Последни новини
Home / Законът / Софийският районен съд с призив към граждани и адвокати за дистанционни справки, подаване и получаване на книжа и документи

Софийският районен съд с призив към граждани и адвокати за дистанционни справки, подаване и получаване на книжа и документи

Defakto.bg

С призив към гражданите и адвокатите, страни по дела, заради усложнената епидемична обстановка, излизат от Софийския районен съд – най-големия съд в страната.

Той е за извършването на справки онлайн, както и за електронно подаване и получаване на книжа и документи. Припомнят се и правилата за достъп до съдебните сгради.

Публикуваме го без съкращения.

ПРИЗИВ

Предвид усложняващата се епидемична обстановка, свързана с разпространението на COVID-19, Софийски районен съд призовава гражданите и адвокатите, страни по дела в Софийски районен съд да се възползват от възможността за дистанционно подаване и получаване на книжа и документи, както и за извършване на справки по вече постъпилите и образувани дела. Във връзка с предвидените и гласувани промени в Закона за мерките и действията по време на извънредното положение, молим участниците в съдебните производства да посочват електронен адрес за получаване на съобщения, както и телефони за връзка за своевременното им уведомяване в случай на отлагане или пренасрочване на делата. Използването на предвидения в закона начин на връчване на съобщения и книжа ще допринесе съществено от една страна за намаляване на струпването на хора в сградите на съда и съответно за избягване на рискове за здравето им, а от друга – ще облекчи работата на служба „Връчване на призовки и съдебни книжа“, като се намалят рисковете за здравето на работещите в съда.
Създадена е организация за допълнително улесняване извършването на отдалечени справки, като такива могат да бъдат извършвани, както чрез сайта на съда, така и на телефоните, посочени на сайта на съда https://www.srs.justice.bg/srs/.
Съдебни книжа по граждански дела и наказателни дела могат да се подават на следните имейли: [email protected] – за граждански дела и [email protected] – за наказателни дела.
Вещите лица, назначени по делата следва да посочват електронен адрес и мобилен телефон за връзка, както и профили в системи за онлайн – комуникация, чрез които биха могли да се провеждат видеоконферентни връзки с тях с цел изслушването им в открито съдебно заседание. Изготвените експертни заключения по граждански и наказателни дела могат да бъдат депозирани, както следва: [email protected] – за граждански дела и [email protected] – за наказателни дела.
С цел недопускане на струпване на хора, участниците в съдебни заседания се допускат в сградите на съда не по-рано от 20 минути преди началото на съдебното заседание, за което са призовани. Всички посетители на съда да бъдат с поставени предпазни маски, които плътно да покриват носа и устата и при влизане следва да дезинфекцират ръцете си посредством поставените на входовете дезинфектанти. Не се допускат лица с признаци на респираторни заболявания – хрема, кашлица и други грипоподобни симптоми. Движението по стълбищата в сградите на съда се осъществява еднопосочно, съобразно поставените указателни табели и ограничителни ленти. Работното време за работа с граждани на службите е от 09.00 до 12.00 часа и от 14.00 до 17.00 часа. След приключване на съответната дейност, посетителите на съда следва незабавно да напуснат сградата.
Напомняме, че с цел спазване на установените противоепидемични мерки на територията на Р България с оглед спецификата и възможностите на трудовата дейност на съдиите и съдебните служители, съдебните служители работят по график, а за съдиите е въведена дистанционна форма на работа съобразно необходимостта от явяването им в сградите на съда за участие в съдебни заседания и обявяване на съдебни актове.

About De Fakto

Проверете също

Похват: ПП-ДБ, ГЕРБ и ДПС искат прокуратурата да установи, чия собственост е руската църква

Сигнал до изпълняващия функциите на главен прокурор Борислав Сарафов за проверка и установяване на собствеността …

За пореден път ЕСПЧ осъди България за отнемане на активи без да е доказана връзка с извършено престъпление

Yordanov and Others v. Bulgaria(Applications nos. 265/17 and 26473/18),26 september 2023 За пореден път ЕСПЧ …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

12 + seven =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.