Последни новини
Home / Избрано / Парламентът се нуждае от болничен. За трайна неработоспособност.

Парламентът се нуждае от болничен. За трайна неработоспособност.

Defakto.bg

Новата практика – да се събира кворума за заседанията  на парламента с  участието на неприсъстващи депутати, поставени в изолация или карантина, е  иновантно решение.  В сряда тази нова практика спаси временно  заседанието –  събрани бяха  121 народни представители при регистрацията –  колкото е минимумът за кворум.   В пленарната залата се регистрираха 116 народни представители от ГЕРБ, „Обединени патриоти“, „Воля“ и нечленуващи в групи,  без БСП и ДПС.

Миналата седмица управляващите  задействаха дистанционно участие на депутати чрез видеоконферентна връзка, като промениха Правилника на Народното събрание.  Така отсъствено гласовете си дадоха  петима депутати от ГЕРБ – Александър Ненков, Анна Александрова, Митко Полихронов, Младен Шишков и Пламен Нунев.   Връзката с тях бе установена бавно и трудно. “ Г-н Ненков, чувате ли ме? Някой от другите колеги чува ли ме?“, на висок глас питаше председателят на парламента Цвета Караянчева.  Известно време никой не се  обаждаше, накарая Ненков се обади и шефът на Народното събрание препита  следващите. Техните гласове не се чуха, но някак Караянчева разбра, че те са потвърдили участие:   „Тук“ ли каза г-н Полихронов“, питаше и регистрираше Караянчева. Накрая тържествено  обяви, че в залата има кворум, за да започне заседанието.

Иновацията не може да скрие реалния факт, че управляващите в парламента нямат стабилно мнозинство.  Трето и четвърто е, че според чл. 81 от Конституцията регистрацията е реално присъствена, гласуването също, а Правилникът не може да промени разпоредбите на  основния закон.

Специалисти  по трудово и осигурително право обаче са озадачени  и  от друго – изолацията и поставянето под карантина по  българското законодателство са приравнени на  временната неработоспособност поради  общо заболяване, професионална болест или трудова злополука и за времето им се издават  „болнични“.  През време на изолацията и карантината полагането на труд е невъзможно, защото лицето се води неработоспособно, получава обезщетение, а времето му се зачита за трудов и осигурителен стаж.  Изключения за депутати няма, а да имитират парламентрана дейност дистанционно, си е работа.

Г -жа Дариткова се скара на опозицията:  „Вашата наглост е безкрайна … Не ви ли е неудобно от колегите, които представяме от болничните стаи, на кислородно лечение?“. С това политикът Дариткова призна на медика Дариткова,  че за осигуряване на кворума се ползват гласове на заболели хора.  В името на оцеляването на властта?!

Но в 44 -ия парламент може всичко – да присъстваш докато отсъстваш и да гласуваш, докато боледуваш.  По-късно заседанието беше прекратено пак поради  липса на кворум. Очертава се нещо като трайна неработоспособност.  За която болничен още не е издаден.

Чл. 81. от Конституцията
(1) (Изм. – ДВ, бр. 12 от 2007 г.) Народното събрание открива заседанията си и приема своите актове, когато присъстват повече от половината народни представители.
(2) Народното събрание приема законите и другите актове с мнозинство повече от половината от присъстващите народни представители, освен когато Конституцията изисква друго мнозинство.
(3) Гласуването е лично и явно, освен когато Конституцията предвижда или Народното събрание реши то да бъде тайно.

About Лилия Христовска

Проверете също

Владислав Славов, шеф на СЮБ: Проектът за промени в Конституцията е като писания от Данаил Кирилов – непрофесионален

Остри критики към проекта за промяна в Конституцията на ГЕРБ- СДС, ПП – ДБ и …

Проф. Емилия Друмева: Само ВНС може да направи промени в статута на служебното правителство

Предложената промяна в Конституцията по отношение на служебното правителство не може да бъде направена от …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

eighteen − three =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.