Последни новини
Home / Законът / Ще отпадне ли славянската писменост от празника 24 май, решава парламентът в сряда

Ще отпадне ли славянската писменост от празника 24 май, решава парламентът в сряда

Defakto.bg

Според седмичната програма на парламента точка втора от дневния ред за сряда е второто гласуване на предложението за преименуване на 24 май.

Промяната на името на 24 май е заложено в Кодекса на труда, който депутатите ще разгледат на второ четене. Настоящото наименование на празника е ” Ден на българската просвета и култура и на славянската писменост.”   Предложението за промяна е на  ВМРО, подкрепено от ГЕРБ,  а от БСП и ДПС – не.

Обществен консенсус по въпроса няма, промяната продължава да е спорна.

След първото гласуване, депутатът от ГЕРБ Тома Биков заяви:  ” Ще подкрепим предложението на патриотите на първо четене, но в периода между двете четения ще настояваме да водим диалог с всички политически сили. В този диалог да участват и обществени организации и научната общност, за да може в крайна сметка ако променяме формулировката на празника, да го направим така, че от това да произтече едно национално обединение, а не да разделим българското общество и по линията на този празник. Ние не желаем да постигаме такъв резултат“.

Депутатите ще обсъждат и промените в трудовия кодекс,  според които извънредният труд се увеличава от 150 до 300 часа годишно. Предложението срещна съпротива на някои синдикати.

Очаква се да бъдат гласувани окончателно промени в Закона за закрила на детето, които въвеждат допълнителни ограничения на употребата на изделия за пушене, различни от тютюневите.  Поправките в закона, внесени партия “Воля”, са мотивирани от вредите, които продуктите, наподобяващи тютюневите с неясен произход и субстанция, могат да нанесат върху подрастващите.

About De Fakto

Проверете също

Формално и без мотиви ВСС подкрепи пред КС искането на Гешев срещу изслушването му в парламента

  Формално и без аргументи Висшият съдебен съвет изпрати становище до КС, в което подкрепя …

Съдии от ВКС и министър Янаки Стоилов обсъдиха проблемите с работата на ЕИСС и тромавата процедура за конкурсите

Нужен е преходен период за въвеждане на електронно правосъдие, смята министърът В Съдебната палата в …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.