Последни новини
Home / Законът / Председателите на СГС и СРС „за“ въвеждането на електронното правосъдие в процесуалните закони

Председателите на СГС и СРС „за“ въвеждането на електронното правосъдие в процесуалните закони

Defakto.bg

Председателат на Софийския градски съд (СГС) Алексей Трифонов и на Софийския районен съд (СРС) Александър Ангелов подкрепят предложения пакет от промени за електронното правосъдие в процесуалните закони. Двамата са изпратили общо становище до министъра на правосъдието Десислава Ахладова.

Става дума за измененията в Гражданския процесуален кодекс и в Наказателно-процесуалния кодекс, публикувани на 5 ноември за обществено обсъждане. Те трябва да осигурят старта на електронното правосъдие у нас и, най-общо предвиждат издаването на съдебни актове, извършването на процесуални действия и упражняването на процесуални права в електронна форма. Популярно стана предложението с 15 % да се намалява държавната такса по граждански дела, когато искания са подадени онлайн.

СТАНОВИЩЕТО НА ТРИФОНОВ И АНГЕЛОВ

Алексей Трифонов

Напълно подкрепяме предложените в проекта изменения, регламентиращи възможността за подаване по електронен път на документи, както и извършването на връчвания на съдебни книжа по този начин. Както нееднократно е отбелязвано, използването на тези начини за комуникация между адвокатите, гражданите и съдилищата, ще оптимизира и съответно подобри обслужването, тъй като ще намали времето, което към момента съдебните служители отделят за обслужване на гише, съответно ще даде възможност за повишаване на качеството на работата. Отделно от това, особено в условия като настоящата епидемична обстановка, ще се избегне струпването на множество хора в сградите на съдилищата, както и опасностите, свързани с физическото връчване на книжа от призовкар, чрез което ще се намалят и рисковете за живота и здравето на всички.

Александър Ангелов

Напълно подкрепяме и идеята за въвеждане на стимул за използването на възможностите на електронното правосъдие, чрез предвиденото изменение по § 13 от проекта, касаещо намаляване на държавната такса, при подаване на искания за защита и съдействие в електронна форма чрез единния портал за електронно правосъдие, съответно едновременно с това даване на съгласие за връчване на съдебни книжа също чрез единния портал. Чрез тази промяна, смятаме, че по напълно естествен начин страните ще се насочат именно към този начин на подаване на иницииращи документи, тъй като в този случай те биха заплатили по-малки суми за държавни такси, освен че ще се ползват от всички останали улеснения – спестяване на време за посещение на сградите на съдилищата, изчакване и допълнителни усложнения, възникващи при физическото подаване на документите. От друга страна, очакваното при наличието на този стимул намаляване на броя на хората, които посещават сградите на съдилищата с цел подаване и получаване на документи, както и извършване на справки, ще намали необходимостта от ангажиране на допълнителни съдебни служители в тази връзка, което ще се отрази на спестяване на разходи, включително касаещи трудови възнаграждения и такива, относими към закупуване и поддържане на техника за сканиране на постъпващите в хартиен вариант документи. Не на последно място по важност, при по-масовото използване на електронното връчване съществено ще се ускорят сроковете за разглеждане на делата, тъй като в тази хипотеза връчванията се извършват още в деня на изпращане на книжата, докато при връчването чрез призовкари това отнема значителен период от време.

Предвидените в проекта изменения в Наказателно-процесуалния кодекс и в Закона за здравето също са изцяло в положителна насока. Детайлното регламентиране на възможността за подаване документи и получаване на съдебни книжа по електронен път в хода на наказателното производство, включително и внасянето на обвинителен акт в съда, едновременно улеснява страните и гарантира процесуалните им права. Съответно нормативното уреждане на провеждане на съдебно заседание определени случаи чрез видеоконференция е в синхрон с развитието на електронното правосъдие и в настоящата усложнена обстановка предоставя вариант за разглеждане на делата, при който във възможно най-пълна степен се намаляват рисковете за здравето на участниците.

About De Fakto

Проверете също

Прокуратурата ни е скъпа

  Екатерина Баксанова, Институт пазарна икономика Наличието на ефективно и автономно функциониращата прокуратура е ключова …

Истанбулската конвенция влиза в сила в целия Европейски съюз на 1 октомври

Истанбулската конвенция влиза в сила в целия Европейски съюз на 1 октомври, съобщи Европейската комисия. …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

17 − 10 =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.