Последни новини
Home / Законът / Арабаджиеви подадоха жалба до Съда в Страбсбург за злоупотреба с човешките им права

Арабаджиеви подадоха жалба до Съда в Страбсбург за злоупотреба с човешките им права

Defakto.bg

Съпрузите Вълчо  и Маринела Арабаджиеви са изпратили жалба до Съда по човешките права в  Страсбург срещу нечовешко и унизително третиране, погазване на презумпция за невинност и задържане извън разумните срокове по време на разследването срещу тях, съобщава „Сега“.   Жалбата е подадена преди около седмица, е потвърдил  адвокат Михаил Екимджиев, който представлява двамата в Европейския съд по правата на човека (ЕСПЧ)

Арабаджиеви бяха задържани миналата година в Барселона с европейска заповед за арест и прекараха в ареста повече от година. Обвинителният акт срещу тях в спецсъда от декември 2019 г., но делото не може да започне, защото на няколко пъти съдията докладчик го прекратява.  Съпрузите Арабаджиеви са обвинени за участие в организирана престъпна група за данъчни измами, престъпно укриване на данъци и изпиране на пари. Наскоро Върховният касационен съд отмени възбраните, наложени по искане на антикорупционната комисия върху недвижими имоти, собственост на дружеството на Арабаджиеви „Виктория груп корпорейшън“ ЕАД.  Това са част от обезпечителните мерки за общо 379 444 968 лв., наложени по искане на КПКОНПИ на двамата и свързани с тях 9 други дружества

Според жалбата до Страсбург разумният срок на задържане е нарушен, тъй като двамата са били в ареста почти година и седем месеца, без да са налице „релевантни и достатъчни основания“ за това.  Мотивите на съда за задържането им след февруари 2020 г. са  формални и фрагментарни и засягат основно тежестта на повдигнатите обвинения, както и финансовите възможности на жалбоподателите, които се интерпретират като опасност от укриване и от извършване на престъпление.  Атакувано е и  бавното произнасяне на апелативния спецсъд по ареста им,  а 19-месечното лишаване от свобода, съчетано с влошеното им здравословно състояние и с опасността от заразяване преминава „границата на суровост“ на третирането,  пише в жалбата.

Изброени са и изказвания на главния прокурор Иван Гешев от времето му , когато беше  шеф на спецпрокуратурата, посочва Сега. „В хода на претърсванията бяха намерени огромни суми пари, говорим за над 10 млн. лева кеш. Излизат пари от куфари, кутии, сейфове, касетки в банки. Такова нещо не помня в цялата си кариера. Доколкото ми е известно и не се е случвало в новата история на България„, казва Гешев на 1 септември 2018 г., непосредствено след показните претърсвания и изземвания от жилищата и офисите на семейството.

Пред изданието  адвокат  Екимджиев коментира и акта на председателя на апелативния спецсъд Георги Ушев, с който той отменя решението на Христина Михайлова да прекрати делото срещу Арабаджиеви.  Ушев е особено остър към колегата си от долната инстанция.

Трагикомично звучи призивът в края на определението (на Михайлова, бел. ред): „Пазете правото! Включително и от закона!“. Четейки акта на Специализирания наказателен съд, въззивният състав остава с убеждението, че правото наистина следва да бъде опазено, но не от закона, а от съдии, които не познават правото, а го упражняват като занаят“, написа Ушев.

Според Екимджиев актът на Ушев е безпрецедентен и като тон, и като съдържание на непремерена критика. Той допълва, че за близо 30-годишната си практика не е виждал дори адвокатска пледоария, която да е по-язвителна, по-агресивна и нападателна към съдия.  „Мината е границата на професионалната етика„, заявява   адвокатът.  Според него  с такова „махленско критикуване“ и „каруцарско хокане“ е нарушен и принципът на неутралитет и безпристрастност на съда, защото Ушев демонстрира негативно отношение към тезата на защитата на Арабаджиеви и категорична подкрепа на твърденията на прокуратурата.

About De Fakto

Проверете също

За обучение по специалността „Право“ ще се влиза само с оценка от матурите

За специалност „Право“ и през следващата академична година ще може да се кандидатства без приемни …

КС прие да разгледа делата за изтеклите мандати на Инспектората към ВСС и за нетрудови доходи по текст от НК

Конституционният съд допусна за разглеждане по същество искането на Пленума на Върховния административен съд на …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.