Последни новини
Home / Актуално / Адв.Михаил Екимджив: Правителството трябва да бъде съдено заради унизително третиране на тежко болните граждани

Адв.Михаил Екимджив: Правителството трябва да бъде съдено заради унизително третиране на тежко болните граждани

Defakto.bg

Адвокат  Мария Шаркова ще обжалва  „Червения“ коридор (само от 8 до 10ч.) за възрастни като дискриминационна мярка

Сегашната кризисна ситуация с коронавируса у нас е резултат от дълго бездействие на най-висше управленско ниво и в крайна сметка тежко болните хора стават обект на нечовешко и унизително третиране заради невъзможността да получат полагащата им се спешна помощ“. Това заяви пред  bTV адвокат  Михаил Екимджиев.

В по-нормална ситуация когато имаме проблем с неточна диагноза, с лоша терапия, с вредоносни хирургически интервенции, неточни лабораторни резултати, рутинният подход е да се търси отговорност от болници и лекари, каза той.

Сега обаче има случаи, които бяха немислими преди пандемията –  липса на линейки, хора в спешно състояние, които часове и дни стоят в домовете си без възможност да получат спешна помощ,  липса на лекари, които да обгрижват спешно болните,  липса на медикаменти.  Това е резултат от едно престъпно бездействие от страна на властите и най-вече на МС в този 6-месечен прозорец от април до октомври,  посочи юристът.  Според него пациентите, лишени от спешна помощ, са обект на  нечовешко и унизително третиране, в случай, че болница е отказала да ги приеме поради липса на капацитет и специалисти, може да се върви към иск по Закона за отговорност на държавата.

Важно е да има искове, за да бъде преодоляно това чувство за безнаказаност на правителствата, те се сменят, но практиките на безотговорност спрямо живота и здравето на гражданите остават. Това ми напомня на Чернобил, когато държавата ни успокояваше, че няма нищо опасно, за да излязат последиците от това години по-късно“. Исковете  могат да бъдат предявявани  и от наследници срещу държавата за нарушаване на правото на живот или нечовешко и унизително третиране,  поясни  по-рано пред медиите Екимджиев

Адвокатът направи паралел със затварянето на държавата преди половин година, когато обаче никой никъде не е бил готов за COVID-19 и мерките са били адекватни, макар и порочни от юридическа гледна точка.

Екимджиев подчерта, че след това темата е спряла да бъде на дневен ред.  „Вместо това нашите управляващи се занимаваха с какво ли не купуваха изтребители, бойни кораби, занимаваха се с дебилната Конституция на Борисов и Дани Кирилов, но не направиха необходимото поне да се опитат да върнат част от лекарите, които работят в чужбина със значително по-високи заплати, да купят медикаменти, да осигурят линейки всичко това доведе до този хаос, който отнема човешки животи„.

Адвокатът смята, че в случая трябва да се намеси и прокуратурата, защото е налице  престъпно бездействие. „Дейстивя и бездейстивя на длъжностни лица, които застрашават  живота и здравето на гражданите  предстваляват и престъпления. Затова прокуратурата в ситуация като тази, е длъжна да се самосезира и да извърши проверка“, заяви Екимджиев.

Коридорите за пазаруване на хората над 65 г. само от 8 до 10 ч. той определи като  необмислена мярка. Не виждам какво наложи да се забрани на хората да пазаруват извън „зеления коридор, така както можеха да пазаруват при предишните ограничения.  Сегашното решение уврежда правата им.

Мисля си  че там, където се взимат решенията или няма юристи,  или тяхното мнение не се чува, заключи Екимджиев.

Адвокат Мария Шаркова: 
Ще обжалвам  „червения “ коридор за хората над 65 години, надявам се министърът да се опомни от разходката с джипката и да я отмени сам
Ограничаването на достъпа до магазини и аптеки за хора на определена възраст и то уязвими хора, не е зелен, а ЧЕРВЕН коридор, коментира във Фейсбук профила си адвокат Мария Шаркова, специалисто по медицинско право.
“ Да дадеш ЕДИНСТВЕНА възможност от два часа на възрастни хора, някои от които трудно подвижни, да си набавят основни за нуждите им продукти, е абсурдна мярка, на фона на обстоятелството, че в останалото време всички останали ще имат свободен достъп до същите тези обекти. Да аргументираш това свое решение със съобразяване с бизнеса, е нелепо. Да не говорим, че точно в този времеви диапазон може да не работят дадени обекти, да е студено, мрачно, мъгливо, хората да се нуждаят от спешно закупуване на лекарство по друго време от деня и пр.
Или в този случай не се притеснявате, защото старите хора няма как да излязат на улиците?
Тази заповед е дискриминативна, ограничението е унизително и непропорционално и ще бъде втората заповед, която аз ще обжалвам от началото на епидемията.
Понеже след предишната ни жалба министърът незабавно отмени обжалваната от нас заповед, искрено се надявам проф. Ангелов да се опомни от разходката в джипката и да я отмени овреме!

 

About De Fakto

Проверете също

Прокуратурата ни е скъпа

  Екатерина Баксанова, Институт пазарна икономика Наличието на ефективно и автономно функциониращата прокуратура е ключова …

Истанбулската конвенция влиза в сила в целия Европейски съюз на 1 октомври

Истанбулската конвенция влиза в сила в целия Европейски съюз на 1 октомври, съобщи Европейската комисия. …

Един коментар

  1. Светла Маринова

    Съгласна съм с Вас. Имам сериозно бъбречно заболяване, чието лечение бе прекъснато поради затваряне нефрологичното отделение на ИСУуЛ , и лекуващият ми лекар ми дава терапията по телефо на. Аз съм здравен работник с 50 години трудов стаж, 40 от които в болница, а сега се моля да ме приемат някъде за 1 сак ер. маса и 1 сак плазма. Отрицателна съм за вируса. Мога да представя документация и Ви подкрепям. С уважение : Св.Илиева

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

16 + 9 =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.