Последни новини
Home / Законът / Невена Зартова е новият районен прокурор на София, първата дама на поста

Невена Зартова е новият районен прокурор на София, първата дама на поста

Defakto.bg

Невена Зартова е новият районен прокурор на София и ще управлява най-голямата прокуратура в страната в близките 5 години. Тя бе избрана единодушно на поста от колегията на ВСС и е първата дама начело на СРП, където работят общо 350 човека, от които над 180 са магистратите.

Невена Зартова

Невена Зартова е и.ф. районен прокурор от ноември миналата година, след напускането на Радослав Димов, който бе избран за апелативен прокурор на София. От 2014 г. Зартова е заместник районен прокурор, работи в СРП от 2005 г. Преди това е старши експерт в Народното събрание, още по-преди е главен юрисконсулт в „Явор Зартов“  АД. Завършила е СУ „Св.Климен Охридски“ и Първа английска гимназия в София.

Преподава наказателен процес като хоноруван асистент в СУ.

Дъщеря е на известния юрист Явор Зартов, някогашен шеф на Търговското отделение на Върховния съд, освободен при чистката през 1992 г., който стана адвокат. Решението за уволнението му като върховен съдия впоследствие бе обявено за незаконно, но ВСС отказа да го възстанови заради просрочена молба.

Като мотив за кандидатирането си Невена Зартова бе изтъкнала освен административния опит в ръководния екип на СРП и че повече от 8 г. преподава наказателен процес като хоноруван асистент в СУ „Св.Климент Охридски“, говори отлично английски, знае френски и немски, което е ценно за контакта и обмяната на идеи с колеги по света.

„Обичам своята професия, въпреки че е трудна, напрегната и отговорна. Тя ми носи удовлетворение, защото е пряко насочена към осигуряване на нормални, спокойни условия за живот на обществото и аз непрекъснато виждам резултатите от нея“, заявява тя в концепцията си.

Амбциите й – да запазим досегашния авторитет на СРП, да повишим качеството и ефективността на работата и доверието както от гражданите, така и от другите държавни органи.

Декларацията й показва, че е имотна, с 5 апартамента в София, кара мерцедес (произведен 2005 г.), има банкови сметки.

Днес като основен приоритет в момента изтъкна съхраняване на здравето на магистратите и служителите, в сграда, където едновременно работят около 350 човека. Мерките са дистанция, маски, недопускане в сградата на лица с вирусна симптоматика, резултатите – минимален брой заразени на фона на общия брой работещи в сградата.

Като проблем очерта върнатите дела, оправдателните присъди, контрола за внасяне в срок на определените парични гаранции. Но и осигуряване на спокойна и колегиална работна атмосфера като залог за бърза и качествена работа. „Ще продължа да работя със сърце, воля и упоритост“, заяви Невена Зартова. Амбицията й е да се намалят „старите дела“, разследването по които се точи над 3 години и довеждане до бърз и успешен край на производствата, по които има повдигнати обвинения.

СГП и СРП не могат да бъдат обяснени, а преживени, обяви Иван Гешев на финала.

About De Fakto

Проверете също

Министър Йорданова е включила за четвъртък в дневния ред на ВСС предложенията за отстраняване на Гешев

За отговорността на главния прокурор аз предприемам всички възможни законови стъпки. В насрочения пленум на …

Гешев пред прокурорите: Във време на разпад на държавността,  ние сме последната преграда пред беззаконието (допълнена)

Започна Общото събрание на прокурорите за избор на четирима членове в Прокурорската колегия на следващия …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.