Последни новини
Home / Законът / Поправките в извънредния закон излязоха в „Държавен вестник“, Съдийската колегия с „лека корекция“ за откритите заседания

Поправките в извънредния закон излязоха в „Държавен вестник“, Съдийската колегия с „лека корекция“ за откритите заседания

Defakto.bg

Единодушно, 10 „за“, Съдийската колегия на ВСС коригира правилата за работата на съдилищата в условия на пандемия. Поправките обаче са незначителни. А поводът са обнародваните днес в „Държавен вестник“ допълнения в Закона за извънредното положение и преодоляване на последиците от него.

Дотук се стига, след като на 6 ноември депутатите гласуваха на второ четене нови текстове в извънредния закон, с които вместо оспорената „съдебна ваканция“ въведоха друга мярка – административните ръководители да могат да „затварят“, то ест да разпоредят да не се гледат дела, но еднократно за 14 дни.

Миналата седмица обаче поправките не бяха обнародвани и Съдийската колегия на свой ред допълни правилата за работа при пандемия, като даде на административните ръководители право да спрат гледането на открити съдебни дела, с изключение на неотложните за „разумен срок“.

А днес ги коригираха, като вместо „разумен срок“, написаха „при спазване изискванията на Закона за извънредното положение и преодоляване на последиците от него“. Като след дебат кадровиците изрично уточниха, че „генералното“ отлагане на откритите съдебни заседания не засяга неотложните дела по чл. 329, ал. 3 от Закона за съдебната власт – мерки за неотклонение, срещу домашно насилие, издръжка, обезпечение на искове и др. 

В крайна сметка, законът гласи:

Чл. 6а
(3) По време на извънредната епидемична обстановка административните ръководители на органите на съдебната власт предприемат необходимите мерки за защита на живота и здравето на участниците в производствата и делата, както и на съдиите, прокурорите, следователите и служителите в съответната администрация. При усложняване на епидемичната обстановка административните ръководители на органите на съдебната власт може да създадат организация за отсрочване на насрочените производства и дела за нови дати. Административните ръководители на органите на съдебната власт може еднократно за определен период от време, но не по-дълъг от 14 дни, да разпоредят да не се провеждат открити съдебни заседания и насрочените за този период съдебни заседания да бъдат отсрочени.
(4) По време на извънредната епидемична обстановка всички съобщения и книжа се връчват на посочения от страната електронен адрес, ако страната е поискала връчването да става по електронен път. В този случай връчването се смята за извършено от деня на изпращане на потвърждение за получаване на съобщението. Ако потвърждение не бъде извършено в тридневен срок от изпращане на съобщението, връчването се извършва по общия ред.
(5) По време на извънредната епидемична обстановка съдът може да отложи делото, ако поради болнично лечение, поставяне под задължителна карантина, изолация или прилагане на принудителни административни мерки по Закона за здравето във връзка със заболяването COVID-19 страната или нейният представител не може да се яви в съдебно заседание, като в срок до 7 дни от отпадане на причината страната или нейният представител представи съответни доказателства.
А правилата разпореждат:
IX.7.  При необходимост и въз основа на обективни данни за разпространението на заразата с COVIT-19, сочещи на увеличение броя на заболелите в съответния съдебен район и/или орган на съдебна власт, административният ръководител може да вземе решение да се отсрочват насрочените производства за нови дати, да не се провеждат открити съдебни заседания и да се разглеждат само дела с неотложен характер, посочени в чл. 329, ал. 3 от Закона за съдебната власт, при спазване изискванията на чл. 6а, ал.3 от Закона за извънредното положение и преодоляване на последиците от него.
За задълженията и правата за тестване на служители от „първа линия“
Разисквано бе и питане на председателя на Административен съд-Смолян по повод друга мярка о тправилата – веднъж месечно да се тестват за ковид призовкари, служители в регистратурата и др. Въпросът бе дали това е задължително.
На това кадровиците отговарят, че административният ръководител е длъжен да осигури възможността за тестване на служителите от „първа линия“. Но няма норма, която да принуди когото и да е от тях да се подложи на тест, ако няма симптоми за коронавирус.

About De Fakto

Проверете също

Образуваха дисциплинарни производства срещу военни магистрати заради подслушвани разговори с президента

Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет  образува дисциплинарни производства за налагане на дисциплинарни наказания на …

ЕСПЧ: Съдилищата не са зачели правата на жертва на сексуална експлоатация, с чиито пари се е обогатявал трафикантът й

 На 28 ноември Европейският съд постанови решението си по жалба Krachunova v. Bulgariа.  За първи …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

four + 13 =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.