Последни новини
Home / Законът / МВР-шефът обеща да не бъдат глобявани пенсионери, ако пазаруват след 10 ч.

МВР-шефът обеща да не бъдат глобявани пенсионери, ако пазаруват след 10 ч.

Defakto.bg
Вътрешният министър Христо Терзийски

Охраната на магазини не може да иска лични карти от клиентите

Глоби за неспразване на противоепидемичните мерки ще се налагат, след като са отправени няколко предупреждения към гражданите, каза вътрешният министър Христо Терзийски пред Нова телевизия  Предупреждението е „основен инструмент на МВР“, се разбра от думите му.  „Първо се отправя устно такова. Ако това противоправно деяние не спира, можем да издадем писмен протокол. Едва след това, ако човек е настоятелен да нарушава правилата, може да се пристъпи към санкция, която е предвидена в разпоредбите”, каза Терзийски.

По въпроса за спорната заповед на  здравния министър за „зелен коридор” за пенсионерите от 8 до 10 ч.,  Терзийски обясни, че охраната в магазините няма право да иска лични карти на клиентите, но управата им е длъжна да осигури организация, за да се спазва „зеления коридор“.  Министърът нямал информация, че  възрастни хора не искат да напускат търговските обекти след 10 часа.

„Няма как пенсионер да бъде глобен за това, че си е купил хляб в 10.30 часа. В метрото полицай, ако види гражданин без маска, първо ще го прикани да си я сложи. Той ако е добросъвестен ще го направи”, каза Терзийски.

„Заповедите на министъра на здравеопазването са, за да се наложи един ред, а ние сами трябва да предприемем мерки. Щом РЗИ създаде предписание за карантина, ние трябва да сме достатъчно отговорни да ги спазваме. Постоянно правим проверки за работното време, за спазването на карантина”, заяви  вътрешният министър.

Той обясни, че от началото на месеца са издадени над 10 хиляди разпоредби за неспазване на мерките.

Според него мерките на правителството имат за цел да защитят живота и здравето на гражданите, но и икономиката да не спира, тъй като в държавата трябва да се събират приходи.

„МВР съдейства и на Спешна помощ в София. Имаме готовност за съдействие с транспорт и в другите областни градове. От СДВР и ГД „Жандармерия” също получават сигналите на Спешна помощ. Служителите се изолират, автомобилите са подсигурени с всичко необходимо”, каза  Терзийски.

Глоби по Закона за здравето

За неспазване на противоепидемичните мерки   с глоба от 300 до 1000 лева  се наказват нарушителите. При повторно нарушение, глобата ще е от 1000 до 2000 лева.  Лице, болно от заразна болест, както и заразоносител, което откаже или не изпълнява задължителната изолация и/или лечение, ще се наказва с глоба в размер на 5000 лв.

Лице, което е  контактувало с болен от заразна болест, както и човек, който е влязъл на територията на страната от други държави, който откаже или не изпълнява задължителната карантина, ще се наказва с глоба в размер на 5000 лева.

About De Fakto

Проверете също

КС допусна искането на президента срещу „енергийните вноски“ върху вноса и транзита на природен газ през България

Единодушно с 10 гласа КС допусна за разглеждане исканет он държавния глава срещу   „енергийни вноски“ …

Мнозинството българи не разбират нуждата от промени в Конституцията, 74 на сто не одобряват смяна на националния празник

Мнозинството от българите не разбират нуждата от промени в Конституцията, а 95% нямат или имат …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

15 + eight =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.