Последни новини
Home / Законът / Според данните от 73 съдилища: През октомври 184 дела са били отсрочени заради пандемията

Според данните от 73 съдилища: През октомври 184 дела са били отсрочени заради пандемията

Defakto.bg

Общо 184 отложени дела през октомври заради обективна невъзможност за спазване на мерките за безопасност по време на пандемията са отчели 73 от съдилищата в страната от всички нива.

Това съобщиха от ВСС в отговор на запитване на Де факто. Материалите ще бъдат разглеждани утре от Съдийската колегия. Традиционно, точка първа е: „Обсъждане на работата на Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет и органите на съдебната власт в рамките на извънредна епидемична обстановка“.

Последната справка е за отложените дела от 1 до 31 октомври. Действащите Правила на Съдийската колегия за работата на съдилищата в условия на пандемия предвиждат при обективна невъзможност да се спазят мерките за безопасност, насрочено дело да се отсрочи за дата, на която би могло да се осигури нормалното му разглеждане, след отпадане на опасността от заболяване.

До 5 ноември информация са подали 73 съдилища (от общо над 180), по наши данни са отлагани дела в малки и големи районни и окръжни съдилища, включително в София, Пловдив, Шумен. Има и отсрочвания в апелативни съдилища. Но не малко от отчелите се не са посочили отложени дела.

Отсрочванията са основно за ноември и декември, има обаче и за догодина.

Възможно е утре Съдийската колегия да обсъди и допълнение на правилата си.

Случва се, след като миналия петък, на 6 ноември, парламентът окончателно прие нови текстове в Закона за извънредното положение и преодоляването на последиците от него. Добавките, свързани с работата на съдебната власт, са че при усложняване на епидемичната обстановка административните ръководители еднократно могат да спрат провеждането на всякакви открити заседания, но максимум за 14 дни. Както и че по време на епидемичната обстановка всички книжа и съобщения се връчват на страната най-вече на посочения от нея електронен адрес. Съдът отлага делото и когато страна или неин представител е заболял от Ковид-19 или е под задължителна карантина.

Поправките все още не са обнародвани и не са влезли в сила.

About De Fakto

Проверете също

ВАС обедини в едно дело жалбите на бившия главен прокурор Иван Гешев срещу прокурорската колегия на ВСС

Върховният административен съд служебно обедини в едно дело жалбите  на бившия главен прокурор Иван Гешев …

Русия обяви за издирване председателя на Международния наказателен съд Пьотр Хофмански

Министерството на вътрешните работи на Русия обяви за издирване председателя на Международния наказателен съд Пьотр …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

7 − 5 =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.