Последни новини
Home / Законът / Иванчева остава под “домашен арест”, няма основания за смекчаване, пак постанови Апелативният специализиран съд

Иванчева остава под “домашен арест”, няма основания за смекчаване, пак постанови Апелативният специализиран съд

Defakto.bg

За трети път в рамките на малко повече от месец Апелативният специализиран съд отхвърли искането на Десислава Иванчева за по-лека мярка за неотклонение. Съставът, начело с председателя на АСНС Георги Ушев, е категоричен – бившият кмет на “Младост” остава под “домашен арест”. Определението е окончателно.

Производството се развива по чл. 270 НПК – произнасянето по мерки за неотклонение в съдебното производство пред съответния съдебен състав. “Съответният” в момента все още е съставът на АСНС, който през юли на втора инстанция призна Иванчева, Биляна Петрова и Петко Дюлгеров за виновни за поискан и получен подкуп от строителния предприемач и основен прокурорски свидетел Александър Ваклин. Но, за разлика от Специализирания съд, прие, че случаят не е “особено тежък” и присъди съответно по 8, 7 и 6 г. затвор за всеки от тримата. От 2019 г. те под “домашен арест”.

Дотук това е и последният развой по делото, стартирало с гръмко-скандалната акция с ареста на двете дами наред центъра на София през април 2018-а и държането им с часове с белезници през камери, репортери и минувачи. Петрова и Иванчева вече изпратиха жалби за “букета от нарушения” на човешките им права в Евросъда в Страсбург, където ги представлява пражкият офис на кантората на Ирен Савова.

От октомври насам Десислава Иванчева отправи три искания за облекчаване на мярката, като се позова включително на необходимостта да се лекува.

Краткото съобщение от днес:

“Апелативният специализиран наказателен съд, 1-ви въззивен състав остави без уважение молбата на подсъдимата Десислава Иванчева за изменение на изпълняваната спрямо същата мярка за неотклонение от „домашен арест“ в по-лека такава.

Съдът намира, че срока на изпълняваната мярка не е прекомерен с оглед фактическата и правна сложност на делото, както и предвид обстоятелството, че е постановена присъда на втора инстанция“.

About De Fakto

Проверете също

Първа операция на Европейската прокуратура за укриване на данъци стигна и до България

Тази сутрин Европейската прокуратура (EPPO) е провела координирана операция, при която са извършени  обиски, арести …

Антикорупционната комисия глоби бившия кмет на Созопол с 5000 лв. за конфликт на интереси, отне му още 155 000 лв.

Заради установен конфликт на интереси Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно …

2 коментара

  1. ВАСИЛ КОВАЧЕВ

    ” ФАКТИЧЕСКАТА И ПРАВНА СТРАНА НА ДЕЛОТО Е СЛОЖНА ” , ЗАЩОТО СПЕЦИАЛИЗИРАНИЯ СЪД ТРЯБВА ДА ПРИЗНАЕ , ЧЕ СПЕЦИАЛИЗИРАНАТА ПРОКУРАТУРА Е ДЕЙСТВАЛА КАТО ОРГАНИЗИРАНА ПРЕСТЪПНА ГРУПА ! АФЕРАТА ИВАНЧЕВА ЩЕ СТАНЕ ПРИМЕР КАК ДЪРЖАВАТА ЕЛИМИНИРА ИНАКОМИСЛЕЩИТЕ С ФАЛШИВИ СВИДЕТЕЛИ И УДОБЕН СЪД ! ДЕСИ , БИЛЯНА , НЕ СТЕ САМИ ! ВИКТОРИЯ !

    • ВАСИЛ Ковачев

      ЗАЩО КОМЕНТАРА МИ Е ОТХВЪРЛЕН ! ТОВА ЛИ Е СВОБОДА НА СЛОВОТО ? ПРИЕМАТЕ КОМЕНТАРИ , КОИТО СА В ПОЛЗА НА ПРАВИТЕЛСТВОТО И СПЕЦИАЛИЗИРАНИЯ СЪД !

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.