Последни новини
Home / Законът / Новост от 14 ноември: Хората над 65 г. пазаруват в магазини и аптеки от 13.30 до 16.30 ч., за лекарства още и от 8.00 до 10.00 ч

Новост от 14 ноември: Хората над 65 г. пазаруват в магазини и аптеки от 13.30 до 16.30 ч., за лекарства още и от 8.00 до 10.00 ч

Defakto.bg

От утре, 14 ноември, магазините за хранителни стоки организират работата си, като не допускат лица под 65-годишна възраст в съответните обекти в часовете между 13.30 и 16.30 ч.

В посочените часове се допускат само лица на и над 65-годишна възраст. Вече няма забрана за хора на тази възраст да пазаруват и в други часове на денонощието.

Новата заповед дава  „бонус“ от два часа допълнително за закупуване на лекарства.  Казва се:  Аптеките организират работата си, като не допускат лица под 65-годишна възраст в съответните обекти в часовете между 8.00 и 10.00 ч. и 13.30 и 16.30 ч. В тези часове си допускат само лица на и над 65-годишна възраст.

Това гласи поредната заповед на здравния министър за противоепидемичните мерки, която влиза в сила от утре и е в сила до 30 ноември.

След сериозен обществен натиск, министър Ангелов се отказа от ограниченито в предишната си заповед, според което хората над 65 г. трябваше да пазаруват в хранителните магазини и аптеки само между 8.00 и 10.00 ч.  Юристите определиха отпадналата вече мярка като дискриминационна и в нарушение на човешките права.  Отмяна на това решение  поиска и омбудсманът.

Здравният министър коментира промяната така: Идеята е да получим максимален медицински резултат и усещане за комфорт, доколкото двете могат да се съчетаят. Проведохме разговори с представител на асоциацията на магазините и за тях този следобеден час (от 13:30 до 16:30 ч.), който сложихме, изглежда най-приемлив и за българските граждани над 65 години. Разбира се, те могат да пазаруват и по друго време.

Очакват се сблъсъци този път заради ограниченията,  наложени на по-младите, тези под 65 г., на които се ограничава достъпа до аптеките,  поне от пръв поглед – прекомерно.

About De Fakto

Проверете също

Следователят Бойко Атанасов атакува като нищожен избора на следователите за член на ВСС, делото насрочено за 14 юли

За 14 юли  2022 г. е насрочено заседание по делото, образувано по жалба на Бойко …

На 1 юли президентът Радев връчва мандат на кандидата на „Продължаваме промяната“

Президентът Румен Радев ще връчи мандат за съставяне на правителство на кандидата за министър-председател, посочен …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.