Последни новини
Home / Законът / Спират откритите съдебни заседания и в Благоевградско, засега

Спират откритите съдебни заседания и в Благоевградско, засега

Defakto.bg

След първата порция съдилища, които спират провеждането на открити съдебни заседания, днес са публикувани и нови такива заповеди на административни ръководители. Навсякъде – с уговорката, че мярката не засяга неотложните дела по чл. 329, ал. 3 от Закона за съдебната власт. И не само.

Прегледът на страницата на ВСС и на сайтовете на ред съдилища показа, че масово спират откритите заседания в Благоевградско (без РС-Петрич и Разлог). Като най-дълго засега е спирането в ОС-Благоевград, за 1 месец.

Така със заповед на председателя на Окръжен съд-Благоевград Катя Бельова се разпорежда от 16 ноември до 16 декември включително да не се провеждат открити съдебни заседания, с изключение на делата по чл. 329, ал.3 т. 1-9 ЗСВ. Като за посочения период по изключение се разглеждат и други дела, ако са с предмет засягане на такива права и интереси на гражданите и/или обществения интерес, че забавянето на съдопроизводството ще доведе до непоправимо погасяване или прекратяване на дела.

Изброени са поименно съдиите, на които се възлагат за разглеждане дела със значим обществен интерес и  с неотложен характер, останалите докладчици се задължават да отстрочат насрочените за периода на негледане дела в „разумен срок“.

Тази заповед е с обширни мотиви, включително: от щатната численост на ОС-Благоевград от 74 човека – 26 магистрати и 48 съдебни служители, 13 служители са  установен Ковид-19 и 23 са под карантина. Има и двама починали – съдия и съдебен секретар. Освен това от 26 октомври до 6 ноември под карантина са били всички работещи в служба „Регистратура“, бюро „Призовки“, както и системните администратори, а от 30 октомври до 8 ноември под карантина са били всички от служба „Съдебни секретари“, повечето отсъстват и в момента, няма никой в сектор Деловодство.

Отстрочване на откритите съдебни заседания има и в Районен съд – Благоевград. Със заповед на председателя Вера Коева от 12 ноември се нарежда от 16 до 29 ноември включително да не се провеждат открити съдебни заседания, с изключение на неотложните или които непоправимо засягат права и интереси на гражданите или обществения интерес – по аналогия с окръжния съд.

Със заповед от 12 ноември на и.ф. председателя на Районен съд-Сандански Р. Калугерова нарежда да не се провеждат открити съдебни заседания от 16 до 29 ноември с изключение на делата с неотложен характер по чл. 329, ал.3 ЗСВ. Като отсрочените дела се пренасрочват за дати до 28 февруари догодина.

В Районен съд – Гоце Делчев има заповед на зам.-председателя Васко Петров от днес. Той разпорежда да няма открити съдебни заседания от 16 до 27 ноември включително, с изключения на неотложните дела. В същия период се забранява достъпът до съдебната сграда на външни лица, страни по дела, процесуални представители с изключение на служба „Регистратура“, която е на партера.

Преустановява се и гледането на дела в открити заседания в Окръжен съд – Велико Търново. Със заповед от 12 ноември председателят Теодорина Димитрова разпорежда да няма открити съдебни заседания по граждански, търговски и наказателни дела от 16 до 27 ноември включително. Като отсрочванията да са до 1 февруари догодина. Както вече информирахме, за същия срок спират откритите заседания и в РС-Велико Търново.

До този момент Де факто не откри преустановяване на откритите заседания в Пловдив, Варна, Бургас, нито в административни съдилища.

 

 

About De Fakto

Проверете също

Зарков потвърди подкрепа за XXX-тия конгрес на Международната федерация по европейско право в София

Министърът на правосъдието Крум Зарков препотвърди ангажимента на Министерството на правосъдието за институционална подкрепа при …

Радев: Високата избирателна активност изисква отговорна кампания на държавата за доверие в изборния процес

Предстоящите избори трябва да излъчат управленско мнозинство с висока легитимност, което да се заеме с …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.