Последни новини
Home / Законът / Дело за кражба на 28 километра стоманени тръби стигна до ВКС

Дело за кражба на 28 километра стоманени тръби стигна до ВКС

Defakto.bg

Дело за кражба на над 28 километра стоманени тръби от тръбопровод в Добрич стигна до Върховния касационен съд (ВКС).

Обвинението е за кражба в особено големи размери, представляваща особен тежък случай по чл. 196а от Наказателния кодекс. А твърдяното престъпление  е извършено от ноември 2011 г. до март 2012 г.

Става дума за тръби от водонапорен тръбопровод на ВиК-Добрич, подсъдимите са трима. Според приетото от втората инстанция – Варненския апелативен съд, откраднати са тръби  обща дължина от 28 188 м, общо тегло 7 795 787 кг, на обща стойност 15 398 040,58 лв.

През 2018 г. на първа инстанция Окръжният съд в Добрич признава и тримата подсъдими за виновни, като постановява по 10 г. затвор за двама от тях  – извършител и подбудител, както и имуществени конфискации. Третият – помагач, е осъден на 5 години лишаване от свобода. Тръбите са били изкопани и демонтирани, включително с тежка земекопна техника, оксижени, резачи, бутилки с пропан-бутан и др.

Втората инстанция, Варненският апелативен съд, изменя присъдата, като включително намалява наказанието на третия подсъдим от 5 г. на 3 г. лишаване от свобода условно.

Случаят стига до ВКС по жалби и на тримата, заседанието е насрочено за 17 ноември.

Съобщението на ВКС:

„Делото е образувано по жалби на подсъдимите Радко Г., Стефан К. и Красимир Ц. срещу решението от 15.04.2020 г. по в.н.о.х.д. № 389/2018 г. на Апелативен съд – Варна.

С присъда на Окръжен съд – Добрич подсъдимите са признати за виновни в това, че в периода м. ноември 2011 г. – 19.03.2012 г., в съучастие помежду си, при условията на продължавано престъпление и чрез използване на технически средства отнели тръби от водонапорен тръбопровод „Водоснабдяване на гр. Добрич от терасите на р. Дунав“ (в землищата на села в областите Силистра и Добрич). Кражбата е в особено големи размери и представлява особено тежък случай на престъпление по чл. 196а вр. чл. 195, ал. 1, т. 2 и т. 4 пр. 1 и 2 вр. чл. 194, ал. 1 вр. чл. 26, ал. 1 от НК, за което на подсъдимите Радко Г. и Стефан К. са наложени наказания „лишаване от свобода“ от по 10 години и конфискация, а на подсъдимия Красимир Ц. е наложено наказание „лишаване от свобода“ за срок от 5 години. Съдът уважава предявения от гражданския ищец „Водоснабдяване и канализация Добрич“ АД граждански иск за сумата от 6 695 708 лв., представляваща обезщетение за причинени с деянието от подсъдимите имуществени вреди.

С атакуваното решение на Апелативен съд – Варна е изменена присъдата, като е прието, че деянието е извършено и на територията на землищата на селата Цар Асен, Кочмар и Дряновец по отношение на стоманени тръби с обща дължина от 28 188 м, общо тегло 7 795 787 кг, на обща стойност 15 398 040,58 лв. Намалено е наказанието „лишаване от свобода“ на Красимир Ц. от 5 на 3 години, чието изтърпяване е отложено с изпитателен срок от 5 години.

В жалбите са посочени всички касационни основания по чл. 348, ал. 1, т. 1, т. 2 и т. 3 от НПК – че решението е в нарушение на материалния и процесуалния закон, а наложените наказания са явно несправедливи. Иска се отмяна на въззивното решение и връщане на делото на Апелативен съд – Варна за ново разглеждане, а в алтернатива – оправдаване на подсъдимите, изменяне на въззивното решение и намаляване на наказанията. Относно гражданските искове се предлага да се отхвърлят, в алтернативи – да се прекрати производството по същите или да се намали присъденото обезщетение за имуществени вреди“.

 

 

About De Fakto

Проверете също

В конституционната комисия: многообразие от различия за разделението на ВСС на прокурорски и съдийски

Висшият адвокатски съвет, Съюзът на юристите, бивши конституционни съдии и др. се обявиха против разделянето …

Ниската натовареност на военните съдилища „обрича“ един съдия на пет дела месечно и 6 присъди – средногодишно

Натовареността на военните съдилища с дела продължава да намалява. Те са със  7 % по …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

8 − two =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.