Последни новини
Home / Законът / Задържани са трима турски граждани с близо половин милион евро, обвиниха ги за пране на пари

Задържани са трима турски граждани с близо половин милион евро, обвиниха ги за пране на пари

Defakto.bg

 Срещу трима турски граждани  Окръжна прокуратура – Видин е образувала досъдебно производство за престъпление по чл. 253, ал.1 от НК – прикриване на произхода на имущество, придобито чрез престъпление или друго общественоопасно деяние.
На 11 ноември т.г. на  ГКПП Дунав мост 2 Видин – Калафат тримата са задържани с крупна  сума – 450 020 евро.  По информация на митниците  пътуващите в товарния автомобил са били съпричастни по  разследване за пране на пари в Германия.  По тази причина автомобилът,  който се движел  от Германия за Турция, бил спрян за проверка, а в  кабината му са открити раница и найлонова чанта с  еврови банкноти от различни купюри.  За тях пътуващият в камиона И.А. е обяснил, че са негови.   Заедно с автомобила, сумата е иззета като веществено доказателство, сочи  прокуратурата.

Снимки: Пресцентър – Апелативна прокуратура София

Камионът е бил управляван от турския гражданин М.Д. , а с него  пътували двама негови сънародници – И.А. и О.К., които заявили, че пътуват на автостоп, отричат, че  имат забранени стоки, валута, ценности над допустимите ограничения, съобщава прокуратурата.    Тримата чужденци с  постановление на наблюдаващия прокурор  са задържани за срок до 72 часа.
Предстоящо е съдът да се произнесе по искането на прокуратурата за „задържане под стража“. Налице е обосновано предположение, че те са извършили престъплението, за което са привлечени към наказателна отговорност, кзават от обвинението.  Обвиняемите нямат адрес в страната,  има данни за съпричастност към трафик на пари и наркотици, а освен  опитали да напуснат ГКПП пеш, за да осуетят проверката, казва прокуратурата.

По-късно съдът остави и тремата в ареста.

 

About De Fakto

Проверете също

Министър Славов: Процедурата за отстраняване на главния прокурор до края ще отговаря на условията за справедлив процес

             Атанас Славов обяви, че казусът “Осемте джуджета” ще  бъде …

Решението на НС за разходи и трансфери от бюджета в рамките на постъпленията, е обнародвано в „Държавен вестник“

Решението на парламента, което  разрешит разходи и трансфери от бюджета в рамките на събраните постъпления, …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

3 + 18 =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.