Последни новини
Home / Законът / Проверки: Десетки нарушения на кухни и кетъринг дружества, които осигуряват храна за детски градини и училища

Проверки: Десетки нарушения на кухни и кетъринг дружества, които осигуряват храна за детски градини и училища

Defakto.bg

Десетки несъответствия и нарушения са констатирани при проверки, разпоредени от Върховна административна прокуратура,  на кухни и кетъринг дружества, осигуряващи храна за детски градини и училища в страната, съобщават оттам.

Върховната административна прокуратура (ВАП) възложи на Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) да извърши проверки на територията на страната за определяне на качеството и безопасността на храните от кухни на детски градини и на училища, както и на всички кетъринг дружества, осъществяващи изхранването в детски градини и
училища. Целта на възложената от ВАП проверка да се обезпечат  изискванията на Закона за храните – храната да е годна за консумация и да не представлява опасност за детското здраве. Проверките започнаха от началото на учебната година.

От констатациите на органите на БАБХ се разбира,  че наред с изпълнение на нормативните изисквания (спазване на срока на годност на суровините и храните; осигуряване на лични предпазни средства, миещи и дезинфекционни средства; представяне на актуални записи към внедрените системи за управление на безопасността на храните; доставка на храни с индивидуално опаковани прибори и др.), са налице и случаи на несъобразяване на закона, сочи ВАП.

Извършени са общо 2873 проверки,  издадени са 73 предписания и два акта за извръшени административни  нарушения.

При  1644 извънпланови тематични проверки в детски кухни майки и училищни столови бюфети и обектите по Закона за храните на територията на училищата за приготвяне на храна на място и в обекти тип кетъринг, са констатирани несъответствия, за които са връчени 41 бр. предписания и 2 бр. актове за установяване на административни нарушения.
Предписанията са за установени несъответствия относно сграден фонд и технологично оборудване; предлагане на храни, които не отговарят на Наредба № 8/04.12.2018 г, а именно: необявяване на алергени в храните, неспазване програмата за обучение на персонала съм системата за безопасност на храните, ; неправилно съхранение на храни; липса на достатъчно количество разрешен биоциден препарат за дезинфекция и спазване указания за употреба; липсват термометри в хладилните съоръжения за съхранение на храни и за неправилно съхранение на храни.
При извършените 1229 извънпланови тематични проверки на кухни към детски градини и на кетъринг дружества, осъществяващи изхранването на детски градини и училища, са констатирани несъответствия, за които са издадени 25 предписания на кухни към детски градини и 7 в кетъринг дружества.
Констатираните несъответствия в кухните към детски градини са свързани с несъответствия по сграден фонд и технологично оборудване –  липса на регистрирано транспортно средство за превоз на обедното меню от централната сграда към филиала на детска градина, предлагане на храни, които не отговарят на Наредба № 8/04.12.2018 г.

Издадените предписания в обектите, осъществяващи услугата кетъринг са за констатирани несъответствия по сграден фонд и оборудване – непредоставяне на доказателства за изпълнение на вътрешно мониторинговите програми за проби храни и отривки, в един обект е установено неправилно съхранение на храни и липса на отчитащо устройство за хладилно съоръжение.

About De Fakto

Проверете също

Румен Радев: Много партии броят гласове и разпалват протести, но не излизат с ясни позиции за кризата

Много от партиите в момента броят гласове – ще вземат ли или ще изгубят гласове, …

Позиция на КЗД: Здравният министър трябва да коригира ограничителните мерки в заповедта за Ковид – сертификата

Комисията за защита от дискриминация (КЗД) излезе със становище , в което препоръчва на министъра …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.