Последни новини
Home / Законът / САС не е съгласен да бъдат удължавани сроковете за провеждане на общите събрания в адвокатурата

САС не е съгласен да бъдат удължавани сроковете за провеждане на общите събрания в адвокатурата

Defakto.bg

Софийският адвокатски съвет заявява категорично несъгласие с предвижданата законодателна промяна в Законопроекта за мерките и действията по време на извънредно положение, по силата на която законоустановените срокове за провеждане на Общите събрания на 27-те адвокатски колегии и Общото събрание на адвокатите ще бъде удължено с три месеца.  Това се казва в позиция на  столичните адвокати до Висшия адвокатски съвет, подписана от председателя на САС Ивайло Данов.

Те смятат,  че предвидената законодателна промяна „по същество е  недопустимо вмешателство в дейността  на единствената  конституционно закрепена свободна професия, която  по силата начл. 134,  ал.1 от Конституцията е свободна, независма и самоуправляваща се„.

Адвокатите настояват  законовата промяната да бъде извършена така, че  въпросът да бъде решен от самата адвокатура при спазване на противоепидемичните мерки и актуални препоръки на здравните власти към момента на провеждането на Общите събрания.

Понастоящем е рано да се прогнозира каква ще  бъде обстановката в края на януари„, отбелязва  САС и  изразява  увереност, че позицията му ще получи подкрепа.

Днес парламентът прие на второ четене промените в закона за извънредната епидемична обстановка. В него бе записано,  че сроковете за провеждане на редовните общи събрания през 2021 г. на нотариусите и частните съдебни изпълнители се удължават с три месеца.   Удължаване  бе предвидено и за общите събрания на адвокатурата.  В зала обаче поправката  за адвокатите отпадна, а  Красимир Ципoв обясни, че   Bиcшият aдвoĸaтcĸи cъвeт не е дал становище по въпроса.  Ако ВАдС  одобри предложението,  Ципов каза, че  корекция  в Закона за адвокатурата ще бъде нанесена.

About De Fakto

Проверете също

Обвиниха сръбския шофьор за катастрофата на магистрала „Тракия“

Районна прокуратура-Стара Загора е привлякла като обвиняем сръбският гражданин  Д.К., на 40 г.,  за това, …

ПРБ предлага да се създаде национално междуведомствено звено за предстоящите избори

Ръководството на прокуратурата изпрати писма до служебния вътрешен министър  Иван Демерджиев и до председателя на …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.