Последни новини
Home / Законът / Последно: Съдебните шефове генерално могат да спират заседания за 14 дни

Последно: Съдебните шефове генерално могат да спират заседания за 14 дни

Defakto.bg

Изборите в адвокатурата не се отлагат, засега

След драматично заседание, прекъсвано от „поименни проверки по памет“ (паметта на председателката Цвета Караянчева) и оспорване от опозицията на новаторския подход, превръщащ заседанието в нелегитимно плюс една почивка, парламентът прие на второ гласуване промените в извънредния закон.

Те бяха претърпели нови модификации в окончателния доклад на вътрешната комисия. Тези поправки не минаха през правната комисия, тъй като първоначално бяха само за ново удължаване на валидността на лични карти и паспорти. Но се запомниха най-вече с лансираните идеи за съдебна ваканция до края на годината, които в крайна сметка не бяха внесени като предложения.

За съдебните заседания, връчванията и отлаганията

За второ четене Красимир Ципов, Анна Александрова и Пламен Нунев (ГЕРБ) бяха предложили административните ръководители в третата власт да могат да отлагат всички заседания за срок до 30 дни, нещо като „затваряне“ на съдилищата.

В последния вариант, гласуван днес, вече става дума за генерално отлагане на всички дела за 14 дни, както и за възможност междувременно да текат отсрочвания, при нужда. Създава се и изрична норма за отлагане на делото при заболяване или карантиниране на страна. Имало е идея в закона да се запишат хиротези за провеждане на закрити заседания, ако няма възражения от страните, но такъв текст няма в проекта.

Новите разпоредби в чл. 6а гласят:

(3) По време на извънредната епидемична обстановка административните ръководители на органите на съдебната власт предприемат необходимите мерки за защита на живота и здравето на участниците в производствата и делата, както и на съдиите, прокурорите, следователите и служителите в съответната администрация. При усложняване на епидемичната обстановка административните ръководители на органите на съдебната власт може да създадат организация за отсрочване на насрочените производства и дела за нови дати. Административните ръководители на органите на съдебната власт може еднократно за определен период от време, но не по-дълъг от 14 дни, да разпоредят да не се провеждат открити съдебни заседания и насрочените за този период съдебни заседания да бъдат отсрочени..

(4) По време на извънредната епидемична обстановка всички съобщения и книжа се връчват на посочения от страната електронен адрес, ако страната е поискала връчването да става по електронен път. В този случай връчването се смята за извършено от деня на изпращане на потвърждение за получаване на съобщението. Ако потвърждението не бъде извършено в тридневен срок от изпращане на съобщението, връчването се извършва по общия ред.

(5) По време на извънредната епидемична обстановка съдът може да отложи делото, ако поради болнично лечение, поставяне под задължителна карантина, изолация или прилагане на извънредни административни мерки по Закона за здравето във връзка със заболяване от Ковид-19 страната или нейният представител  не може да се яви в съдебно заседание, като в срок от 7 дни от отпадане на причината страната или нейният представител представи съответните доказателства.

За личните документи

С шест месеца се удължава валидността на личните карти и на паспортите, изтичащи от 13 март тази година до 31 януари догодина. Като освен на територията на страната те ще важат и чужбина при условията на реципрочност.

Със седем месеца, считано от датата на изтичането на срока, се удължава валидността на шофьорските книжки, които изтичат между 13 март и 31 декември.  Като те ще са валидни в съответствие с Регламент 2020/698 на Европейския парламент и на Съвета от 25 май 2020 г.

Има и тектове за валидността на документите на граждани на ЕС, на държави по споразумението за Европейското икономическо пространство, на Конфедерация Швейцария, Обединеното кралство и Северна Ирландия в условията на реципричност.

Приети бяха и текстовете, даващи възможност на работник или служител, който е „близък контактен“ на заболял от ковид да премине на надомна работа или работа от разстояние за срока на акта по Закона за здравето.

Отлагат общите събрания на нотариуси и ЧСИ, но не и на адвокатите

Интересна трансформация претърпя в зала друго внесено за второ четене предложение на Ципов, Алесандрова и Нунев, касаещо правните професии.

В него бе записано, че сроковете за провеждане на редовните общи събрания през 2021 г. по законите за адвокатурата, нотариусите и частните съдебни изпълнители се удължават с три месеца. Те се провеждат в края на януари.

В зала днес обаче Красимир Ципов го редактира, като отпада Законът за адвокатурата. Така с три месеца, до април, се удължават сроковете за общите събрания на ЧСИ и на нотариусите, но не и на адвокатите.

Депутатът от ГЕРБ обясни „редакцията“ така: поискали са официални становища за подкрепа на отлагането от ръководните органи и на трите правни професии, но са получили само от Нотариалната камара и от Камарата на ЧСИ, не и от Висшия адвокатски съвет.

Считаме за необходимо да получим становището на Висшия адвокатски съвет, заяввяаме готовност, ако бъдем сезирани, да нанесем корекция„, обяви Ципов. Общите събрания догодина са изборни за адвокатите и за ЧСИ.

Парламентът обаче не бе така сговорчив за предложението на ДПС при извънредна епидемична обстановка да не текат сроковете, в които политическите партии трябва да провеждат конгресите си.

С мотив, че заради противоепидемичните мерки в момента партийни конгреси не могат да се провеждат, тъй като има забрана за събиране на повече от 30 души на едно място, днес депутатът Хамид Хамид поиска сроковете точно по чл. 40 от Закона за политическите партии  да не текат по време на извънредно положение или извънредна епидемична обстановка, но парламентът отхвърли идеята му.  Според  Хамид сроковете по време на извънредната епидемична обстановка трябва да спрат да текат, за да се спази заповедта на здравния министър да не се събират повече от 30 души на едно място и за да не се излага животът на хората на риск.

Заради  коронавируса ДПС отлага избора на нов лидер от 26 април т.г. до сега. Последната национална конференция на партията, която е неин върховен орган и избира председател и ръководство – Централен съвет, бе на 24 април 2016 г., а според устава й този орган трябва да заседава на три години. Мандатът на лидера Мустафа Карадайъ вече е изтекъл, но очакванията са той да бъде преизбран.

Според сега действащите текстове от Закона за политическите партии, ако конференцията не заседава до 24 април 2021 г., ДПС попада в хипотеза, в която съдът да постанови разпускането й.

About De Fakto

Проверете също

В конституционната комисия: многообразие от различия за разделението на ВСС на прокурорски и съдийски

Висшият адвокатски съвет, Съюзът на юристите, бивши конституционни съдии и др. се обявиха против разделянето …

Ниската натовареност на военните съдилища „обрича“ един съдия на пет дела месечно и 6 присъди – средногодишно

Натовареността на военните съдилища с дела продължава да намалява. Те са със  7 % по …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

one + 13 =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.