Последни новини
Home / Законът / Адвокати настояват за повсеместна „съдебна ваканция“ заради бездействието на властите да овладеят ситуацията с К-19

Адвокати настояват за повсеместна „съдебна ваканция“ заради бездействието на властите да овладеят ситуацията с К-19

Defakto.bg

Да се гледат само неотложните дела и оспорването на актове, свързани с епидемичната обстановка

В отворено писмо да ВСС и председатели на ключови съдилища известни адвокати настояват да се преустанови разглеждането на дела в открити заседания навсякъде в страната. Изключения да са неотложните дела по чл. 329, ал.3 от Закона за съдебната власт (мерките за неотклонение, за издръжка, родителски права, срещу домашното насилие, за обезпечаване на искове), както и оспорванията срещу административни актове, свързани с извънредната епидемична обстанова.

Писмото е адресирано до ВСС, председателя на ВКС Лозан Панов, на ВАС Георги Чолаков, до председателите на административните, районните, окръжните и апелативните съдилища, както и до ръководителите на Специализирания съд и на Апелативния специализиран съд.

Защитниците са категорични – парламентът на практика абдикира от отговорност, но броят на болните и контактните участници в производства расте, а условията в най-масовите съдилища – СРС и специализираните са абсолютно негодни да осигурят безопасност по време на панмедия.

Вчера Съдийската колегия на ВСС допълни правилата си за работа на съдилищата в извънредните условия и разреши на председателите по места, в условията на оперативна самостоятелност да вземат решения да се спрат откритите съдебни заседания за „разумен срок“, като през това време се гледат неотложните производства по чл. 329 ЗСВ – онези, които е разглеждат и по време на съдебна ваканция.

Разрешението трябва да е генерално, за цялата страна, настояват днес защитниците.

Публикуваме отвореното им писмо без съкращения.

ОТВОРЕНО ПИСМО

УВАЖАЕМИ КОЛЕГИ,

Народното събрание отказа да поеме отговорност и да обяви съдебна ваканция въпреки безпрецедентната ситуация, която застрашава здравето и живота на всекиго.

Даваме си сметка, че вероятно за това допринесе както противопоставянето на голяма част от адвокатите в страната, така и липсата на подходяща за информирането на гражданите разяснителна кампания, че точният смисъл на понятието „съдебна ваканция” не означава прекратяване на дейността на съдилищата.

Споделяме становището, изразено от Висшия адвокатски съвет и редица адвокатски колегии, че без работеща съдебна система няма държава. Споделяме и възмущението, че въпреки множеството предупреждения за развитието на заболяването от март досега не бяха взети ефективни мерки, не бяха направени своевременно законодателни промени, даващи възможност да се ограничи физическото присъствие в съдебните палати, като се гарантира разглеждането на делата онлайн при ефективно упражняване на правото на защита.

Бездействието на властите обаче не може да е причина да се поставят в изключителен риск животът и здравето на всички ни.

От факта, че не беше обявена съдебна ваканция, не следва, че правосъдието обективно ще може да работи пълноценно в условията на задълбочаващата се здравна криза. И без съдебна ваканция в открито съдебно заседание ще се разглеждат все по-малко дела поради множеството болни и контактни участници в производствата.

Вече са много случаите на заразени и контактни съдии, прокурори, адвокати и служители, броят им се увеличава лавинообразно. За съжаление вече има починали.

Делата се отлагат масово, а тези, които все пак се разглеждат в открито заседание, протичат непълноценно поради изключителното напрежение и страха от зараза.

Служителите, които правят възможна работата и на съда, и на страните, са поставени в нетърпима ситуация – под огромно натоварване заради отсъстващите си колеги и под угрозата на увеличаващ се риск за собственото си здраве и това на своите близки.

Условията в сградите на Софийския районен съд – Наказателно отделение, и на специализираното правосъдие са абсолютно несъответни на изискванията за работа в условия на епидемия – залите са малки, без прозорци, не могат да се проветряват, коридорите са тесни и струпването на граждани е неизбежно. Не могат да се проветряват и редица кабинети на съдии, прокурори и служители, които работят в тези сгради. Напълно неприемливи и опасни за здравето на работещите в тях, на адвокатите и гражданите са и помещенията на повечето деловодства. Подобна е ситуацията и в много други съдилища в страната.

Водени от загриженост и съпричастност и разтревожени от трагичната статистика и информацията за състоянието на здравната система, ние считаме, че в тази ситуация е абсолютно наложително временно преустановяване разглеждането на дела в открити съдебни заседания във всички съдилища в страната, с изключение на делата по чл. 329, ал. 3 от Закона за съдебната власт и тези, които осигуряват защита на правата на живот, свобода, най-добрия интерес на децата и съдебния контрол върху административните актове, свързани с извънредната епидемична ситуация.

Надяваме се, че това ще подпомогне опитите за справяне с изключителното тежкото изпитание, пред което сме изправени и със сигурност ще вдъхне малко повече сигурност и спокойствие на магистратите, служителите, адвокатите и гражданите.

Даниела Доковска – адвокат от София

Емилия Недева – адвокат от Пловдив

Милен Ралчев – адвокат от Варна

Ина Лулчева – адвокат от София

Васил Т. Василев – адвокат от София

Мария Шаркова – адвокат от Пловдив

Елисавета Пенчева – адвокат от Кърджали

Снежана Стефанова – адвокат от Пловдив

Евелина Божикова – адвокат от Пловдив

Орлин Търновалийски – адвокат от Пловдив

Мариана Брага – адвокат от София

Величка Джамбазова – адвокат от Варна

Станко Кралев – адвокат от Бургас

Ваня Траянова – адвокат от София

Константин Симеонов – адвокат от София

Илиян Василев – адвокат от София

Тихомир Цаков – адвокат от София

Ася Стоянова – Манджукова – адвокат от София

Румяна Радкова – адвокат от София

Златка Стефанова – адвокат от София

Георги Гатев – адвокат от София

Емануил Профиров – адвокат от София

Трендафил Трендафилов – адвокат от София

Енчо Динев – адвокат от София

Светлин Тодоров – адвокат от Варна

 

About De Fakto

Проверете също

Прокуратурата ни е скъпа

  Екатерина Баксанова, Институт пазарна икономика Наличието на ефективно и автономно функциониращата прокуратура е ключова …

Истанбулската конвенция влиза в сила в целия Европейски съюз на 1 октомври

Истанбулската конвенция влиза в сила в целия Европейски съюз на 1 октомври, съобщи Европейската комисия. …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

five × four =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.