстановка в страната,  а точка 6-та са мерки свързани с извънредното положение„, каза Свиленски.    Предложението  му бе отхвърлено.

В момента БСП са напът да влязат в коалиция с коронавируса , каза Тома Биков от ГЕРБ и добави,че парламенът не е място за вътрешнопартийните проблеми. На практика той потвърди обвиненията за договорки заради кворума, който управляващите  трудно събират. “ Вие си искате да няма кворум, да няма заседание на парламента, да има предсрочни избори не знам кога“ .  Искате да дойдат едни хора, които демобилизират българското общество“, уверен че общественото здраве е гарантирано от сегашното мнозинство. Нямаме право да спрем парламента, каза Бикоов.

Съчувствам на депутатите от ГЕРБ, че са принудени да правят „квази“ парламентрани групи, които нямат политическо представителство,  за да извлачат още някой друг месец във властта, каза Вигенин. На изказванията от управляващите  в подкрепа на Красимир Янков и сие,  че депутатите представляват целия народ, а не само собствената си  партия, Вигенин отговори:  „Нямате легитимно мнозинство и превръщате  Правилника на НС в  ресторантска салфетка

Въпросът е до политическия морал,  заяви и Александър  Симов и обясни,че всички партийни организации, издигнали кандидатурите на напусналите, са  ги призовали да излязат от парламената, за да влязат следващите  от листите.  Това обаче не се случва  и върви успешна  търговия с „политичеса плът“,  каза  Симов.

„Прогресивните“ социалисти полегнаха на ГЕРБ като държанки в техния парламентарен харем и им осигуриха кворум. Това са новите златни пръсти на Бойко Борисов. Парламентарки на повикване“, написа той и в  социалната мрежа. „Ограничавайте хора като г-н Симов. Ясно е, че той има елементи в речника си, които, меко казано, са неуравновесени“,  обърна се отцепникът Валери Жаблянов към председателя на парламента Цвета Караянчева.

Филип Попов  подчерта, че  независимите народни представители, на които се предоставя статут на ПГ,  са от различен политически спектър.  „Поправката е  прецедент в Правилника за организацията и дейността на Народното събрание. Отговорът е много прозаичен, така се купува кворум, заключи  той.

И обобщи: Честито на излъгания български избирател и горчиво на младоженците!

About De Fakto

Проверете също

Съдия Васил Петров: Издръжка на дете в брачен договор,  допустимо определяне и ред за присъждане*

Д-р Васил Петров,  съдия в Софийския районен съд   1.Увод Семейният кодекс от 2009 г. …

283 кандидати са допуснати до устния изпит за 39 длъжности на „младши съдии“

283 кандидати  са допуснати до устен изпит в конкурса за 39 длъжности „младши съдия“ в …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.