Последни новини
Home / Законът / Проверки: Десетки нарушения на кухни и кетъринг дружества, които осигуряват храна за детски градини и училища

Проверки: Десетки нарушения на кухни и кетъринг дружества, които осигуряват храна за детски градини и училища

Defakto.bg

Десетки несъответствия и нарушения са констатирани при проверки, разпоредени от Върховна административна прокуратура,  на кухни и кетъринг дружества, осигуряващи храна за детски градини и училища в страната, съобщават оттам.

Върховната административна прокуратура (ВАП) възложи на Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) да извърши проверки на територията на страната за определяне на качеството и безопасността на храните от кухни на детски градини и на училища, както и на всички кетъринг дружества, осъществяващи изхранването в детски градини и
училища. Целта на възложената от ВАП проверка да се обезпечат  изискванията на Закона за храните – храната да е годна за консумация и да не представлява опасност за детското здраве. Проверките започнаха от началото на учебната година.

От констатациите на органите на БАБХ се разбира,  че наред с изпълнение на нормативните изисквания (спазване на срока на годност на суровините и храните; осигуряване на лични предпазни средства, миещи и дезинфекционни средства; представяне на актуални записи към внедрените системи за управление на безопасността на храните; доставка на храни с индивидуално опаковани прибори и др.), са налице и случаи на несъобразяване на закона, сочи ВАП.

Извършени са общо 2873 проверки,  издадени са 73 предписания и два акта за извръшени административни  нарушения.

При  1644 извънпланови тематични проверки в детски кухни майки и училищни столови бюфети и обектите по Закона за храните на територията на училищата за приготвяне на храна на място и в обекти тип кетъринг, са констатирани несъответствия, за които са връчени 41 бр. предписания и 2 бр. актове за установяване на административни нарушения.
Предписанията са за установени несъответствия относно сграден фонд и технологично оборудване; предлагане на храни, които не отговарят на Наредба № 8/04.12.2018 г, а именно: необявяване на алергени в храните, неспазване програмата за обучение на персонала съм системата за безопасност на храните, ; неправилно съхранение на храни; липса на достатъчно количество разрешен биоциден препарат за дезинфекция и спазване указания за употреба; липсват термометри в хладилните съоръжения за съхранение на храни и за неправилно съхранение на храни.
При извършените 1229 извънпланови тематични проверки на кухни към детски градини и на кетъринг дружества, осъществяващи изхранването на детски градини и училища, са констатирани несъответствия, за които са издадени 25 предписания на кухни към детски градини и 7 в кетъринг дружества.
Констатираните несъответствия в кухните към детски градини са свързани с несъответствия по сграден фонд и технологично оборудване –  липса на регистрирано транспортно средство за превоз на обедното меню от централната сграда към филиала на детска градина, предлагане на храни, които не отговарят на Наредба № 8/04.12.2018 г.

Издадените предписания в обектите, осъществяващи услугата кетъринг са за констатирани несъответствия по сграден фонд и оборудване – непредоставяне на доказателства за изпълнение на вътрешно мониторинговите програми за проби храни и отривки, в един обект е установено неправилно съхранение на храни и липса на отчитащо устройство за хладилно съоръжение.

About De Fakto

Проверете също

ВКС окончателно оправда бившият зам. кмет на София Евгени Крусев за престъпление по ремонта на улица „Граф Игнатиев“

След окончателно решение на ВКС бившият заместник-кмет на София Евгени Крусев е оправдан по обвинението …

Гл. прокурор Иван Гешев е против законопроекта за преработка на индустриалния коноп

Главният прокурор е изпратил до председателя на Комисията по земеделието, храните и горите в 47-ото …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.