Последни новини
Home / Законът / От 1 януари догодина, когато закриват 38 РП: Разкриват 197 щата за магистрати в окрупнените районни прокуратури

От 1 януари догодина, когато закриват 38 РП: Разкриват 197 щата за магистрати в окрупнените районни прокуратури

Defakto.bg

Щатните бройки за магистрати от 38-те районни прокуратури, които се закриват от 1 януари догодина и стават териториални отделения, да се разкрият в 15-те окрупнени районни прокурори. Това гласува колегията на ВСС като пореден етап от структурната реформа на прокуратурата. Окончателното решение ще е на Пленума на ВСС.

Това е третата е последна засега вълна от масово закриване на РП извън областните центрове. Незасегнат остана само съдебният район в София-окръг, който ще се тнасформира по други правила, но догодина.

А от 1 януари 2021 г., както е известно, се закриват районните прокуратури в Сандански, Гоце Делчев, Петрич, Разлог, Айтос, Карнобат, Горна Оряховица, Павликени, Свищов, Бяра Слатина, Козлудуй, Мездра, Оряхово, Севлиево, Балчик, Генерал Тошево, Каварна, Крумовград, Момчилград, Дупница, Луковит, Тетевен, Троян, Берковица, Лом, Велинград, Панагюрище, Пещера, Асеновград, Карлово, Девин, Златоград, Казанлък, Чирпан, Димитровград, Ивайловград, Свиленград и Харманли. Те преминават като отделения към РП – Благоевград, РП – Бургас, РП – Велико Търново, РП – Враца, РП – Габрово, РП – Добрич, РП – Кърджали, РП – Кюстендил, РП – Ловеч, РП – Монтана, РП – Пазарджик, РП – Пловдив, РП – Смолян, РП – Стара Загора и РП – Хасково.

В закритите районни прокуратури утвърденият щат включва 197 магистрати, от които 167 щатни длъжности са заети, а 30 свободни. Прокурорската колегия прецени, че утвърденият щат трябва да бъде запазен.

И предлага на Пленума:

Да съкрати 7 щатни длъжности в РП – Сандански, 9 щатни длъжности в РП – Петрич, 8 щатни длъжности в РП – Гоце Делчев, 7 щатни длъжности в РП – Разлог и да разкрие 27 щатни длъжности „прокурор“ и 4 щатни длъжности „младши прокурор“ в РП – Благоевград.

Относно съдебния район на ОП – Враца, да съкрати 6 щатни длъжности в РП – Бяла Слатина, 3 щатни длъжности в РП – Оряхово, 5 щатни длъжности в РП – Козлудуй, 8 щатни длъжности в РП – Мездра, като разкрие 22 щатни длъжности „прокурор“ в РП – Враца.

Предлага се съкращаване на 13 щатни длъжности в РП – Дупница, и да се разкрият 13 такива за „прокурор“ в РП – Кюстендил.

Относно съдебния район на ОП – Монтана, се предлага съкращаване на 5 щатни длъжности в РП – Берковица и 6 щатни длъжности в Районна прокуратура – Лом, които да бъдат разкрити като 11 щатни длъжности „прокурор“ в РП – Монтана.

За съдебния район на ОП – Пловдив, колегията предлага съкращаване на 6 щатни длъжности в РП – Асеновград и 7 щатни длъжности в РП – Карлово, като се разкрият 13 щатни длъжности „прокурор“ в РП – Пловдив.

За съдебния район на ОП – Пазарджик, Прокурорската колегия предлага съкращаване на 5 щатни длъжности в РП – Велинград, 3 щатни длъжности в РП – Панагюрище и 3 щатни длъжности в РП – Пещера, като се разкрият 11 щатни длъжности „прокурор“ в РП – Пазарджик.

За съдебния район на ОП – Стара Загора, предложението е да бъдат съкратени 12 щатни длъжности в РП – Казанлък и 3 щатни длъжности в РП – Чирпан, като се разкрият 13 щатни длъжности „прокурор“ и 2 щатни длъжности „младши прокурор“ в РП – Стара Загора.

Предложението за съдебния район на ОП – Хасково е да бъдат съкратени 5 щатни длъжности в РП – Харманли, 8 щатни длъжности в РП – Свиленград, 4 щатни длъжности в РП – Димитровград и 2 щатни длъжности в РП – Ивайловград, и да се разкрият 15 щатни длъжности „прокурор“ и 4 щатни длъжности „младши прокурор“ в РП – Хасково.

Да бъдат съкратени 4 щатни длъжности в РП – Момчилград и 3 щатни длъжности в РП – Крумовград, като се разкрият 7 щатни длъжности „прокурор“ в РП – Кърджали, се предлага за съдебния район на ОП – Кърджали.

За района на ОП – Смолян, предложението е съкращаване на 2 щатни длъжности в РП – Девин и 2 щатни длъжности в РП – Златоград, като се разкрият 4 щатни длъжности „прокурор“ в РП – Смолян.

Предложенията за съдебния район на ОП – Велико Търново са съкращаване на 8 щатни длъжности в РП – Горна Оряховица, 5 щатни длъжности в РП – Свищов и 4 щатни длъжности в РП – Павликени, като се разкрият 17 щатни длъжности „прокурор“ в РП – Велико ТърновО.

Съкращаване на 3 щатни длъжности в РП – Севлиево и разкриването им в 3 щатни длъжности „прокурор“ в РП – Габрово. Съкращаване на 5 щатни длъжности в РП – Троян, 5 щатни длъжности в РП – Тетевен и 3 щатни длъжности в РП – Луковит, като се разкрият 13 щатни длъжности „прокурор“ в РП – Ловеч.

Още от предложенията са съкращаване на 3 щатни длъжности в РП – Балчик, 2 щатни длъжности в РП – Генерал Тошево и 3 щатни длъжности в РП – Каварна, като се разкрият 8 щатни длъжности „прокурор“ в РП – Добрич, както и съкращаване на 5 щатни длъжности в РП – Айтос и 5 щатни длъжности в РП – Карнобат, като се разкрият 8 щатни длъжности „прокурор“ в РП – Бургас, от които 6 заети и 2 свободни длъжности и 2 свободни длъжности „прокурор“ в РП – Монтана.

Преназначаването на прокурорите от съкратените щатове на новоразкритите щатове ще се извърши с последващи отделни решения на Прокурорската колегия.

Софийската градска прокуратура пак ще има пресаташе

Прокурорската колегия реши да разкрие една щатна бройка за длъжност „младши експерт“ в отдел „Аналитично-методически“ в Национална следствена служба и три и половина щатни бройки за съдебни служители в Софийска градска прокуратура. За длъжностите „завеждащ служба“, „експерт връзки с обществеността“ и „системен администратор“ се разкрива по една бройка и половин бройка за длъжността „съдебен деловодител“.

Увеличаването на щатната численост е в следствие на недостатъчен брой за извършваната дейност в Национална следствена служба, а мотивите на Софийска градска прокуратура са в насока, че за срочното и качествено осъществяване на дейностите, свързани с големия документооборот на преписките и делата е необходимо увеличение на специализираната администрация, по повод длъжностите на завеждащия служба и съдебния деловодител, както и недостатъчния брой служители в звено „Информационно обслужване“, по повод бройката за системен администратор. Щатната бройка за експерта връзки с обществеността е разкрита, тъй като до момента няма утвърдена такава длъжност, съобщават от ВСС.

About De Fakto

Проверете също

Похват: ПП-ДБ, ГЕРБ и ДПС искат прокуратурата да установи, чия собственост е руската църква

Сигнал до изпълняващия функциите на главен прокурор Борислав Сарафов за проверка и установяване на собствеността …

За пореден път ЕСПЧ осъди България за отнемане на активи без да е доказана връзка с извършено престъпление

Yordanov and Others v. Bulgaria(Applications nos. 265/17 and 26473/18),26 september 2023 За пореден път ЕСПЧ …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

13 − eight =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.