Последни новини
Home / Законът / Споразумение в ЕС: Еврофондовете спират и ако държавите членки нарушават независимостта на съда и човешките права

Споразумение в ЕС: Еврофондовете спират и ако държавите членки нарушават независимостта на съда и човешките права

Defakto.bg

Германското председателство на Съвета на ЕС и Европейският парламент (EП) постигнаха предварително съгласие за въвеждане на условие за обвързване на бъдещите разходи от общия бюджет със състоянието на върховенството на закона.  Предстои  официалното утвърждаване на споразумението, съобщи БТА

Спирането на еврофондовете ще се отнася не само за случаите  на злоупотреби с пари от европейския бюджет, но и когато държавите членки нарушават независимостта на съдебната система или човешките права, гласи споразумението.  Механизмът няма да действа само когато е установено определено нарушение,  а и когато има сериозен риск това да стане в бъдеще. ЕП настоява данъчните измами и укриването на данъци да бъдат възприемани като възможни нарушения на върховенството на правото, включително и отделните случаи. “Днешното споразумение е крайъгълен камък в защитата на ценностите на ЕС. За първи път създадохме механизъм, който позволява на ЕС да спре да финансира правителства, които не зачитат нашите ценности, например върховенството на закона ”, каза докладчикът от Европарламента Петри Сарвамаа (ЕНП, Финландия) след приключване на преговорите, цитирана от БНР.

Механизмът ще се отнася до фондовете от следващата многогодишна финансова рамка и за средствата от плана за възстановяване, който цели да подпомогне справянето с последствията от пандемията от COVID-19.

За да бъде окончателно прието, това споразумение трябва да бъде одобрено от Европарламента и всички държави членки. Решението ще се взима с квалифицирано мнозинство, което значи, че „за“ трябва да гласуват 55% от държавите членки с общо население 65% от цялото население на ЕС. Това прави невъзможно една държава да блокира решението.

Обвързването на еврофондовете с върховенството на правото по-рано срещна съпротива от държави като Унгария и Полша, които заплашиха да блокират седемгодишния бюджет, ако правилото бъде прието.

Правилата ще защитават крайните получатели на европейските фондове – студентите, фермерите, неправителствените организации, се казва в съобщение на Европарламента. Предвидена е възможност бенефициентите да подават жалби към Европейската комисия през онлайн платформа и да получават съдействие при получаването на средствата.

По тяхно искане се предвижда срокът, в който институциите на ЕС взимат решение за ограничаване или спиране на бюджетните средства към някоя страна, да бъде съкратен на 7-9 месеца от установяването от ЕК на нарушение.  Месец по-късно Съветът на ЕС ще трябва да вземе решение по предложение на комисията, като се допуска в отделни случаи този срок да бъде до три месеца.  „За нас беше от решаващо значение крайните бенефициенти да не бъдат наказвани за неправомерните действия на техните правителства и те да продължат да получават обещаните им средства, на които разчитат, дори след като механизмът е задействан”, казва  Ейдер Рубиал (С&Д, Испания), един от докладчиците на механизма.
По-рано тази година ЕС реши новият седемгодишен бюджет да бъде 1,824 трилиона евро. От тази сума 750 милиарда евро ще бъдат насочени към възстановяването на икономиката, пострадала от панедмията от Ковид-19.

 

About De Fakto

Проверете също

Румен Радев: Много партии броят гласове и разпалват протести, но не излизат с ясни позиции за кризата

Много от партиите в момента броят гласове – ще вземат ли или ще изгубят гласове, …

Позиция на КЗД: Здравният министър трябва да коригира ограничителните мерки в заповедта за Ковид – сертификата

Комисията за защита от дискриминация (КЗД) излезе със становище , в което препоръчва на министъра …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.