Последни новини
Home / Законът / Новост от 14 ноември: Хората над 65 г. пазаруват в магазини и аптеки от 13.30 до 16.30 ч., за лекарства още и от 8.00 до 10.00 ч

Новост от 14 ноември: Хората над 65 г. пазаруват в магазини и аптеки от 13.30 до 16.30 ч., за лекарства още и от 8.00 до 10.00 ч

Defakto.bg

От утре, 14 ноември, магазините за хранителни стоки организират работата си, като не допускат лица под 65-годишна възраст в съответните обекти в часовете между 13.30 и 16.30 ч.

В посочените часове се допускат само лица на и над 65-годишна възраст. Вече няма забрана за хора на тази възраст да пазаруват и в други часове на денонощието.

Новата заповед дава  “бонус” от два часа допълнително за закупуване на лекарства.  Казва се:  Аптеките организират работата си, като не допускат лица под 65-годишна възраст в съответните обекти в часовете между 8.00 и 10.00 ч. и 13.30 и 16.30 ч. В тези часове си допускат само лица на и над 65-годишна възраст.

Това гласи поредната заповед на здравния министър за противоепидемичните мерки, която влиза в сила от утре и е в сила до 30 ноември.

След сериозен обществен натиск, министър Ангелов се отказа от ограниченито в предишната си заповед, според което хората над 65 г. трябваше да пазаруват в хранителните магазини и аптеки само между 8.00 и 10.00 ч.  Юристите определиха отпадналата вече мярка като дискриминационна и в нарушение на човешките права.  Отмяна на това решение  поиска и омбудсманът.

Здравният министър коментира промяната така: Идеята е да получим максимален медицински резултат и усещане за комфорт, доколкото двете могат да се съчетаят. Проведохме разговори с представител на асоциацията на магазините и за тях този следобеден час (от 13:30 до 16:30 ч.), който сложихме, изглежда най-приемлив и за българските граждани над 65 години. Разбира се, те могат да пазаруват и по друго време.

Очакват се сблъсъци този път заради ограниченията,  наложени на по-младите, тези под 65 г., на които се ограничава достъпа до аптеките,  поне от пръв поглед – прекомерно.

About De Fakto

Проверете също

Съдийската колегия предлага на 30 септември да тръгне процедурата за избор на председател на ВКС

Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет предлага вариант на времеви график за провеждане на процедура …

Съдии с апел към изборните си членове във ВСС – напуснете проваления съдебен съвет

Решаващото действие за прекратяване на мандата на ВСС  е съдиите, избрани от съдии в него …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.