Последни новини
Home / Законът / Окончателно: Обвиненият за смъртта на Милен Цветков остава в ареста (допълнена)

Окончателно: Обвиненият за смъртта на Милен Цветков остава в ареста (допълнена)

Defakto.bg
Апелативният съд критичен към СГС, откри нарушаване на презумпцията за невиновност
Обвиненият за смъртта на журналиста Милен Цветков Кристиан Николов остава задържан под стража.
Това постанови днес и Софийският апелативен съд и потвърди определението на СГС от 2 ноември. Николов бе поискал “домашен арест”.
Разликата е, че апелативните съдии – Веселин Пенгезов, Десислав Любомиров и Атанаска Китипова не приеха да е налице опасност обвиненият да се укрие, тъй като е с постоянен адрес и чисто съдебно минало. “Немислимо е опасност от укриване да се свързва и с процесуално поведение на обвиняемия, насочено към реализиране на негови процесуални права”, обявиха тримата от САС.
Те не приеха изводите на СГС за личността на Николов като източник на обществено опасност. Нещо повече, приеха, че тук съдия Петър Стоицев е влязъл в “противоречие с презумпцията за невиновност” и е направил изводи, “които могат да бъдат формулирани след разглеждане на делото по същество, като значително излизат от рамките на настоящото производство”.
 Апелативните съдии обаче се позоваха на наличието на “достатъчно конкретни доказателства, въз основа на които да се приеме, че обвиняемиет е автор на деянието” – механизмът на причиняване на ПТП, настъпилите последици, употребата на наркотици. Но САС отаза да се произнася за субективната трана на деянието, то ест за причиняването на смъртта при евентуален умисъл, тъй като на тази фаза от производството е изключително в компетентността на прокуратурата да конкретизира обвиненията.

 Приеха и наличието на опасност от извършване на ново престъпление, но не заради личността на Николов, а заради факта, че с поведението си е застрашил не само жертвата (Милен Цветков), но и “неограничен кръг лица, участници в движението или намиращи се в близост до възникналото пътно-транспортно произшествие”.

About De Fakto

Проверете също

Министър Янаки Стоилов към дипломирани юристи от СУ: Освободете се от сателитния синдром на политиците, развивайте се, за да имате силен дух

  Министърът на правосъдието проф. Янаки Стоилов присъства на две важни събития от живота на …

И нотариусите срещу модел 4, свива достъпа на гражданите до нотариалните услуги

Модел 4 за реформа на съдебната карта няма да отговори на обществените очаквания за по-бързо …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.