Последни новини
Home / Законът / Съдийската колегия разреши „съдебна ваканция“ по места заради Ковид-19 (допълнена)

Съдийската колегия разреши „съдебна ваканция“ по места заради Ковид-19 (допълнена)

Defakto.bg

Мярката ще важи, докато не влязат в сила промените в извънредния закон

Единодушно Съдийската колегия на ВСС на практика разреши на административните ръководители  да обявяват съдебна ваканция по места при влошена епидемична обстановка и множество заболели съдии и служители.

Дотук се стигна, след като в днешния брой на „Държавен вестник“ не бяха обнародвани промените в Закона за извънредното положение и преодоляването на последиците от него, приети от парламента на 6 ноември.

На този фон Съдийската колегия прие, че може да допълни своите Правила и мерки за работата на съдилищата в условията на пандемия. С изричната уговорка, че след обнародването и влизането в сила на законовите поправки правилата могат да бъдат променени и прецизирани.

Новият текст, гласуван от кадровиците днес, гласи:

При необходимост и въз основа на обективни данни за разпространението на зарата с Ковид-19, сочещи на увеличаване на броя на заразените в съответния съдебен район и/или в органа на съдебната власт, административният ръководител може да вземе решение за отсрочване на насрочените производства, да не се провеждат открити съдебни заседания и да се гледат само неотложните дела по чл. 329, ал. 3 за определен от него разумен срок„. Като тези заповеди на административните ръководители незабавно трябва да се публикуват на страницата на съответния съд и да бъдат изпратени на ВСС, който също ще ги публикува.  

В чл. 329 ЗСВ са текстовете за съдебната ваканция, като ал. 3 регламентира кои дела се разглеждат през това време. А именно:

1. наказателни дела, по които има постановена мярка за неотклонение задържане под стража;
2. делата за издръжка, за родителски права на ненавършили пълнолетие деца и за незаконно уволнение;
3. искания за обезпечаване на искове, за обезпечаване на доказателства, за даване на разрешения и заповеди по Семейния кодекс, за назначаване на особен представител;
4. дела по несъстоятелност;
5. (изм. – ДВ, бр. 102 от 2009 г., в сила от 22.12.2009 г.) дела по Закона за защита от домашното насилие;
6. дела, за които закон предвижда разглеждането в срок, по-кратък от един месец;
7. (нова – ДВ, бр. 33 от 2009 г.) дела за осиновяване на дете;
8. (предишна т. 7 – ДВ, бр. 33 от 2009 г.) други дела по преценка на административния ръководител на съда или прокуратурата или на министъра на правосъдието.
Новата мярка дава оперативна самостоятелност на ръководителите по места да преценяват какви действия да предприемат, като обективно се съобразяват със ситуацията в региона, подчерта Цветинка Пашкунова. Там, където няма много заболели, разбира се председателят може да реши да се разглеждат всички дела, обясни тя.
Въвеждането на „съдебна ваканция“ до края на годината бе и сред идеите за законови промени, но в крайна сметка Красимир Ципов (ГЕРБ) не внесе такова предложение, макар предварително да беше получил одобрението на ВСС. Идеята за „ваканциятта“ обаче срещна изключително силен отпор от адвокатурата.
В крайна сметка, промените в извънредния закон позволиха на ръководителите по места „еднократно“ и за срок до 14 дни да разпоредят изобщо да не се провеждат открити съдебни заседания, един вид да се затвори съдът.
Други промени
Има още няколко, повече редакционни, промени в правилата, гласувани от ВСС.
Така оттам отпадат неактуални вече срокове (като този на отминалото извънредно положение).
И отново се указва на административните ръководители на съдилищата да продължат да изготвят график за работата на магистратите и служителите при ротация на групите, до момента, в който официално бъде обявено, че опасността от зараза е отминала.
Задължават се също съдиите и служителите, които по график не са на работа, да са на разположение в рамките на работното време, за да се явят, при възникнала необходимост.

About De Fakto

Проверете също

Мнозинството в парламента удължи на месец ваканцията на НС заради местните избори

Депутатите удължиха до 8 ноември времето, в което парламентът няма да заседава във връзка с …

Пет наказателни процедура срещу България обяви Европейската комисия

Европейската комисия представи в четвъртък  данни за хода на наказателните процедури срещу държавите от ЕС, …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

5 × one =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.