Последни новини
Home / Законът / Първи съдилища спряха масовото гледане на дела заради Ковид-19 (допълнена и обновена)

Първи съдилища спряха масовото гледане на дела заради Ковид-19 (допълнена и обновена)

Defakto.bg

Първите заповеди на административни ръководители за непровеждане на открити съдебни заседания, с изключение на неотложните, вече са факт.

Едната заповед е на председателя на Районен съд-Провадия Катя Савова и е аргументирана с промяната в Правилата за работата на съдилищата в условията на пандемия, гласувана от Съдийската колегия на 10 ноември. Кадровиците указаха, че въз основа на обективни данни, които сочат ръст на заболелите от Ковид-19 в съдебния район или в конкретния съд, административните ръководители могат да вземат решение да не се провеждат открити съдебни заседания и да се гледат само неотложните дела по чл. 329, ал. 3 ЗСВ за определен от ръководителя „разумен срок“. Неотложните дела са по мерки за неотклонение, срещу домашно насилие, за издръжка, родителски права, незаконно уволнение и др.

Със заповед от 11 ноември председателката на РС-Провадия нарежда да не се провеждат открити съдебни заседания, с изключение на неотложните, от 11 до 24 ноември. Едновременно с това е въвеждат всички допълнени мерки, приети от Съдийската колегия – работа по график на дежурствата, ротация, минимален брой магистрати и служители по кабинети, като „свободните“ трябва да са на разположение докато трае работното време и при нужда да се явят в съда. Изписани са и електронните адреси за подаване на съдебни книжа, които трябва да подписани и сканирани или парафирани с електронен подпис.

Със заповед от 10 ноември председателят на Районен съд – Велико Търново Младен Димитров разпорежда от 16 до 27 ноември да не се насрочват дела, а насрочените за този период да се отложат, като се гледат само неотложните дела по чл. 329, ал. 3 ЗСВ. Както и  всички магистрати, които не са дежурни, да работят дистанционно от домовете си.

Със заповед от днес, 12 ноември, председателят на Специализирания съд Мариета Райкова препоръчва на съдиите докладчици да отсрочат насрочените от 16 до 30 ноември НОХД, по които няма задържани лица. Като отсрочването да е за разумен срок, но за догодина. Тъй като за декември капацитетът на съдебните зали е изчерпан заради насрочените за тогава открити заседания. Райкова се аргументира и с прогнозния брой на дела за мерки за неотклонение, които ще се гледат през ноември.

Със заповед от днес председателят на Апелативен съд-Пловдив Магдалина Иванова пък разпорежда от 16 ноември да се преустанови работата на Адвокатската стая в Съдебна палата – Пловдив до последваща промяна на мерките за работа в условията на пандемия. На адвокатите и гражданите се препоръчва да извършват справки чрез страницата на съда или по телефона, както и че книжа по дела могат да се получават по пощата, както и на посочен от тях електронен адрес.

Същевременно на 6 ноември парламентът окончателно прие промени в извънредния закон, които пък дават право на административните ръководители да разпоредят изобщо да не се провеждат открити заседания (без уговорки), но „еднократно“ и за „срок не по-дълъг от 14 дни“. Тези изменения още не са обнародвани и не са влезли в сила, което пък мотивира Съдийската колегия да гласува нови текстове в правилата за съдилищата.

А вчера в обръщение авторитетни адвокати приканиха съдийските шефове временно да преустановят откритите заседания с изключение на неотложните дела и оспорванията на актовете, свързани с извънредната епидемична обстанова. Свой апел към магистратите отправиха и от Съюза на съдиите.

 

 

About De Fakto

Проверете също

20 съдии и съдебни служители с остра декларация срещу идеята да бъде закрит районния съд в Каварна

  Двадесет съдии и служебни служители от Районен съд Каварна остро протестират срещу предложението на  …

Изборни времена за нов състав на ВСС

Иван Брегов, Институт пазарна икономика За да сме убедени, че съдиите, прокурорите и следователите са …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.