Последни новини
Home / Законът / Президентът: Смяната на режима на Бойко Борисов е належащ, той е компрометиран

Президентът: Смяната на режима на Бойко Борисов е належащ, той е компрометиран

Defakto.bg

Радев: Избран съм, за да казвам истината, а не да я премълчавам

Моята партия е партията на почтените българи демократи и родолюбци. Това каза президентът Румен Радев в предаването „Панорама“ по БНТ.  “Срещам ги по площадите в цялата страна. Това, което ги обединява е убеждението, че този режим е компрометиран, че трябва да си върнем закона и справедливостта. Бъдете уверен, че ако се наложи да създавам партия, вие първи ще разберете“, каза президентът.

На въпрос дали изключва  варианта да направи партия, Радев каза: „Зависи от обстоятелствата“ и заяви, че има ясни конституционни задължения. „Факторите са време, обстоятелства, много неща“, допълни той.

Президентът припомни, че отдавна е заявил, че подкрепя всяка една партия, която поставя България и българския народ на първо място. На въпрос какво е щяло да се случи, ако премиерът подаде оставка, а страната остане без парламент, държавният глава коментира: „Нима г-н Борисов управлява с парламент. Изобщо означава ли за него нещо парламентът?  Вместо парламентът да контролира правителството, премиерът контролира парламента. Премиерът може да отиде и да изпие едно кафе и да си тръгне с оставката на председателя на парламента„, заяви държавният глава.

Смяната на режима на Бойко Борисов е належащ, защото тъкмо той, а не пандемията, са вкарали България в друг коловоз, заяви Радев. Президентът добави, че  ще отнеме много време и усилия институциите да бъдат възстановени след управлението на Борисов.

Според него правителството не само не е демонтирало наследения олигархически модел, с каквато закана Борисов е дошъл на власт, „но захрани още повече олигархичния модел, който изсмуква още повече обществени ресурси и се укрепва още повече на власт“. „Ще ни коства доста време и усилие да възстановим след Борисов работата на институциите„, допълни президентът.

Избран съм , за да казвам истината, а не да я премълчавам“, подчерта  той.

На въпрос какво му носи острия тон, Радев отговори: “ Моят тон е резултат на действителността. Войната срещу президенстаката институция мобилизира често институциите. Авторите на тази кампания явно подценяват гражданите. Никога не съм започвал война„, каза Радев.

За пандемията

„Правителството бяга след кризата и ръси пари напосоки, но ефектът от това не се вижда. Развитието на кризата ще зависи повече от отношението на хората към пандемията, отколкото от действията на правителството“, смята държавният глава и призова за минимизиране на контактните и засилване отговорността към себе си и останалите. Той смята, че „самият дебат за коронавирусът да се партизира. Не трябва да търсим в него политически дивиденти. Не трябва да пренасяме този дебат върху двата полюса. Трябва да търсим дебат с повече експертност за устойчиви решения, които да работят, които да предизвикват доверие в тези, които управляват кризата. Виждаме, че това все по-трудно се отдава на правителството“, коментира държавният глава.

По думите му се изисква смирение, но и без  примирения към  пропуските. „Изисква да сведем до минимум некомпетентното политическо вмешателство. През пролетта само за няколко случая на COVID България беше затворена. След тези самодоволни брифинги на властта хората изгубиха вяра. Мерките бяха снети изведнъж“, каза още  президентът.

Дори напоследък чухме самопризнание, че вирусът е оставен да се развива масово. Затова днес виждаме резултата. В тази обстановка правителството някак си бяга след кризата и ръси пари напосоки, но ефектът не се вижда. За това си мисля, че тук в никакъв случай не трябва да търсим някаква отговорност и да обвиняваме хората, че са несъзнателни или недисциплинирани. В тази ситуацията развитието на кризата ще зависи много повече от отношението на хората към пандемията, отколкото от действията на правителството“, каза още президентът Румен Радев.

Можем да помогнем на лекарите с отговорността си

Нека пазим нашите лекари и медицински сестри, защото други нямаме. Те работят на предела на силите се и ние можем да им помогнем с нашата отговорност. Те заслужават всички социални и битови условия и то възможно най-бързо, за да могат да изпълняват своята отговорна мисия. Вярвам, че ако всички сме отговорни и солидарни, ще преодолеем това предизвикателство, въпреки упоритостта на вируса и хаоса в управлението на пандемия“, отбеляза Радев.  Президентът призова всички сънародници да спазват мерките и да са отговорни  към себе си и другите.

Той обясни, че никога не е иронизирал вируса на Covid-19 в изказването си по време на празненствата на Шипка, а „ тези, които се опитаха да го политизират“. „Искаха да няма тържествена част на празненството на Шипка. За всички масови мероприятия в страната нямаше ограничения, само за Шипка. През лятото ГЕРБ си спретнаха конгрес без никакви ограничителни мерки„, коментира Румен Радев

Аз съм срещу лицемерието и популизма, срещу липсата на реформи и на механизми за прозрачност. Призовах за бързи обхватни и незабавни мерки, но правителството тръгна бавно и с нежелание да провежда мерки. Много хора задлъжняха, фирми фалираха и продължават да фалират„, коментира още той действията на правителството в коронакризата.

Внушенията, че пръскам зараза, са израз на безсилие

Относно историята с участието му в инициативата Три морета в Естония след контакт със заразения ген. Петков, той обясни, че е получил СМС, че генералът е болен, но не са му били дадени препоръки от РЗИ. „ В мига, в който ми бяха връчени такива се самоизолирах. Посещението бе отложено, а не прекратено“, каза той.

Аз никога не съм имал положителен тест за коронавирус. Всички внушения, че пръскам зараза, са израз на безсилие, каза  Радев. „Моралният пример на президента е в спазването на закона, а аз съм го спазил,  никой от РЗИ към онзи момент не ми е направил предписания„, заяви още той

Смешни са твърденията, че инициативата „Три морета“ ще отреже тръбите за руски газ до Европа и е военен съюз срещу Русия. Не знам как може да се твърдят такива нелепици в България, където не само не се режат тръби за доставка на руски газ, а с български пари се строи газопроводът „Турски поток“ за транзит на руски газ“, коментира още Радев.

Промяната

Промяната в България е невъзможна без стотиците хиляди хора от ляво и мисля, че българските социалисти няма да се поддадат на интригите, каза Радев в отговор на въпрос защо е освободил Калоян Методиев като началник на кабинета си. „Причината да се разделя с г-н Методиев не е празненството на социалистите. Има много хора във властта, които искат да разбият единството на левицата и те са в основата на тази интрига“, каза  Радев.

„Освобождаването на г-н Методиев е резултат от общата ми оценка за неговата работа. Промяната в България е невъзможна без стотиците хиляди хора от ляво и мисля, че българските социалисти осъзнават тези интриги и няма да им се поддадат, заяви той.

Българските социалисти са хората, които издигнаха кандидатурата ми за президент с очакване да се противопоставя на статуквото, на корупцията и беззаконието и аз не съм се отклонил от това си обещание, както и те – редовите социалисти и ръководството не са ме оставили сам в битките, за което съм признателен“, заяви още държавният глава.

 

About De Fakto

Проверете също

Похват: ПП-ДБ, ГЕРБ и ДПС искат прокуратурата да установи, чия собственост е руската църква

Сигнал до изпълняващия функциите на главен прокурор Борислав Сарафов за проверка и установяване на собствеността …

За пореден път ЕСПЧ осъди България за отнемане на активи без да е доказана връзка с извършено престъпление

Yordanov and Others v. Bulgaria(Applications nos. 265/17 and 26473/18),26 september 2023 За пореден път ЕСПЧ …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

nineteen − 13 =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.